Fintech-urile au o relaţie bună cu băncile, cu Banca Naţională a României lucrează destul de bine, însă cu statul sunt mici probleme, în condiţiile în care este nevoie de o accelerare a digitalizării, a declarat marţi Nic Bălăceanu, vicepreşedintele Asociaţiei Române de Fintech, la conferinţa “Banking Innovation Lab”.
El a făcut referire la necesitatea digitalizării statului, dar şi la protejarea identităţii clienţilor.
“Relaţia cu băncile este bună, suntem şi parteneri şi competitori, cu BNR lucrăm destul de bine, nu văd o problemă. Cu statul încă avem mici probleme. Dacă statul nu este digitalizat, povestim în viitor. Dacă identitatea nu este digitală şi protejată, nu are sens să ne facem planuri. Putem să fim vizionari, dar fără o protecţie a identităţii cred că avem o problemă. Trebuie să lucrăm cu statul. Şi noi, Rofintech, avem un protocol public-privat cu Ministerul de Finanţe, cu BNR, încercăm şi cu Ministerul Afacerilor Interne, pentru că noi, cei care suntem în asociaţie, trebuie să ne protejăm clienţii, care sunt în comun cu sistemul bancar”, a menţionat Nic Bălăceanu, potrivit Agerpres.
În opinia sa, România stă “foarte prost” în ceea ce priveşte cercetarea.
“De fapt, nici nu mai ştiam că există cercetare. Stăm foarte, foarte prost. Israelul are aproape 6% din produsul intern brut, urmat de Statele Unite şi OCDE (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, n.r.). România are 0,5%, media europeană cred că e undeva la 3%. Într-adevăr avem nevoie de cercetători. (…) După cum ştiţi, România găzduieşte Centrul pentru Competenţe de Securitate Cibernetică – şi cred că ar trebui să fim mândri de acest centru. Este la Politehnică, în Bucureşti. Noi vom crea competenţe, securitate cibernetică pentru toată Europa. Poate că este o dovadă că statul român şi-a făcut treaba în zona aceasta şi totul a plecat, de fapt, din zona privată. (…) Mediul privat este cel care inovează. Acest centru de competenţe pentru securitate cibernetică a plecat de la faptul că avem o şcoală de IT bună, avem competenţe IT bune, dar nu avem competenţe digitale bune. E un contrast incredibil, ceea ce este o mare eroare pe care am putea să o reparăm destul de rapid, iar fintech-urile au un rol fantastic aici”, a adăugat Nic Bălăceanu.
Reprezentanţi ai unor instituţii şi asociaţii din domeniul financiar au participat marţi la conferinţa “Banking Innovation Lab”, organizată de publicaţia BankingNews. În cadrul conferinţei s-a discutat despre rolul pe care îl joacă digitalizarea în dezvoltarea industriei bancare şi în procesul de incluziune financiară, despre provocările digitalizării şi securitatea cibernetică.