Decizia Curții Constituționale, care a declarat supraimpozitarea producătorilor neconstituțională, poate pune România pe butuci economic și o poate împinge în brațele Fondului Monetar Internațional, afirmă Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei.
„Am avertizat de peste 2 ani de zile în legătură cu riscurile legate de această schemă compensare pentru toată lumea – supraimpozitare pentru unii. Din păcate, aceste avertismente, unele publice, au fost ignorate. Curtea Constituțională, după ce a rezolvat alegerile prezidențiale, poate pune România pe butuci economic, împingând-o în brațele larg deschise ale FMI. Impactul este de ordinul miliardelor. Tot respectul pentru investitorii care s-au luptat pentru drepturile lor și pentru avocații lor care și-au făcut meseria”, a declarat Nicolescu, pentru Economedia.
Curtea Constituțională a decis pe data de 7 noiembrie 2024 că suprataxarea producătorilor de energie electrică, decisă prin OUG 27/2022, este neconstituțională. Decizia Curții nu este retroactivă, ci se aplică doar pentru viitor, așa că statul nu mai poate încasa această taxă de acum încolo. Nu este clar ce se va întâmpla cu sumele deja încasate.
Asociația Energia Inteligentă afirmă că statul a încasat din suprataxare circa 27 miliarde lei în (5,43 miliarde euro) ultimii doi ani, la care s-ar putea adăuga dobânzi de încă circa 3 mld lei (0,6 miliarde de euro). Asociația afirmă că, în urma deciziei CCR care a declarat neconstituțională supraimpozitarea producătorulor de energie, statul trebuie să găsească bani pentru a finanța prețurile plafonate și pentru a da banii înapoi producătorilor.