Guvernul anunță oficial ce le dă profesorilor: creșterea salariilor cu 1.300 de lei brut și prime de 2.000 de lei în octombrie / Impact bugetar de 2,1 miliarde de lei în acest an

Ședință de guvern Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Ministrul Educației, Ligia Deca, ministrul Muncii, Marius Budăi, și purtătorul de cuvânt al guvernului, Dan Cărbunaru, anunță ce acte normative a adoptat Guvernul pentru a opri greva profesorilor.

Ligia Deca:

Am marea plăcere să fiu azi în fața dumneavoastră, asistăm la o victorie a tuturor celor care au susținut Educația. Aș spune și o dovadă că importanța Educației este recunoscută din ce în ce mai mult.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Guvernul a adoptat ordonanțele care oferă încredere că rolul lor va fi recunoscut prin legea salarizării unitare cât și reformele.

Avem toate elementele de care avem nevoie, avem susținerea societății, o finanțare fără precedent, care pe lângă investițiile în infrastructură pune respectul pentru profesori în centrul procesului.

Prima OUG se referă la creșterile salariale care, pe medie, sunt peste 25%, dar este de remarcat că prin mecanismul pe care OUG îl pune în practică vorbim de creșteri procentuale mai mari pentru debutanți.

A doua chestiune se referă la garanțiile conform cărora legea salarizării va avea ca bază de plecare salariul debutantului plecând de la salariul mediu brut pe economie.

Tot azi a fost adoptată OUG privind adoptarea de prime pentru personalul didactic auxiliar – 1500 lei net. Și pentru primele vizavi de cariera profesională a personalului nedidactic. Prima se acordă într-o singură tranșă, prima este în luna octombrie în acest an și sumele vor fi folosite în anul școlar 2023-2024. Suma va fi acordată anual până în 2027, din fonduri europene.

A doua primă, în valoare de 500 lei pe an, similar acordată în fiecare an, în 5 octombrie, de Ziua Educației, până în 2027.

Sumele pot fi folosite tot pentru formare profesională.

Bugetul a fost stabilit la 2,1 miliarde de lei.

Așa cum am subliniat și ieri, Ministerul Educației a luat toate măsurile pentru a menține o stare de stabilitate și pentru a nu amâna examenele naționale.

Așa cum am subliniat și ieri, Ministerul Educației a luat toate măsurile pentru a menține o stare de stabilitate și pentru a nu amâna examenele naționale.

Odată cu anunțarea suspendării protestului cadrele se întorc în școli urmând să urmeze toate etapele firești, încheierea situației școlare, înscrierea, probele examenului de Bacalaureat.

Marius Budăi:

Ordonanța de urgență scrisă ieri a fost azi în circuitul avizator. Prezența propunerii pentru ordonanța de urgență la capitolul „analize” este o procedură legală. Atunci când ești pe parcursul de avizare cu actul normativ, până îți vine avizarea finală, o ții în analiză. Dacă ai avizarea finală până la începerea ședinței se poate trece pe ordinea de zi. Dacă nu, se discută în primă lectură și se aprobă în ședința următoare.

Astăzi s-au majorat grilele pentru personalul didactic și didactic auxiliar cu suma de 1.300 lei pe brut, ce reprezintă în medie puțin peste 25%. S-au cuprins în această ordonanță și amendamentele din ordonanța 53, care, odată cu apariția acestei ordonanțe, care va fi publicată astăzi în Monitorul Oficial, va fi abrogată, păstrându-se de acolo toate amendamentele sindicatelor. Mă refer aici la personalul didactic auxiliar din bibliotecile aflat în coordonarea instituțiilor de învățământ superior sau psihologi sau asistenți sociali care nu erau cuprinși în anexa cu personalul didactic.

Toate aceste lucruri sunt prevăzute în ordonanță, precum în preambul, cât și în corpul ordonanței. S-a făcut și s-a înțeles de către coaliție această solicitare a cadrelor didactice, astfel încât să avem acea asumare clară a coaliției asupra a ce se întâmplă pe viitor cu legea salarizării, și anume principiul de la care se pleacă, respectiv prevederea că salariul debutantului va porni de la salariul mediu brut pe țară utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

De ce până acum a fost susținută ideea că nu poate fi trecută în OUG acea raportare la salariul mediu brut pe țară iar azi apare?

Marius Budăi: Principiul clar a fost agreat de coaliție prin acele acte succesive. Ieri, în cadrul discuțiilor cu sindicatele am introdus în cuprinsul OUG. Între timp au fost discuții despre jalonul cu salarizarea din PNRR, am explicat ceea ce se întâmplă, că este un avans ulterior din ceea ce vom discuta. S-a găsit o posibilitate ca prin Ministerul Justiției să fie justificată urgența. Este o urgență, un act normativ, iar urgența trebuie justificată, astfel încât documentul să aibă și linia de constituționalitate.

De ce nu au fost cererile clarificate de la început?

Marius Budăi: Nu a fost singura solicitare a sindicatelor, solicitările s-au schimbat de la o zi la alta, a fost un parcurs, un dialog, nu neapărat o negociere, ci discuții. Coaliția politică a înțeles să își asume acest aspect, important e parcursul pe care copiii îl vor avea în viitorul apropiat și ce se întâmplă cu încheierea anului școlar.

Până la urmă grila va ajunge în două etape sau trei?

Marius Budăi: Ceea ce s-a agreat de către coaliție la discuțiile cu sindicatele a fost pornirea de la salariul mediu brut și bineînțeles acordarea a 50% din diferență începând de la 1 ianuarie 2024. Discuțiile continuă cu sindicatele, nu numai cu sindicatele din educație. Suntem în construcția legii salarizării, construcție care este asumată a fi terminată în prima etapă până în 15 iulie. Urmează dezabterile cu partenerii sociali, după aceea aprobarea în Guvern prin act normativ și trimiterea la Parlament unde urmează alte dezbateri.

Raportarea se face la salariul mediu brut, dar la care ne referim pentru că cel de acum nu va fi ca cel de la începutul anului?

Marius Budăi: Am spus salariul mediu brut pe țară cunoscut și utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Va crește în fiecare an odată cu acesta?

Marius Budăi: E raportarea de pornire din grilă. Creșterile etapizate se vor face cum s-a stabilit, prima dată 50% din diferență, după aceea urmează discuțiile și stabilim foarte clar tot ce avem de făcut prin această reformă, pentru că avem mai multe condiționalități.

În momentul în care sindicatele au anunțat prima ofertă, membrii de sindicat au vorbit de o majorare de 25% a salariului de bază. În ordonanță nu se regăsește acest principiu, ci vorbiți de 1.300 lei brut. De ce am ajuns în această situație? 

Marius Budăi: Grila în anexă dacă suntem foarte atenți și ne uităm cum s-au modificat coeficienții, exact așa ne iese, o majorare de 25%.

Ligia Deca: Acest sistem a fost discutat împreună cu sindicatele tocmai pentru a avea o abordare mai echitabilă a creșterilor acordate. În esență, dacă pe medie creșterea este puțin peste 25%, vedem creșteri importante la debutanți, care au cea mai mare creștere procentuală, de 31,7%. Asta înseamnă că cei cu veniturile cele mai mici primesc un pic mai mult și este normal să fie așa. Efortul bugetar este la 25% și este un prim pas pentru ce înseamnă viitoarea grilă a salarizării.

Sunt profesori care nu se simt reprezentați de decizia sindicatului de a continua greva.

Ligia Deca: Consultările interne pe care membrii de sindicat le efectuează sunt apanajul lor. Semnalele pe care le avem noi e că semnalul în toate școlile se dă pentru revenirea la cursuri.

Care este impactul bugetar în prezent și care ar fi fost dacă în ordonanță ar fi scris 25% majorare?

Marius Budăi: Dacă facem 25% pe medie și acordăm majorările așa cum au fost modificate grilele și practic s-ar respecta una din primele cerințe ale sindicatelor privind categoria debutanților. Acum debutanții au o majorare salarială mai mare și la următoarea grilă a salarizării vom începe acea reașezare așa cum am explicat anterior.

Care sunt cele mai mici creșteri salariale?

Ligia Deca: Un profesor studii superioare de lungă durată, debutant, vechime în învățământ de până la un an, salariul de bază crește de la 4.098 lei la 5.398 lei brut, creștere de 31,72%. La această creștere se adaugă sporul de suprasolicitare neuropsihică de 10%, care înseamnă 307 lei brut. Salariul minim net în plată va fi de 3.308 lei.

Alt exemplu: profesor studii superioare de lungă durată, grad didactic 2, între 15 și 20 de ani vechime în învățământ, salariul de bază crește de la 5.368 lei la 6.947 lei brut, creșterea fiind de 29,41%. Se adaugă și aici sporul de solicitare neuropsihică, de 535 lei brut. Salariul minim net în plată va fi de 4.339 lei. Dacă adăugăm și sporul de dirigenție, care se acordă la aproximativ 70% din cadrele didactice, care înseamnă încă 695 lei brut, salariul net va fi 4.742 lei.

Pentru didactic auxiliar, bibliotecar, grad 1, peste 25 de ani vechime, salariul de bază crește de la 5.412 la 7.032 lei brut, creștere de 29,3%.

Sindicatele au primit ce au cerut, adică 25% în plus în medie la salariu. De ce a fost nevoie de 3 săptămâni să se ajungă la această soluție: Când a mințit Guvernul: atunci când acum 3 săptămâni spunea că nu are banii pentru aceste majorări sau acum când le dați exact în forma în care au cerut? 

Marius Budăi: Dacă ne uităm pe parcursul discuțiilor cu sindicatele, cerințele s-au schimbat de la o zi la alta, de la o oră la alta, de la o discuție la alta. Au fost mai multe solicitări, reveniri la solicitări, renunțări la solicitări.

Răspunsul Guvernului a fost mereu același: nu avem bani pentru aceste majorări. De unde sunt bani acum? 

Discuțiile și solicitările s-au schimbat de la o zi la alta.

Guvernul și coaliția politică au înțeles să rezolve această problemă. Pe asumare.

De la 1 ianuarie 2024 salariul net al debutantului va fi de 4.600 lei.

Va fi suplimentat la rectificare bugetul Ministerului Educației și vor fi asigurate aceste sume.

De unde?

Să ajungem la rectificare și veți regăsi în rectificarea respectivă sursa banilor.

Dan Cărbunaru:

Ordonanța de urgență va fi publicată astăzi în Monitorul Oficial, e o chestiune de câteva ore.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Lozinci:
    salariul debutantului va fi,
    Coalitia a dres,
    Bla,bla,
    Dk, Budăi si Carbunaru -salvatore de la patria!😵😵

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.