Autostrada A8: Aproape 90% dintre cetăţenii care au terenuri pe traseul autostrăzii, între Ungheni şi Miercurea Nirajului, nu au acte de proprietate

Autostrada Unirii A8 lotul Joseni-Ditrău Sursa foto: Ionel Scrioșteanu

Aproape 90% dintre cetăţenii care deţin terenuri pe traseul Autostrăzii A8, pe tronsonul cuprins între oraşele Ungheni şi Miercurea Nirajului, nu au acte doveditoare de proprietate pentru a beneficia de despăgubiri în urma exproprierilor, majoritatea acestora figurând pe persoane decedate, a declarat, miercuri, primarul din Miercurea Nirajului, Tóth Sándor.

“Vin cu o situaţie practică, de la Ungheni până la Miercurea Nirajului se construieşte autostrada A8. Au apărut în lege deja parcelele, suprafaţele de teren care se vor expropria de către CNAIR, de la oameni. Astăzi, dacă ne uităm în acte, 80-90% dintre cetăţeni nu au acte doveditoare de proprietate. Este ştiut că banii se vor da celor vii (…) Marea majoritate a parcelelor deja le-am rezolvat cu sistemul parcelar pentru că am ştiut că vine autostrada, dar pot să spun că din actele pe care le avem, şi vorbesc numai despre un sector, din 158 de parcele sunt peste 60 de parcele unde a ieşit cartea funciară pe numele celor decedaţi. Şi acesta este un procent mare. Pe UAT Miercurea Niraj, autostrada atinge cinci sectoare şi acum am vorbit numai despre un singur sector, deci este un procentaj mare”, a declarat primarul din Miercurea Nirajului, Tóth Sándor, într-o conferinţă de presă organizată de UDMR Mureş, transmite Agerpres.

Edilul a arătat că există multe UAT-uri în care nu s-a lucrat la cărţile funciare şi din acest motiv ritmul trebuie accelerat, altfel intabulările cărţilor funciare se vor rezolva de către CNAIR.

“Atunci ajungem la primul venit, primul servit. Şi degeaba vine omul că a cumpărat sau a moştenit teren acolo, fiindcă se va ajunge la diminuare fără să primească bani (…) Cine nu porneşte şi nu îşi va rezolva problema în doi-trei ani, o să se trezească că terenul care a fost expropriat, pentru care ar trebui să primească o sumă, nu este al lui”, a afirmat Tóth Sándor.

Primarul din Miercurea Nirajului a precizat că se lucrează prin procedura parcelărilor sistematice şi prin această metodă cărţile funciare vor ieşi retroactiv pe două sau trei generaţii, însă pe proprietarul decedat după care trebuie făcută succesiunea.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Sigur ca pot fi si colaterale la constructia de autostrada.
    Dar primarii ăstia care stiau sigur pe unde va trece autostrada sigur ca au pus pe cine trebuie in traseul cunoscut de ei.
    Aici sunt mari interese sa adune șpagile din retrocedari.😲

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.