Ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, Stefan Radu Oprea, a făcut apel la nevoia de flexibilitate din partea Comisiei în discuțiile pe tema deficitului, susținând că bugetul României a fost afectat de costurile directe și indirecte ale războiului din Ucraina, transmite ministerul într-un comunicat de presă. Aceasta în contextul în care prognoza de deficit bugetar până la sfârșitul anului 2024 este de 6,84% din PIB, comparativ cu angajamentul față de Comisia Europeană potrivit căruia nivelul de deficit bugetar asumat trebuie să fie de 4,4% din PIB.
Declarațiile lui Oprea au fost lansate în contextul unei vizite de lucru la Bruxelles, în perioada 4-5 septembrie a.c., a avut o întrevedere bilaterală cu Valdis Dombrovskis, vicepreședintele Comisiei Europene și comisar pentru comerț.
Discuția bilaterală a vizat, în primul rând, relațiile comerciale cu Ucraina, cu accent asupra măsurilor privind comerțul cu cereale. Totodată s-a discutat și despre necesitatea identificării unor măsuri în sprijinul fermierilor români, dar și despre importanța susținerii Republicii Moldova pentru atenuarea consecințelor negative ale războiului din Ucraina asupra economiei sale.
Comisarul european a mulțumit României pentru eforturile susținute depuse și a apreciat buna cooperarea pentru eficientizarea tranzitului cerealelor ucrainene prin teritoriul românesc, prin „coridoarele solidarității”.
Demnitarul român a subliniat în discuții faptul că bugetul României a fost afectat de costurile directe și indirecte ale războiului din Ucraina, sens în care a făcut apel la nevoia de flexibilitate din partea Comisiei în discuțiile pe tema deficitului, conform ministerului.
Context. Amintim că guvernul României a trimis Comisiei Europene două ordonanțe de urgență ce vizează reducerea deficitului bugetar: una pentru reducerea cheltuielilor publice, iar alta pentru modificarea codului fiscal pentru a strânge mai mulți bani la buget, conform documentului obținut de Economedia și G4Media. Printre măsurile fiscale se regăsesc un impozit special pe clădiri și mașini cu valoare mare, o nouă taxă pentru companii – „ajustorul fiscal”, noi cote de impozitare pentru microîntreprinderi, majorări de TVA și eliminarea scutirii de impozit pentru IT, industria alimentară și agricultură, pentru veniturile brute care depășesc 10.000 lei.
În proiectul de modificare a codului fiscal, Guvernul afirmă că „prognoza de deficit bugetar până la sfârșitul anului 2024 este de 6,84% din PIB, comparativ cu angajamentul față de Comisia Europeană potrivit căruia nivelul de deficit bugetar asumat trebuie să fie de 4,4% din PIB.