Ministrul Finanțelor, despre înghețarea angajărilor și majorărilor salariale la stat: „Avem prea multe angajări, în ultima perioadă. Lucrurile intră într-o perioadă de așteptare și de analiză, până la o nouă lege a salarizării”

Adrian Câciu Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Ministrul Finanțelor Adrian Câciu a declarat, miercuri, întrebat dacă începând de la 1 mai vor înghețate angajările și majorările salariale la stat, că lucrurile vor intra într-o perioadă de așteptare și de analiză, până la aprobarea unei noi legi a salarizării, în contextul în care autoritățile au decis să ajusteze cu 20 de miliarde lei cheltuielile bugetare.

„Statul român trebuie să facă o ajustare de cheltuieli bugetare, mai ales în zona de cheltuieli neesențiale. Colegii de la Finanțe vor face o analiză într-o perioadă foarte scurtă de timp pentru ajustarea cu 20 de miliarde a cheltuielilor pe bugetul consolidat al statului. Este o ajustare primară. Cred că există multe locuri în care – nu aș vrea să o numesc neapărat risipă – dar în care o consolidare fiscală să meargă și pe zona de cheltuieli bugetare”, a afirmat Câciu.

El a precizat că „toate măsurile sunt posibile”.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Întrebat dacă de la 1 mai vor fi interzise angajările și majorările salariale la stat și dacă mai vedem sau nu majorări salariale, Câciu a răspuns: „Una dintre deciziile de ieri este că, până la aprobarea legii salarizării și venirea cu noile principii, lucrurile intră într-o perioadă de așteptare și de analiză”.

Totodată, întrebat dacă vor avea loc concedieri, el a precizat: „Nu e vorba de concedieri în sens negativ. Managementul de resurse umane este o artă pentru ordonatorii de credite, acum depinde cum își gestionează resursa umană”.

„Avem prea multe angajări, din punctul meu de vedere, în ultima perioadă”, a spus Câciu.

De asemenea, întrebat dacă e posibil ca guvernul să decidă interzicerea cumulului pensie-salariu, ministrul Finanțelor a spus: „Cred că trebuie să avem analiza interdicției”.

Ministrul Câciu a respins orice posibilitate de a crește nivelul unor taxe și impozite fiscale.

El a precizat că această ajustare nu va afecta pachetul social și pachetul economic, nu va afecta investițiile și absorbția de fonduri europene.

Ministrul Finanțelor a menționat că România are trei reforme de făcut în această perioadă, din PNRR, „toate trei având ca subiect o consolidare bugetară, o reducere a cheltuielilor cu respectivele sectoare, vorbesc de pensii speciale, sistemul public de pensii, vorbesc de pondere în PIB”.

Câciu a criticat trei instituții pentru că nu colectează suficienți bani: ANAF, Vama și Oficiul pentru combaterea spălării banilor. Acesta a spus că instituţiile statului trebuie să îşi revizuiască comportamentul de colectare, pentru că avem un aparat imens de oameni care trebuie să găsească soluţii să colecteze de la cei care nu respectă legea în primul rând, şi a arătat că are cel puţin trei instituţii care trebuie să îşi dinamizeze activitatea, ANAF, Vamă şi Oficiul de Combatere a Spălării Banilor. El a menţionat că ajustarea anunţată nu este una majoră, ci undeva la 3% din buget.

Ministerul Finanțelor pregătește propuneri de măsuri privind reducerea cheltuielilor bugetare neesențiale cu 20 de miliarde de lei în acest an, în contextul unor venituri la buget ușor sub așteptări în primul trimestru al acestui an, a transmis pentru Profit.ro ministrul Finanțelor, Adrian Câciu. Surse apropiate situației au declarat pentru Profit.ro că pe listă este blocarea din nou a angajărilor la stat, dar și introducerea unor limite lunare, aprobate de către Guvern, pentru cheltuielile ordonatorilor de credite. Astfel, instituțiile nu vor mai putea cheltui pe lună mai mult decât le permite Executivul.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Tine minte Tov. Câciu:
    Ajustarea cu 20 de miliarde a cheltuielilor pe bugetul consolidat al statului e face simplu prin ordonanta trenulet cum stiti voi.
    -reduceti cu 50% pensiile speciale,
    – reduceti nr de bugetari pană la Sub un milion.
    Nu e o anomalie să digitalizați(😄) si sa tineți doua milioane de bugetari să se bată de musca?
    – umblati la legea electorala si reduceti nr de cosilieri locali de la 45.000 la 20.000 de neica nimeni ce ard gazul si traiesc pe bani publici.
    – reduceti cuantumul indemnizatiei membrilor AGA de la 25% la 5 % pentru ca e doar trafic de influenta legalizat.
    -opriti jaful la achizitii publice de autoturisme pentru Parlament, Guvern, Securitate si Miliție,
    -reduceti nr de agentii, oficii si alte creatii guvernamentale,
    – desfiintati CNAIR ca sunt inutili cu autostrazile,
    -desfiintati MIPE ca nu livreaza decat vauchere pentru ajutoare sociale la votanti,
    Daca nu intelegi:
    Comasați ministerele , agentiile si puneti pe liber 25% din armata de birocrati.
    Pas cu pas Tov. Câciu!

    • Coane Fanica, inca una…desfiintati postul de viceprimar in comuna..si asa nu fac nimic si se sapa reciproc cu primarul…sunt cam 5000 de comune

    • Eu aș fi început cu evaziunea din mediul privat, doar nu degeaba suntem pe locul 1 din UE… aproape 40 % din PIB, adica multi km de autostrazi, scoli, spitale, bani de pensii, salarii…
      Nu mai plangeti cu mediul privat, că banii negri aici sunt, peste 2,5 milioane de cetateni incaseaza pe stat plată salariul minim, dar in realitate unii ajung si la 9000 lei net in mână (sofer camion) , cosmetician care incaseaza 12.000 lei net pe luna (cat 4 profesori) fara nici o taxă la stat…. iar la 60 ani vor pensii…..
      Inafara lanturilor mari de magazine sau firme, NIMENI nu elibereaza bon fiscal, de la instalator la pensiunea turistică….totul e NEGRU.

  2. Legea cumulului pensiei cu salariul la stat stă nemișcată de un an în Camera Deputaților.Ati uitat?PNL a uitat de ea,că ei au depus -o?Sau au uitat de când s-au aliat cu PSD?

  3. Desfiintati functia de viceprimar la comune…iau salarii degeaba..in cel mai rau caz se sapa reciproc cu primarul in functie…sunt cam 5000 de comune…la fel si vicii de la judet.

  4. De la începutul anului tot angajați în sistemul bugetar și tot mariti salariile!!! De unde bani??? Nesimțiților, trageți pe spinarea sistemului privat sa va angajați rudele pe salarii nesimțite . Dece se cumulează pensiile de la stat cu salarii tot de la stat? Odată ce s-au pensionat la 45 de ani înseamnă ca nu mai au capacitatea de a lucra !!!!! Asta presupune PENSIONAREA! Mai puteți lucra, atunci mergeți în privat, vreți la stat, renunțați la pensie !!! Inclusiv specialii! O tara de hoți……

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.