Sindicatele din Energie protestează marți în fața Ministerului Muncii, pe tema noii legi a pensiilor

Ministerul Muncii InquamPhotos Alexandru Busca sursa foto: Inquam Photos/ Alexandru Busca

Federaţia Sindicatelor Energetica organizează miercuri, de la ora 11:00, un protest în faţa Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, tema fiind noua Lege a pensiilor intrată în vigoare la data de 1 septembrie 2024, transmite Agerpres.

În opinia sindicaliştilor, actul normativ îi pune în pericol pe lucrătorii din domeniul nuclear integrat şi anume pe cei care activează în domeniul pulberii dioxidului de uraniu, respectiv fabrica Feldioara, şi pe cei care activează în fabrica de combustibil nuclear Mioveni. Astfel, noua lege măreşte stagiul de cotizare pentru aceştia şi impune şi un prag de vârstă de minimum 45 de ani pentru pensionare, se arată într-un comunicat al Federaţiei Sindicatelor Energetica.

În acest context, sindicatele din energie solicită menţinerea stagiului de cotizare şi a condiţiilor de pensionare pentru Zona I şi II de expunere la radiaţii reglementate în legislaţia anterioară – astfel cum au fost recunoscute acestea în legislaţia românească din 1990 şi până la intrarea în vigoare a noii Legi a pensiilor.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

“Actuala Lege a pensiilor a adăugat nu mai puţin de şapte ani pentru zona I de radiaţii şi 10 ani pentru zona II pentru ca aceşti lucrători să poată beneficia de dreptul la recunoaşterea condiţiilor nocive de muncă (ducând vechimea în zonele de radiaţii la 22 ani în zona I şi 25 de ani în zona II). În plus, ca o condiţie suplimentară, a stabilit un prag minim de vârstă, indiferent de îndeplinirea condiţiei de vechime, pentru a putea beneficia de dreptul la pensie”, explică sindicatele.

De asemenea, sindicaliştii cer recunoaşterea pentru cei care au lucrat în condiţii speciale şi deosebite a stagiilor de cotizare din vechea Lege a pensiilor.

“Actuala Lege a pensiilor nu mai recunoaşte stagiile complete de cotizare de care au beneficiat toţi cei pensionaţi anterior datei de 1 septembrie 2024, ducând la discriminări, inechităţi şi diferenţe majore la cuantumul pensiei pentru lucrătorii care au lucrat în condiţii similare (aceeaşi vechime şi aceleaşi condiţii de muncă). Federaţia Sindicatelor Energetica îi aşteaptă în faţa Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale pe toţi cei nemulţumiţi de noua Lege a pensiilor! Împreună facem schimbarea!”, se mai precizează în comunicat.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.