Prețul gazelor naturale din Europa a ajuns la cel mai redus nivel înregistrat după luna noiembrie 2022

iOS 17.4, actualizare, iphone, apple Foto: Dreamstime

Preţurile de referinţă la gaze naturale pe piaţa din Europa continuă să scadă din cauza vremii neobişnuit de calde care afectează  o cerere de gaze deja afectată de apetitul redus al sectorului industrial, transmite Bloomberg, conform Agerpres.

Contractul la gaze cu livrare în luna noiembrie a scăzut marţi dimineaţa cu 5,4%, până la cel mai redus nivel înregistrat după luna noiembrie 2022. În total, pe parcursul ultimelor trei şedinţe de tranzacţionare, cotaţiile la gaze naturale au scăzut cu peste 10%.

Potrivit firmei de prognoze Maxar Technologies, temperaturile din vestul Europei ar urma să depăşească pragul de 20 de grade Celsius în weekend şi vor rămâne peste valorile normale, cel puţin până la mijlocul acestei luni. Asta va amâna debutul sezonului de livrare a agentului termic, după un septembrie călduros.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

În paralel, depozitele de gaze continuă să se umple iar potrivit datelor Gas Infrastructure Europe gradul de umplere a depozitelor din regiune este la o medie de 96%.

În ceea ce priveşte consumul de gaze din Uniunea Europeană şi Marea Britanie, acesta a fost cu 9% mai mic în luna septembrie a acestui an comparativ cu luna septembrie a anului trecut, potrivit lui Tom Marzec-Manser, director de analiză la firma ICIS. În plus, este cu 20% mai mic decât media lunii septembrie în perioada 2017-2021.

În Germania, luna trecută cererea de gaze din partea sectorului comercial şi rezidenţial a fost la aproape jumătate din nivelul la care era în luna septembrie 2022, a precizat Tom Marzec-Manser, adăugând că avansul modest al cererii de gaze înregistrat în luna august din partea sectorului industrial s-a evaporat complet în luna septembrie.

În jurul orei 9:29 a.m., la hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile futures la gaze naturale cu livrare în luna noiembrie erau în scădere cu 3,6%, până la 37,92 euro pentru un Megawatt-oră.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: