Ungaria va părăsi Banca Internațională de Investiții a Rusiei după sancțiunile americane

Banca Internațională de Investiții Sursa foto: iib.int

Guvernul Ungariei a decis să își retragă reprezentanții din Banca Internațională de Investiții (IIB), controlată de Rusia, și va părăsi această instituție, a anunțat joi Ministerul Dezvoltării Economice, citat de Reuters. Decizia vine la o zi după ce Statele Unite au impus sancțiuni împotriva a trei înalți oficiali ai IIB de la Budapesta: doi ruși și un ungur.

În ciuda faptului că a fost de acord să se retragă din bancă, Ungaria și-a exprimat frustrarea că a fost împinsă să facă acest lucru.

„Acceptăm și înțelegem că reprezentăm poziții diferite, dar nu înțelegem de ce este necesară presarea altor state pentru a le schimba pe ale lor”, a declarat ministrul de externe Peter Szijjarto, în cadrul unei conferințe de presă. „Ungaria este un stat, prin urmare ar trebui să fie tratată ca atare, în loc de o colonie”.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Washingtonul a declarat că Ungaria a ignorat îngrijorările SUA exprimate cu privire la „platforma opacă a Kremlinului”, o bancă care și-a mutat sediul la Budapesta de la Moscova în 2019.

Un reprezentant la IIB fusese ministrul Dezvoltării Economice, Marton Nagy, care a făcut parte din consiliul guvernatorilor.

Ungaria, membră a NATO și a Uniunii Europene, a promovat legături bune cu Moscova din 2010, sub conducerea premierului naționalist Viktor Orban, care a evitat să îl critice personal pe președintele Vladimir Putin, deși a condamnat invazia Rusiei în Ucraina.

Poziția lui Orban a fost criticată de aliații americani și europeni, iar SUA au cerut în mod repetat Ungariei să părăsească BII.

Republica Cehă, Polonia și Slovacia și-au finalizat retragerea din BII, în timp ce România va ieși în iunie. La sfârșitul lunii ianuarie, Ungaria deținea o participație de 25,27% din IIB, a doua cea mai mare participație după Rusia, cu 45,44%, potrivit site-ului băncii.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: