Modernizarea Portului Constanța : Guvernul aprobă proiectul de 700 de milioane lei pentru modernizarea drumurilor și a pasajelor din Port/Investiții pentru digitalizarea transportului rutier

Portul Constanta Sursa foto: www.portofconstantza.com

Guvernul va aproba vineri, 8 septembrie indicatorii tehnico-economici pentru modernizarea drumurilor și a pasajelor din Portul Constanța. Este o investiție de peste 700 de milioane de lei care face parte din proiectul ,,MasterPlanul infrastructurii rutiere și de acces a Portului Constanța – extinderea, modernizarea și reabilitarea drumurilor și pasajelor din Portul Constanța”.
După aprobarea Proiectului de Hotărâre de Guvern în ședința de vineri, conform informării pe care a transmis-o Executivul, Compania Națională Administrația Porturilor Maritime poate lansa în licitație contractul pentru proiectare și execuție cu o durată de 36 luni (8 luni etapa de proiectare și 28 de luni pentru lucrări). Proiectul pentru modernizarea drumurilor din Portul Constanța este finanțat din Programul Transport (2021-2027) și include o componentă pentru digitalizarea accesului rutier în port, o aplicație pentru parcarea și programarea camioanelor care vin la încărcare/descărcare, un management al parcării și cântărirea dinamică a camioanelor, potrivit proiectului pe care l-a consultat Economedia. În Portul Constanța, vara, media de procesare a camioanelor este de peste 2000/zi.

Investiția pentru modernizarea infrastructurii rutiere se va face în paralel cu proiectul de reabilitare a infrastructurii feroviare de peste 4 miliarde lei și licitație lansată pentru prima etapă (detalii aici). Portul Constanța este cel mai important port de la Marea Neagră, iar după ce Rusia a invadat Ucraina tranzitul de mărfuri (în special cereale) a crescut semnificativ cu 8 milioane de tone de cereale expediate în primele 7 luni ale anului.

Ce prevede Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru modernizarea rețelei rutiere din Portul Constanța : ,,Căile de acces în port și rețeaua de drumuri interioare au fost proiectate înainte de anul 1989, fiind legate la rețeaua de drumuri din oraș pe care era permisă circulația de autovehicule grele. Deși în acea perioadă traficul derulat prin port era mai mare decât în prezent, ponderea traficului auto din traficul total era mult mai mică decât în prezent, fiind preponderent traficul pe calea ferată. După 1990, structura traficului de mărfuri s-a modificat ca urmare a schimbării nevoilor economice atât naționale, cât și ale statelor riverane Dunării. De exemplu, a scăzut traficul de produse lichide (țiței și produse petroliere) și de minereu, în timp ce traficul de cereale și cel de containere a crescut, transportul acestora se realizează în mare măsură pe cale rutieră, concomitent pe apă. În aceste condiții, se constată că există o distorsiune între dezvoltarea infrastructurii rutiere, în defavoarea celei feroviare, în condițiile în care drumurile sunt vechi și pe alocuri insuficiente. În ultimii ani, au fost realizate o serie de reparații care au redus starea de degradare a rețelei rutiere existente dar care nu pot satisface traficul de mărfuri derulat prin port.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

-Cele mai frecvente degradări prezintă drumurile asfaltate sau pavate cu pavaj cu piatra cubică sau betonate cu beton de ciment, de tipul: gropi, făgașe, burdușiri, denivelări, faianțări, crăpături transversale, longitudinale, defecte de margine, suprafețe șlefuite, exudate, dale tasate, rupturi de colț, dale fracturate, dale erodate, rosturi blocate, defecte de suprafață sau structurale cu niveluri de severitate de la „redus la ridicat”, cauzate de șiroiri ale apelor de suprafață sau staționării îndelungate a acestora pe partea carosabilă, ca urmare a unei drenări necorespunzătoare. Totodată, starea actuală de degradare are la bază și traficul specific activității portuare. Multe dintre structurile rutiere au durata de serviciu expirată. În mare parte, drumurile nu au elemente de încadrare fizică tip borduri și nici marcaje care să delimiteze clar partea carosabilă de partea necarosabilă sau să delimiteze suprafața ocupată/neocupată de operatori economici.

-Rețeaua de drumuri nu dispune de un sistem de colectare și evacuare ape meteorice format din conducte de canalizare. Sistemul de colectare ape pluviale al Portului Constanța este alcătuit din rețele care preiau apa pluvială prin intermediul grătarelor, rigolelor deschise/închise, șanțuri etc. cu deversare în acvatoriul portuar. Preluarea și dirijarea apelor pluviale colectate se realizează în sistem divizor (colectarea se realizează separat de canalizarea menajeră).

-Parcările pentru autocamioane nu sunt suficiente pentru a face față traficului actual. Lipsește un sistem adecvat pentru verificarea accesului la porți. Puținele locuri de parcare care există sunt în mare parte pe platformele operatorilor portuari. În contextul celor de mai sus este necesar a se realiza obiectivul de investiții: Master planul infrastructurii rutiere și de acces a Portului Constanța – extinderea, modernizarea și reabilitarea drumurilor și pasajelor din Portul Constanța”. Amplasamentul lucrărilor este Incinta Port Constanţa, zonele Constanța și Midia, județul Constanţa.”

Digitalizarea sistemelor de transport : 

Ministerul Transporturilor menționează și o aplicație pentru accesul camioanelor în Port (cu programarea accesului), sistem de supraveghere video și cântărire în mișcare :

,,Sisteme inteligente de transport

  • Sistem dinamic de informare a participanților la trafic
  • Sistem de supraveghere video a traficului rutier și pietonal
  • Sistem pentru identificarea și interpretarea condițiilor atmosferice
  • Sistem pentru cântărirea în miscare și clasificarea vehiculelor
  • Sistem de tele-comunicații
  • Sistemul de iluminat stradal – cu telegestiune
  • Centrul de comandă și control
  • Sistem de management al parcării
  • Aplicație pentru gestionarea accesului în Portul Constanța”

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.