VIDEO Faceți cunoștință cu „Pibot”, robotul umanoid care poate pilota un avion mai bine decât un om

robot pibot, avion, inteligenta artificiala Sursa foto: KAIST-developed humanoid pilot Pibot (KAIST)

Atât inteligența artificială (AI), cât și robotica au făcut progrese semnificative în ultimii ani, ceea ce înseamnă că majoritatea locurilor de muncă ale oamenilor ar putea fi în curând depășite de tehnologie, inclusiv în aer, scrie Euronews.com. O echipă de ingineri și cercetători de la Korea Advanced Institute of Science & Technology (KAIST) dezvoltă în prezent un robot umanoid care poate pilota avioane fără a fi nevoie să modifice cabina de pilotaj. Robotul are o înălțime de 160 cm și o greutate de 65 kg.

„Pibot este un robot umanoid care poate pilota un avion la fel ca un pilot uman prin manipularea tuturor comenzilor unice din cabina de pilotaj, care este proiectată pentru oameni”, a declarat pentru Euronews Next David Shim, profesor asociat de inginerie electrică la KAIST.

Robotul, denumit „Pibot”, își poate controla brațele și degetele pentru a manevra cu dexteritate instrumentele de zbor, chiar și în cazul unor vibrații puternice într-un avion, folosind o tehnologie de control de înaltă precizie.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Camerele sale externe îi permit lui Pibot să monitorizeze starea actuală a aeronavei, iar cele interne îl ajută să gestioneze comutatoarele esențiale de pe panoul de control.

Pibot este capabil să memoreze manuale complexe prezentate în limbaj natural, o performanță care îi sporește adaptabilitatea la diferite aeronave.

Memoria sa este atât de mare încât poate reține toate hărțile de navigație aeronautică Jeppesen din întreaga lume, ceea ce este imposibil pentru piloții umani, potrivit echipei KAIST.

„Oamenii pot pilota multe avioane, dar au aceste obiceiuri încorporate în ei. Astfel, atunci când încearcă să se convertească la diferite avioane, trebuie să ia o altă calificare. Uneori, acest lucru nu este atât de simplu, deoarece obiceiul nostru rămâne în minte, astfel încât nu putem pur și simplu să trecem de la unul la altul”, a declarat Shim. „Cu robotul pilot, dacă învățăm configurația individuală a avionului, atunci puteți pilota avionul prin simpla apăsare a tipului de avion”, a adăugat el.

Echipa de cercetare spune că Pibot „înțelege” și memorează manuale scrise inițial pentru oameni datorită progreselor recente în modelele lingvistice mari (LLM).

„Am avut predecesorul nostru de robot pilot în 2016. La acea vreme, nu aveam o tehnologie bună de inteligență artificială, așa că ceea ce am construit a fost un robot simplu. Nu pot învăța cu adevărat nimic din literatura de specialitate sau din manual. Dar, recent, cu ChatGPT sau cu alte sisteme de modele lingvistice mari, tehnologia a făcut progrese primordiale”, a explicat Shim.

Datorită LLM, se așteaptă ca Pibot să opereze un zbor fără erori, fiind capabil să reacționeze mult mai rapid decât omologii săi umani în situații de urgență.

Acesta poate memora manualele de operare și de urgență ale aeronavei (QRH, un manual din cabina de pilotaj la care echipajul de zbor poate face referire în caz de probleme în timpul zborului) și poate răspunde imediat. De asemenea, poate calcula o rută sigură în timp real pe baza stării aeronavei aflate în zbor.

În timp ce utilizează ChatGPT, echipa de cercetare dezvoltă și testează în prezent propriul model de limbaj natural, astfel încât Pibot să poată face interogări fără a se baza pe o conexiune la internet.
Modelul de limbaj adaptat va gestiona informații exclusiv despre pilotaj și va fi stocat într-un mic computer care poate fi transportat la bordul avionului.

Robotul poate fi și un copilot de nădejde

Pibot poate fi, de asemenea, conectat la aeronave pentru a comunica direct cu acestea. În prezent, acesta este proiectat pentru a fi utilizat în situații extreme, în care implicarea umană ar putea să nu fie benefică.

Robotul umanoid poate, de asemenea, să comunice cu controlorii de trafic aerian și cu oamenii din cabina de pilotaj prin sinteză vocală, ceea ce îi permite să acționeze ca pilot sau copilot.

Adaptabilitatea sa depășește sfera aviației. Având o înălțime de 160 cm și o greutate de 65 kg, designul umanoid al lui Pibot îi permite să înlocuiască fără probleme oamenii în roluri precum conducerea automobilelor, operarea tancurilor sau chiar comanda navelor pe mare.
Shim spune că acest robot poate fi folosit pentru orice loc în care un om „stă și lucrează” în prezent.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: