Grindeanu, nemulțumit de acordul cu Serbia pentru Drumul Expres Timișoara-Moravița : ,,cam toate trebuie să le facem noi, dar costă 400 de milioane de Euro în zona de vamă”

transporturi, Autostrada Sibiu-Pitesti, semnare contract, Sorin Grindeanu, Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

România și Serbia au ajuns la un acord pentru noua vamă de la Moravița pe viitorul Drum de mare viteză (Drum Expres)  Timișoara-Moravița-Belgrad, însă costurile pentru punctul de trecere a frontierei ar fi de 400 de milioane de Euro și ar fi suportate de partea Română, a declarat, vineri, la Timișoara, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu care s-a arătat nemulțumit de rezultatul discuțiilor comisiei România-Serbia. ,,Cam toate să le facem noi, pe zona de frontieră, dar costă 400 de milioane de Euro să facem și partea sârbă” a subliniat ministrul Grindeanu.

Studiul de Fezabilitate pentru Autostrada Timișoara -Moravița ,,retrogradată” la profil de Drum Expres va fi recepționat în iunie, iar licitația pentru proiectare și execuție va fi lansată în această vară, conform promisiunilor.

,,În principiu, trebuie să se continue la sârbi, am semnat acum doi ani, sunt angajamente la nivel de Stat. Marți, săptămâna asta a avut loc o comisie mixtă româno-sârbă, s-a discutat foarte mult despre punctul de trecere (n.r a frontierei) s-a ajuns la un acord care, în acest moment pot să spun mă nemulțumește…cam ar trebuie toate să le facem noi pe zona de trecere a frontierei. Ăsta e acordul de acum..la concluzia asta s-a ajuns. Să nu vă mire faptul următor…o să merg cu Drumul Expres în prima licitație până la Moravița. De la intersecție de la Albina, de la Autostrada A 1 până în adiacența comunei Moravița și să facem descărcarea. Vreau să discutăm foarte bine acel punct (de frontieră). Eu înțeleg să facem eforturi, noi tot, dar știți cât costă ? 400 milioane Euro să facem și partea sârbă. Ok, rămâne de discutat. Pe mine mă interesează să mă duc cu Drumul Expres până la Moravița. Punctul de frontieră îl discutăm separat și cred că e abordarea corectă. ” -Sorin Grindeanu.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

„Poziția viitorului Punct de Trecere a Frontierei de la Moravița, de pe autostrada A9 Timișoara – Moravița, a fost stabilită zilele trecute, la a doua reuniune a Grupului de lucru la nivel de experți. Cu această ocazie, în locul unde va fi noul PTF, a fost amplasată și o bornă kilometrică simbolică – Km 0 al A 9. Detaliile referitoare la conexiunea între autostrada Timișoara – Moravița și autostrada Belgrad – Vatin și stadiul celor două proiecte au fost discutate la întâlnirea care a avut loc la Moravița și la care au participat reprezentanți ai Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, CNAIR, DRDP Timișoara, Autoritatea Vamală din România, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara, proiectantul desemnat pentru elaborarea studiului de fezabilitate – Search Corporation –, precum și reprezentanții Întreprinderii Publice a Drumurilor din Republica Serbia”, a transmis  în iunie 2023 DRDP Timișoara.

Autostrada Timișoara -Moravița are o lungime proiectată de 73 kilometri și include punctul de trecere a frontierei de la Moravița-Vatin cu Republica Serbia. Contractul pentru Studiu de Fezabilitate și Proiect Tehnic a fost semnat în 2020 cu Asocierea Search-Egis și avea termen inițial de finalizare mai 2022. După 12 acte adiționale, proiectanții au obținut o prelungire de peste 2 ani, până în octombrie 2024. Solicitarea CNAIR de finanțare a segmentului de la Moravița (punct de frontieră prin CEF) a fost respinsă la Bruxelles după cum Economedia a explicat aici.

,,Agenția pentru protecția Mediului Timiș a emis, în 28 martie 2024, Acordul de Mediu pentru proiectul Autostrada Timișoara – Moravița. Traseul propus al autostrăzii A9 va trece prin extravilanul/intravilanul UAT Remetea Mare, Recaș, Bucovăț, Moșnița Nouă, Giroc, Sacoșu Turcesc, Pădureni, Liebling, Jebel, Voiteg, Birda, Deta, Denta, Moravița.

Date tehnice despre A 9 :
Lungimea traseului este de 73 km, viteza de proiectare care va fi asigurată fiind de 140 km/h;
– Legătura între rețeaua rutieră existentă și autostradă va fi realizată prin 6 noduri rutiere: A1 Remetea Mare (asigură conexiunea cu DN 6), DJ 592 Albina, VO Timișoara Sud, DN 59 Pădureni, DN 58B Voiteg, DN 57 Moravița;
 Lucrări de artă – viaducte, poduri peste râuri, canale sau văi, pasaje peste autostrada A1, peste drumuri naționale, județene, comunale sau peste cale ferată: 46;
 Podețe prevăzute pe autostradă și pe noduri rutiere: 193;
 Dotări: 2 centre de întreținere și coordonare (CIC), 2 parcări de scurtă durată stânga-dreapta, 1 spațiu de servicii stânga-dreapta, 1 punct de trecere a frontierei, la Moravița;
 Panouri fonoabsorbante, pentru reducerea nivelului de zgomot generat de lucrările de construcție și de traficul rutier: 18 zone.” a transmis CNAIR.
Traseu Autostrada A9 Timişoara – Moraviţa

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Ma rog ,cu vama!Bai ,dar iar din autostrada in DEx???N-aveti viziune?Peste 20 de ani alti bani????Sinteti tampiti!

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.