VIDEO Autostrada „viaduct”: Cel mai lung viaduct de pe loturile UMB, aproape de finalizare. Mai poate evita CNAIR o nouă autostradă „muzeu” și pierderea banilor din PNRR?

Autostrada Viaduct Nădășelu UMB Transilvania octombrie 2023

Viaductul de 740 de metri de la Nădășelu, cel mai lung viaduct UMB de pe loturile Autostrăzii Transilvania finanțate prin PNRR, este aproape de finalizare, potrivit celor mai recente imagini din șantier. Lotul mai avansat dintre Nădășelu și Zimbor (30 km) a ajuns la aproape 70% execuție, are toate șansele de finalizare în a doua jumătate a anului viitor, însă în lipsa viaductelor scoase din contractul inițial riscă să ajungă o nouă autostradă „muzeu”. Ultimul grafic al CNAIR (aprobat în august) indică luna mai 2025 pentru cei 30 de kilometri dintre Nădășelu și Zimbor.

Licitația pentru viaductele de 3,2 km de la Nădășelu și Topa Mică (jud. Cluj) este contestată la CNSC, semnarea contractului este imposibilă până la sfârșitul anului, iar termenul de proiectare și execuție este de 27 luni. Pe următorul lot finanțat din PNRR, Zimbor – Poarta Sălajului (12 km), UMB a ajuns la aproximativ 40% și este în grafic pentru finalizarea în decembrie 2024.

Lotul de 10 km dintre Gilău și Nădășelu de pe Autostrada Transilvania a fost deschis în 2018, deși UMB îl terminase de doi ani. Autostrada „muzeu” dintre Gilău și Nădășelu a fost deschisă cu întârziere din cauza lipsei podului peste Someș care să facă legătura cu tronsonul Turda – Gilău.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Cele mai noi imagini de pe loturile UMB Nădășelu – Poarta Sălajului au fost publicate pe Canalul YouTube Cristian „Marius Man”:

Așadar, la sfârșitul anului viitor, UMB poate finaliza lucrările pe cei 39 de kilometri din totalul de 42 de kilometri dintre Nădășelu și Poarta Sălajului, dar pentru a respecta termenul din PNRR autostrada trebuie să fie complet finalizată în august 2026, deci în mai puțin de trei ani. Misiunea CNAIR este dificilă, dar nu imposibilă. Este condiție obligatorie semnarea contractului pentru cele două viaducte în primele luni ale anului viitor și cu un constructor puternic care să poată respecta termenul. Practic, dacă în 2024/2025 vom avea tronsoane de autostradă finalizate „muzeu”, dar pe care nu se va putea circula de la un capăt la altul, atunci măcar să nu depășim calendarul PNRR (2026) dacă nu cumva, între timp, la Bruxelles se va acorda o extensie față de termenul stabilit în 2021.

Ministrul Sorin Grindeanu vede inaugurarea în decembrie 2024

„Sunt lucrări foarte grele. Am fost pe șantierul autostrăzii Transilvania am văzut două loturi care, cred eu sunt cele mai grele din țară, în acest moment și poate nu doar din țară. De la Nădășelu la Poarta Sălajului se lucrează extraordinar de greu pentru că o iau la vale dealurile acolo, dar este o mobilizare extraordinară, pasaje poduri…tot ce vreți…Termenul de finalizare pe cele două sectoare de la Nădășelu la Poarta Sălajului ar fi pe sfârșitul anului viitor”, spunea în august, pe șantier, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Logic ar fi ca cele două contracte aditionale pentr viaducte să fie atribuite tot UMB. S-ar scuti mult timp cu mobilizarea – UMB are deja utilaje in zona.

    • Am aceasi părere UMB este deja cu toate utilajele acolo și nu mai necesita încă o organizare de șantier. S-ar pierde mult timp cu organizarea.

  2. Evident, “marile” companii străine, care “lucrează” la infrastructura, o fac doar prin intermediul subcontractorilor, pe niște procente infim de mici comparativ cu cât licitează ei. Când nu găsesc proștii care sa accepte jegul lor, contestă licitația în instanță, iar “justiția liberă” de la noi amână procedura până la mulți ani. Să mai aud cretini care să susțină că România NU e colonie !!!!

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.