Inflația din Marea Britanie a scăzut brusc în aprilie, în condițiile în care prețurile energiei s-au diminuat, iar impactul invaziei Rusiei în Ucraina a început să dispară din comparația anuală a prețurilor de consum, scrie CNBC.
Inflația globală a fost de 8,7% în ritm anual, a anunțat miercuri Oficiul Național de Statistică, în scădere de la 10,1% în martie, dar peste estimarea de 8,2% dintr-un sondaj Reuters realizat în rândul economiștilor.
“Prețurile la electricitate și gaze au contribuit cu 1,42 puncte procentuale la scăderea inflației anuale în aprilie, deoarece creșterea din aprilie anul trecut a ieșit din comparația anuală, dar această componentă a contribuit în continuare cu 1,01 puncte procentuale la inflația anuală”, a precizat ONS în raportul său.
“Prețurile alimentelor și băuturilor nealcoolice au continuat să crească în aprilie și au contribuit la o inflație anuală ridicată, însă rata anuală a inflației pentru alimente și băuturi nealcoolice s-a redus, de la 19,2% în anul până în martie 2023, la 19,1% în anul până în aprilie 2023”.
Cu toate acestea, ONS a precizat că estimările sale au sugerat că rata anuală a inflației pentru alimente și băuturi nealcoolice a fost în continuare a doua cea mai mare înregistrată în ultimii peste 45 de ani.
Pe o bază lunară, prețurile de consum au crescut cu 1,2%, peste o estimare de 0,8%.
Indicele prețurilor de consum care include costurile locuințelor pentru proprietarii ocupanți (IPCH) a crescut cu 7,8% în cele 12 luni până în aprilie 2023, în scădere față de 8,9% în martie, în timp ce IPC de bază (excluzând prețurile volatile la energie, alimente, alcool și tutun) a crescut cu 6,8%, în creștere față de 6,2% în martie, ceea ce va preocupa Banca Angliei.
Inflația britanică a rămas ridicată chiar și în condițiile în care economia a sfidat așteptările privind o recesiune, ceea ce a determinat Banca Angliei să majoreze dobânda pentru a 12-a oară consecutiv, la 4,5%, la ultima sa ședință de la începutul acestei luni.
Economiștii se așteaptă, în general, la o nouă majorare la următoarea ședință, deoarece inflația rămâne mai rigidă în Marea Britanie decât în economiile majore comparabile, în timp ce piața forței de muncă a rămas restrânsă, iar guvernatorul Andrew Bailey a avertizat cu privire la o spirală a prețurilor salariale.
Marți, Bailey a recunoscut în fața parlamentarilor că există “lecții foarte mari de învățat” din eșecul băncii de a prognoza puterea și persistența inflației.
În timp ce gospodăriile britanice continuă să se confrunte cu facturi ridicate la alimente și energie, lucrătorii dintr-o serie de sectoare au lansat greve în masă în ultimele luni, pe fondul unor dispute legate de salarii și condiții.