Topul celor mai puternici antreprenori în construcții: Compania Construcții Erbașu a urcat pe primul loc în clasament și e urmată de Strabag și PORR

Redacția oct. 29, 2024 1 comentarii 1281 vizualizări
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier sursa foto: Pixabay

Anul 2023 a marcat șapte ascensiuni în clasamentul celor mai puternici antreprenori în construcții, realizat anual de compania de consultanță IBC Focus, care monitorizează șantiere la nivel național. Dintre acestea, două companii sunt nou intrate în rândul celor mai puternici antreprenori generali din domeniu.

Menționăm că acest clasament, realizate în 2024 pe baza cifrelor din 2023, are în vedere companii specializate în lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale (CAEN 4120), motiv pentru care nu regăsim aici firmele deținute de antreprenorul Dorinel Umbrărescu, Spedition UMB, SA&PE Construct și Tehnostrade, care controlează mare parte din piața construcțiilor de infrastructură (CAEN 4211).

Conform TOP 100 Antreprenori Generali în Construcții, rezultatele financiare din perioada analizată anunță o premieră pentru compania Construcții Erbașu, care a reușit să devină liderul clasamentului, cu o cifră de afaceri de 2,29 miliarde de lei și un profit de 283,38  milioane de lei, conform Mfintante.ro. Cifra de afaceri s-a dublat. În anul anterior, cifra de afaceri era de 1 miliard de lei, iar profitul era de numa 62,98 milioane.

Analize Economedia

retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2
Victor Moraru si Marian Neacsu
oameni bagaje
multime, oameni, populatie, demografic, trecere de pietoni
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
bani, lei, finante, bancnote
bani, lei, finante, bancnote, bani numarati, impozit, taxe
Vladimir Putin, Xi Jinping, presedinte, rusia, china, moscova, kremlin, beijing, presedinte, china, rusia
bani, finante, lei, financiar, deficit
Gameloft Romania Cluj Napoca
onrc, registrul comertului
onrc, registrul comertului
Jerome Powell, FED
sticle vin
turism calatorii bani
Euro bani fonduri cheltuieli risipă fraude
bani, lei, finante, bancnote, bani numarati
Borhanci_Bazin-de-inot_01
Luca
onrc, registrul comertului
Pod Argeș Grădiștea București Giurgiu
bani, finante, lei, financiar, deficit
aeroport iasi plecari

Cristian Erbașu a menționat, într-un interviu pentru acest top, că “în zona rezidențială lucrurile nu mai merg la fel de bine”.  “Cei care nu au mai găsit de lucru în rezidențiale s-au putut reloca în construcții de infrastructură. Și nu mă refer doar la autostrăzi sau căi ferate, ci la lucrările finanțate de stat în general, care țin de infrastructura sanitară, precum spitale, centre medicale,  infrastructură de învățământ, bazine de înot olimpice sau școlare, săli de sport, reabilitarea clădirilor monument care sunt sedii de instituții publice importante, precum prefecturi, tribunale, universități. Astfel că, oportunități pentru constructori au existat în continuare. Este adevărat că nu toți constructorii care lucrau în proiecte private s-au putut adapta în proiecte publice. “, a spus Erbașu.

Pe un trend ascendent notabil se află și compania Strabag, care în ultimii ani a fost o prezență constantă în topul celor mai puternici constructori. Cu 2,17 miliarde de lei în dreptul cifrei de afaceri (față de 919.31 milioane anul anterior),  la capitolul profit, compania a marcat o dinamică spectaculoasă, acesta majorându-se de la 4,96 milioane de lei la 79,9 milioane de lei.

Podiumul celor mai puternici trei antreprenori din construcții este completat de Porr Construct, companie ce ocupa în ediția precedentă poziția fruntașă. Deși a coborât în clasament, veniturile au crescut, cu 40% (de la 1,2 miliarde de lei în 2022 la 1,74 miliarde de lei în 2023). De la o pierdere de 6,9 milioane de lei în 2022, compania a reușit să ajungă în 2023 la un profit de 63 milioane de lei.

“Vorbim, așadar, despre un an extrem de bun pentru companiile din sectorul construcțiilor, cu creșteri substanțiale ale veniturilor. 2023 a fost, de altfel, primul din ultimii cinci ani în care toate cele 10 companii din top au înregistrat creșteri, atât în ceea ce privește cifra de afaceri, cât și profitul. Extremele sunt reprezentate de compania Strabag, cu un plus de 136 de puncte procentuale la cifra de afaceri. La polul opus, creșterile cele mai moderate din această ediție se regăsesc în dreptul companiilor Con A Operations, cu o creștere de 35% a cifrei de afaceri, și Concelex, cu o creștere de 15% la nivelul profitului”, arată analiza IBC Focus.

 

 

În ceea ce privește situația noilor intrate în clasamentul celor mai puternice 10 companii de antrepriză din construcții, regăsim două companii care au ocupat în edițiile anterioare locuri “onorabile”. Astfel, pe locul 9, cu o urcare de pe locul 11 în clasamentul anterior, se află compania Ness Proiect Europe. Compania a înregistrat un plus de 38% la cifra de afaceri (o creștere de la 370 de milioane de lei în 2022 la 510 milioane de lei în 2023) și o majorare de 23% la profit (o creștere de la 11,9 milioane de lei în 2022 la 14,5 milioane de lei în 2023).

Ocupanta locului 10 în clasamentul general, compania Tancrad, a reușit să urce în top 10 după ce, în ediția anterioară, ocupase locul 12. Firma a înregistrat o creștere de 37% a cifrei de afaceri (de la 364 de milioane de lei în 2022 la 499 de milioane de lei în 2023) și de 59% a profitului (de la 9,9 milioane de lei în 2022 la 16 milioane de lei în 2023).

Citește și:

Analiză Economedia: Constructorii români de infrastructură trec în „liga mare”, după ce din subcontractori au intrat în asocieri pe lucrările de infrastructură mare

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. cu o cifră de afaceri ce depășește 2 miliarde de lei și un profit de peste 1 miliard de lei. Cifra de afaceri s-a dublat, iar profitul a crescut cu 350%.
    Cââââât?
    Un miliard profit la puțin peste 2 miliarde cifră de afaceri ?
    In construcții profit de 50 % ?
    Habar nu aveți !
    Am căutat pe Termene.ro și ce să vezi , dacă la cifra de afaceri , informația este corectă ,la profit cifra este de 283 388 527 lei .
    Tovarășa REDACȚIE , sau cine se ascunde sub acest paravan , puneți mâna pe carte.
    Doamna Deacu , nu este vorba de personal redus numeric ci de incompetență !
    In rest numai de bine.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.