Ministerul Muncii a publicat în transparență decizională o Hotărâre privind organizarea și funcționarea ministerului. Astfel, numărul angajaților se va reduce de la 396 la 389 de posturi, în minus cu 7 posturi vacante.
- Citește aici Hotărârea privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale
- Citește aici nota de fundamentare
Potrivit notei de fundamentare, se desființează 7 posturi vacante, respectiv 1 post de subsecretar de stat, 1 post aferent cabinetului subsecretarului de stat și un număr de 7 posturi vacante, respectiv 1 post de conducere de șef de birou si 6 posturi de execuție.
„La data intrării în vigoare a Legii nr. 296/2023, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale avea un număr maxim de 396 de posturi aprobate, din care se desființează 1 post de subsecretar de stat, 1 post aferent cabinetului subsecretarului de stat și un număr de 7 posturi vacante, respectiv 1 post de conducere de șef de birou si 6 posturi de execuție, rezultând un număr maxim de 389 de posturi, exclusiv demnitarii și numărul de posturi aferente cabinetelor acestora”, potrivit notei de fundamentare.
Se mai menționează în nota de fundamentare că „pentru realizarea obiectivelor ministerului sau pentru elaborarea unor proiecte specifice, ministrul muncii şi solidarităţii sociale, prin ordin, poate numi consilieri onorifici şi poate constitui, pe perioade determinate, consilii de experţi sau colective de lucru formate din specialişti”.
Reamintim că, premierul Marcel Ciolacu a declarat săptămâna trecută că guvernul nu amână reorganizarea instituțiilor publice, spunând că se va finaliza reorganizarea pentru 6-9 ministere anul acesta și apoi vor continua.
„Vom finaliza cred că între 6-9 ministere anul acesta și pe urmă vom continua. Nu sunt adeptul de a face niște lucuri pe colțul biroului. Am vâzut costurile în energie de ex când s-au făcut pe colțul biroului și ne-a costat foarte mult. La Ministerul Transporturilor finalizăm la finalul anului . Sunt ministere importante. La Ministerul Muncii categoric se va face anul acesta, SGG, Ministerul Agriculturii. Sunt foarte multe modificări, dar am luat un timp astfel încât să nu greșim și să gândim foarte bine această reorganizare. Nu este o amânare propriu-zisă”, a declarat Marcel Ciolacu, prezent la semnarea contractului de lucrări pentru infrastructura feroviară Lot 1 Caransebeș-Lugoj, parte a tronsonului Caransebeș-Timișoara-Arad.
Guvernul amână până la jumătatea anului viitor reorganizarea ministerelor, ca urmare a desființării posturilor vacante, stabilită prin angajarea răspunderii Guvernului în Parlament, arată ordonanța „austerității”, care stabilește măsurile fiscale pentru 2024, după cum a scrie Economedia aici.
Inițial, reorganizarea este stabilită pentru finalul acestui an. Guvernul motivase măsurile fiscale prin care introduce și mărește taxe pentru mediul de afaceri spunând că și statul român va face economii de cheltuieli și va reduce din aparatul bugetar.