Florian Neagu, BNR: Aproape o treime din firmele românești sunt subcapitalizate cronic, acționarii preferă să distribuie profitul ca dividende / Există consecințe asupra dezvoltării, disciplina la plată este afectată/ Avem doar 2.600 de firme de succes în România

Florian Neagu, BNR / Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu Florian Neagu, BNR / Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Spiritul antreprenorial din România a fost dinamic în ultimele trei decenii și, de la aproape 300.000 companii în 1994, acum avem peste 800.000 de entități, a declarat luni Florian Neagu, director al Direcției de Stabilitate de la Banca Națională a României (BNR), care a prezentat studiul „După 30 de ani: schimbări structurale în economia României – o perspectivă microeconomică”.

Potrivit lui, în ciuda acestui spirit antreprenorial, mai este spațiu semnificativ de îmbunătățire dacă ne uităm la contextul european. „România are 52 de firme la mia de locuitori, mult în spatele clasamentului european, media europeană e de 84 de companii la media europeană”, a declarat el.

Florian Neagu a subliniat că există trei probleme structurale pentru antreprenoriatul românesc.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Prima problemă este faptul că există un număr mare de firme cu capitaluri negative, firme care nu reușesc să aibă capitaluri proprii de minim 200 lei. Acest prag este neschimbat din 1990, spune Florian Neagu.

„O pondere semnificativ de mare de firme nu reușește să îndeplinească această cerință legală. Aproape 260.000 din cele 800.000 de firme, o treime, sunt subcapitalizate, nu reușesc să aibe fonduri proprii de 200 lei în bilanțuri. Această subcapitalizare cronică are și consecințe asupra dezvoltării. 64% din firmele care nu reușesc nici măcar să aibă cei 200 lei capital sunt în această situație de mai bine de 10 ani. O parte importantă din plățile restante provin de pe acest canal, companiile cu capitaluri negative. Disciplina la plată este afectată pe acest canal”, a declarat reprezentantul BNR.

A doua problemă este că multe din aceste firme au profituri, dar ele nu sunt reinvestite în firmă. „Legea spune că atunci când ai profit folosești aceste resurse pentru a-ți capitaliza firma. Constatăm însă că multe din asemenea entități obțin profituri, dar acționarii sau asociații mai degrabă distribuie aceste profituri sub formă de dividende decât să își consolideze activitatea”, remarcă Florian Neagu.

Cea de-a treia problemă, spune el, este că în ultimii 30 de ani, sectoarele inovative, cum ar fi IT și serviciile bazate pe cunoaștere, au crescut, dar contribuția lor la valoarea adăugată națională rămâne scăzută, la 7-8%.

Florian Neagu mai transmite că a găsit doar 2.600 de firme de succes din 600.000, iar cele mai multe sunt IMM-uri, de departe.

„Ce lecții putem avea de la aceste firme? Aș zice trei lucruri. Primul este că aceste entități sunt conduse de oameni care au studii superioare, peste 90% din managerii lor au studii superioare. Al doilea lucru este că aceste firme și-au păstrat bilanțurile în ordine indiferent de ciclul economic. Când era creștere semnificativă nu au avut stare euforică și nu au consumat ce au produs în anii anteriori. Când era fază nefavorabilă, nu au bruscat firma și nu au generat probleme și către alți furnizori. Partea de solvabilitate, partea de profitabilitate. A treia lecție, când ne-am uitat la aceste povești de succes, nimeni nu a fost singur în această călătorie. Toate firmele de succes au avut întotdeauna un partener care să le finanțeze, o bancă, un investitor”, a declarat Neagu.

Reprezentantul BNR spune că este problematic faptul că firmele din România apelează de departe cel mai mult la credite comerciale, apoi la asociați pentru a se finanța, abia pe locul 3 fiind finanțarea prin credite bancare.

În plus, Neagu spune că un număr foarte mic de companii realizează cea mai mare valoare adăugată, iar cele mai multe companii de importanță sistemică sunt încă în fază de maturizare.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: