PPC Energie a pus în funcțiune pe un bloc de locuințe din sectorul 6 din București o soluție integrată de producție de energie electrică cu panouri fotovoltaice și stocare în baterii, pentru a testa, în cadrul unui proiect pilot desfășurat împreună cu Ministerul Energiei, funcționarea în condiții reale a unei astfel de instalații într-un tip comunitate urbană frecvent întâlnită în România, transmite compania.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, explică demersul. “Începem testarea unui concept care să ne ajute să creăm legislația pentru comunitățile de energie, următorul nostru obiectiv. Vom urmări datele înregistrate în acest program pilot, le vom analiza, vom crea modele și apoi vom transpune legislativ concluziile. Este o abordare nouă, am decis să nu preluăm legi făcute pentru alții și care să nu poată fi aplicate, ci să creăm legi coerente, adaptate pe realitatea și specificul țării noastre. Blocurile din București și alte orașe mari ale țării reprezintă o resursă neexploatată în ceea ce privește producția de energie. Acoperișurile acestor clădiri pot fi transformate în platforme de producție energetică prin instalarea panourilor fotovoltaice”, spune Burduja.
Folosind energia solară, prin crearea comunităților de energie, locatarii pot acoperi o parte semnificativă a consumului lor de energie electrică pentru locuințe, spații comune (lifturi, iluminat pe scări) sau chiar pentru infrastructura publică din cartier, spune acesta.
Ministerul a lansat în dezbatere publică programul “Urban Up”, prin care ar urma să se pună la dispoziția asociațiilor de proprietari 150 de milioane de lei pentru instalarea de panouri fotovoltaice și baterii de stocare.
Ionuț Dună, director general al companiilor PPC Energie și PPC Energie Muntenia, spune că scopul unei astfel de soluții integrate de panouri fotovoltaice și baterii de stocare este reducerea costurilor cu utilitățile prin folosirea energiei electrice produse local pentru alimentarea consumului spațiilor comune, reducerea emisiilor de CO2 și implicit creșterea calității vieții.
“În cadrul proiectului pilot derulat în colaborare cu Ministerul Energiei vom observa profilul de consum al energiei electrice la nivelul micro-comunității, atât energia consumată în timpul zilei cât și cea furnizată din baterii ulterior, urmând să vedem evoluțiile atât la nivelul zilnic cât și la nivel sezonier. Vom pune informațiile la dispoziția Ministerului pentru ca viitoarele inițiative în domeniu să poată beneficia de experiența câștigată în cadrul proiectului pilot, iar clienții să aibă o soluție de eficiență energetică calibrată conform nevoilor lor”, a declarat Ionuț Dună, director general al companiilor PPC Energie și PPC Energie Muntenia.
Instalația pusă în funcțiune de PPC Energie include panouri fotovoltaice cu o capacitate totală de aproximativ 10 kWp și baterii de o capacitate de stocare de 5 kWh. Aceasta a fost amplasată pe acoperișul unui bloc de zece etaje din zona Drumul Taberei unde sunt funcționale contoare inteligente atât pentru spațiile comune, cât și la nivel de apartament. Contoarele smart care vizează spațiile comune au fost conectate la invertorul instalației fotovoltaice.
Producția anuală estimată a celor 24 de panouri fotovoltaice de câte 410Wp este de aproximativ 12 MWh/an. Energia va fi folosită pentru iluminatul spațiilor comune ale uneia dintre scările clădirii de locuințe și funcționarea ascensorului.
O precondiție pentru dezvoltarea unei comunități de energie este contorizarea inteligentă. Contoarele smart instalate în blocul de locuințe vizat de proiectul-pilot au fost instalate de operatorul de distribuție care operează în zona București, conform unui calendar de implementare aprobat de către Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
PPC Energie, în calitate de furnizor de soluții energetice avansate, a instalat soluții fotovoltaice cu o capacitate totală de aproape 3.200 kW pentru aproape 900 de clienți rezidențiali, ca instalator autorizat AFM, în perioada 2018-2023. Pe segmentul business, PPC Energie are în portofoliu proiecte implementate pentru companii din sectoare precum cel alimentar, retail, centre logistice, centre comerciale și clădiri de birouri.