Există două arhetipuri de persoană de succes în România: beizadeaua și autorealizatul, arată un studiu realizat de compania de cercetare de piață Frappe Digital.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

„Cum arată arhetipul persoanei de succes în România? Destul de confuz dacă ne uităm pe procentele generale, dar mult mai clar dacă facem o simplă segmentare. Pentru că… ați ghicit, există două arhetipuri majore ale persoanei de succes, care se suprapun doar într-o mică măsură”, afirmă Daniel Enescu, fondator al grupului Daedalus, vândut în 2014 către Kantar Millward Brown.

Conform lui, primul arhetip este cel al persoanei care se concentrează pe formă în detrimentul fondului: este o persoană care are o mașină scumpă, poartă haine de firmă, frecventează locuri scumpe. În general e o persoană arogantă care încearcă să apară cât mai mult în presă sau la televizor.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

Al doilea arhetip, spune el, este cel al persoanei care se concentrează pe fond: nu mai simte nevoia să demonstreze, emană încredere, se implică în acte de caritate și în general nu este interesată de „show-off”.

„Cele două arhetipuri sunt ”descrise” de procente comparabile de oameni. Mai mult decât atât, nu există diferențe notabile între demograficele celor două segmente de oameni care au descris aceste arhetipuri. Ceea ce face însă diferența, este viziunea acestor două segmente în ceea ce privește modul în care devii o persoană de succes. Astfel, cei care au definit arhetipul ”Forma” (Beizadeaua) cred într-o proporție mult mai mare că pentru a avea succes contează privilegiile: cine sunt părinții și cu câți bani pornești la drum. Cei care definesc arhetipul ”Fond” (Autorealizatul/a) cred că ajungi să ai succes prin muncă susținută, etică și integritate, într-o proporție semnificativ mai mare decât primul segment”, spune Daniel Enescu.

El remarcă însă că în niciuna dintre „definițiile” succesului nu-și fac loc în mod convingător nici timpul liber și nici fericirea.

Studiul marca Frappe Digital a fost realizat în mai 2024 pe un eșantion reprezentativ de 1074 persoane cu vârsta între 18 și 65 ani din mediul urban.