Vicepreședinte ANEVAR, lămuriri despre noul impozit de 1% și plafonul de 2,5 milioane de lei pregătit pentru piața imobiliară: “Nu este impozit pe clădiri. Este un nou impozit pentru deținerea de mai multe clădiri”/ Valorile impozabile sunt cele din evidențele primăriilor și nu includ terenul

imobiliare case bani Sursa foto: Dreamstime

Impozitul care vizează proprietățile de peste 2,5 milioane de lei nu este un impozit pe clădiri, ci este un nou impozit pentru deținerea de mai multe clădiri, subliniază Adrian Vascu, vicepreședintele Asociației Evaluatorilor Autorizați din România (ANEVAR). Acesta mai menționează că valorile impozabile sunt cele din evidențele primăriilor și nu includ terenul, iar impozitul este venit la bugetul de stat și nu la bugetele locale.

După ce inițial a apărut în spațiul public versiunea aplicării unui impozit de 1% pentru proprietățile rezidențiale care cumulat depășesc 500.000 de euro, documentul de lucru privind noua ordonanță aduce o serie de lămuriri.

Conform unui draft de ordonanță pregătit de coaliția de guvernare și consultat de Economedia, referitor la proprietățile imobiliare, sunt obligate la plata impozitului pe deținerea mai multor proprietăți imobiliare persoanele fizice care au în proprietate clădiri situate în România a căror valoare impozabilă calculată potrivit titlului IX Impozite și taxe locale depășește 2.500.000 lei. Impozitul pe deținerea mai multor proprietăți imobiliare se calculează prin aplicarea unei cote de 1% asupra diferenței dintre suma valorilor impozabile individuale comunicate de către organul fiscal local prin decizia de impunere și plafonul de 2.500.000 lei.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Acesta este un nou impozit pentru deținerea de mai multe clădiri, subliniază Adrian Vascu, într-o postare publică pe pagina sa de Facebook. Acesta mai menționează că valorile impozabile sunt cele din evidențele primăriilor și nu includ terenul, iar impozitul este venit la bugetul de stat și nu la bugetele locale. După cum stipulează documentul, procentul de 1% se aplica la diferența dintre suma valorii impozabile a caselor deținute de acelasi contribuabil și plafonul de 2.500.000 lei.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

“În ultima perioada s-a tot analizat informația apărută “pe surse” că vor fi impozitate cu 1 la sută clădirile rezidențiale care au o valoare de 500.000 de euro, individual sau însumate. Astăzi când a apărut draftul de ordonanță textul de acolo spune de fapt altceva. Nu este vorba de impozit pe clădiri. Este un nou impozit care îi vizează pe cei care dețin mai multe clădiri. Deci impozit pe deținerea mai multor clădiri. Simplul fapt că ai mai multe clădiri însă nu atrage imediat acest impozit. Cine e în această situație, își va calcula (dacă va află informația) care este valoarea din evidențele primăriilor unde sunt amplasate clădirile însumând aceste valori (ele nu sunt valori de piață și nu includ terenul) Dacă suma lor depășește 2,5 milioane lei impozitul se va calcula prin aplicarea unei cote de 1% asupra acestei diferențe. Deci impozitul de 5000 de euro despre care s-a tot vorbit va fi plătit de către cei care dețin clădiri cu valori impozabile de 1 milion de euro! La cât sunt valorile fiscale astăzi (cca 2600 lei/mp în centrul capitalei, care se actualizează cu rata inflației și care e nivelul maxim impozabil din România) cred că vor fi foarte puține cazurile în care se va plăti acest nou impozit”, consideră Vascu.

Vezi și:

DOCUMENT Cum arată noul impozit de 1% pe casele peste 500.000 de euro: cine îl va plăti, cum se calculează și care sunt marile semne de întrebare

 

Alte noutăți pentru piața imobiliară:

BREAKING Guvernul majorează impozitul la vânzarea de locuințe