RetuRO a semnat un contract cu furnizorul de echipamente Anker Andersen pentru pregătirea primelor centre regionale de numărare şi sortare a ambalajelor pentru băuturi, potrivit unui comunicat de presă.
„Sistemul naţional de Garanţie-Returnare (SGR) intră într-o nouă etapă de dezvoltare, odată cu semnarea de către RetuRO, compania responsabilă de gestionarea SGR în România, a contractului de achiziţie a echipamentelor pentru centrele regionale cu Anker Andersen A/S, lider de piaţă în sisteme de numărare şi sortare de înaltă performanţă, oferind o gamă diversificată de produse pentru pieţele şi ţările care au implementat un sistem naţional de garanţie-returnare”, se menţionează în comunicat.
În faza iniţială, Sistemul Garanţie-Returnare din România va funcţiona cu 17 centre la nivel naţional, deschise şi echipate treptat, până la jumătatea anului viitor, unde RetuRO va transporta ambalajele de băuturi colectate de la peste 80.000 de comercianţi, le va număra şi sorta pentru a fi vândute, apoi, către companiile de reciclare. RetuRO funcţionează după principiul not-for-profit, ceea ce înseamnă că profitul realizat de companie va fi reinvestit, exclusiv, în funcţionarea şi dezvoltarea Sistemului Garanţie-Returnare.
Prima serie de echipamente este programată să ajungă la sfârşitul lunii septembrie, conform termenului asumat de furnizor. Anker Andersen A/S va livra către RetuRO 20 de maşini de numărat, în această fază, capabile să sorteze aproximativ 6.500 de ambalaje pe oră. Aceste echipamente vor manipula recipiente din sticlă, PET şi aluminiu, identificând şi respingând ambalaje care nu se încadrează în SGR. Pe măsură ce programul se va dezvolta în cele 17 centre, compania daneză va furniza direct alte 94 de astfel de maşini de numărat şi va supraveghea fabricarea şi distribuţia tuturor celorlalte echipamente necesare pentru funcţionarea extinsă a programului.
„Nevoile noastre sunt destul de specifice în ceea ce priveşte echipamentele şi pregătirea centrelor de numărare şi sortare. Şi exact în acest sens, al eficienţei şi al rapidităţii am acţionat în ultima perioadă. Găsirea unui partener capabil şi experimentat, care să poată furniza nu doar echipamentele de ultimă generaţie necesare, ci şi să asigure instalarea şi testarea la faţa locului, instruirea specializată, întreţinerea, service-ul şi furnizarea de piese de schimb, a reprezentat pentru noi un pas important. Această abordare completă şi personalizată a serviciilor oferită de compania Anker Andersen A/S în cazul implementării sistemelor de garanţie-returnare din întreaga lume a contat foarte mult în alegerea partenerului tehnic pentru România”, a declarat Gemma Webb, CEO al RetuRO.
Anker Andersen A/S are experienţă în dezvoltarea instalaţiilor industriale de înaltă performanţă pentru numărarea şi sortarea ambalajelor returnabile. Compania dezvoltă şi produce echipamente, fie la fabrica din Danemarca, fie în colaborare cu parteneri internaţionali. Anker Andersen A/S a instalat peste 400 de astfel de sisteme rapide în ţări din întreaga lume. Reţeaua globală de experţi, furnizori şi organizaţii cu care colaborează este pregătită să completeze expertiza tehnică locală cu sfaturi şi indicaţii cu privire la modul de organizare a unui sistem eficient de garanţie-returnare. Pe baza acestor argumente, Anker Andersen A/S a fost compania aleasă ca furnizor pentru toate centrele regionale de numărare şi sortare RetuRO din România.
Sistemul de Garanție-Returnare reprezintă un circuit complet pe care ambalajele din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 litri și 3 litri inclusiv, urmează să îl parcurgă pentru a fi recuperate și refolosite. Astfel, începând cu 30 noiembrie, prețul băuturilor comercializate va include o garanție în valoare de 0,50 lei pentru fiecare ambalaj eligibil. Ulterior, clienții vor putea recupera valoarea garanției prin returul ambalajelor la orice punct de colectare pus la dispoziție de comercianți, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal, chiar dacă respectivul produs a fost cumpărat din altă locație.
RetuRO Sistem Garanție Returnare este o companie înființată de către un consorțiu format din trei acționari privați – Asociația Berarii României pentru Mediu, Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate și Asociația Retailerilor pentru Mediu – și un acționar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.