Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) a lansat oficial licitația pentru proiectarea și execuția lotului 1D Joseni – Ditrău de pe traseul secțiunii de munte a Autostrăzii „Unirii” A8. Contractul a fost publicat luni, 14 octombrie, în Sistemul Electronic pentru Achiziții Publice (SEAP), iar termenul-limită pentru depunerea ofertelor este 25 noiembrie 2024. Lungimea lotului 1 D Joseni –Ditrău este de 14,4 kilometri, iar durata de execuție de 34 de luni, din care 10 luni pentru realizarea etapei de proiectare respectiv 24 de luni pentru execuție.
Valoarea totală estimată a acestui lot de autostradă din județul Harghita este cuprinsă între 1.021.864.803,87 și 1.202.607.034,59 lei.
Potrivit CNIR, pe traseul lotului Joseni – Ditrău care se desfășoară în județul Harghita sunt prevăzute 21 de pasaje și viaducte (3 dintre acestea fiind pasaje pentru permeabilitatea animalelor tip ecoducte) și un nod rutier tip „trompetă” la Joseni.
De asemenea, pe acest lot va fi amenajat un spațiu de servicii (stânga/dreapta) tip S 1 care include zonă comercială, benzinării și toalete.
Pentru a se asigura funcționalitatea independentă a acestui lot, contractul prevede și realizarea unei descarcări provizorii în zona de conexiune cu următorul lot (2A Ditrău – Grințieș).
Lotul 1D Joseni – Ditrău este primul publicat în SEAP din cele patru loturi ale secțiunii montane Sărățeni – Pipirig (116 km).
Urmează ca licitația pentru lotul 1 C Sărățeni – Joseni să fie vizibilă în SEAP după validarea documentației de către Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP). Acesta a fost transmis la ANAP în data de 7 octombrie 2024. CNIR preconizează că în cursul acestei săptămâni va fi transmisă spre validare către ANAP, documentația pentru lotul 2 A Ditrău – Grințieș (38 km). Finanțarea este asigurată din fonduri europene nerambursabile, Programul Transport 2021-2027.
Secțiunea de munte Sărățeni– Pipirig de pe Autostrada Unirii A8 are o lungime de 116 kilometri și include patru loturi:
1. Lotul 1 C Sărățeni – Joseni (32,4 km.)
2. Lotul 1 D Joseni – Ditrău (14,4 km.)
3.Lotul 2 A Ditrău – Grințieș (37,9 km.)
4.Lotul 2 B Grințieș – Pipirig (31,5 km.)
Toate cele patru loturi dintre Sărățeni și Pipirig vor fi în procedură de licitație deschisă până la finalul lunii noiembrie.
Compania de Drumuri a aprobat pe 13 ianuarie 2023 traseul final al secțiunii Târgu Neamț – Iași – Ungheni de pe Autostrada Unirii. „Traseul albastru” propus încă de anul trecut pentru a rezolva problemele din zona de nord a Iașiului are o lungime totală de 93 de kilometri, 55 de poduri și 2 tuneluri. Totodată, pe cei peste 90 de kilometri vor fi amenajate și 9 noduri rutiere, în medie un nod la fiecare 10 kilometri, ceea ce va asigura descărcările de pe A8 și legăturile cu rețeaua existentă.
Pentru secțiunea de munte, Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) a anunțat marți, 1 octombrie 2024, că Consiliul de Administrație a aprobat lansarea licitațiilor pentru patru loturi montane (116 km) ale Autostrăzii Unirii A8 (secțiunea Sărățeni – Pipirig), din județele Mureș, Harghita și Neamț. Valoarea totală estimată a celor patru loturi este de circa 4 miliarde de euro. Lotul Sărățeni – Joseni de 32 de kilometri a fost deja trimis la ANAF pentru aprobarea documentației.
Celelalte două loturi, „capetele”, sunt administrate de Compania de Drumuri (CNAIR), și au deja depuse oferte. La licitația pentru proiectarea și execuția lotului de munte Pipirig – Leghin de pe Autostrada Unirii A8, au fost depuse trei oferte, de la Danlin, Ozaltin și UMB. Lotul Pipirig – Leghin are o lungime de 19 kilometri și valoarea contractului este cuprinsă între 3,3 și 3,8 miliarde lei. Durata contractului este de 4 ani (12 luni proiectare și 36 luni execuție). Pentru celălalt lot de munte, Miercurea Nirajului – Sărățeni (23,5 km), două oferte de la companii din Turcia, respectiv Nurol și Ozaltin, au fost depuse în data de 19 august. Valoarea de licitație a contractului, finanțat prin Programul de Transport, este de maximum 3,35 miliarde lei (fără TVA), iar durata pentru proiectare și execuție este de 30 de luni (6 luni proiectare, 24 de luni execuție).