Clasament: România se clasează pe locul 39 în topul celor mai puternice pașapoarte din întreaga lume/ Pe primul loc se menține Singapore, iar la polul opus se află Somalia

turism turist valiză avion călătorie sursa foto: Pexels

Singapore se menține pe prima poziție în topul celor mai puternice pașapoarte din lume realizat de VisaGuide.World. Surpinzător, pe cea de a doua poziție se clasează Finlanda care a urcat vertiginos în clasament, de pe locul 13 în 2023 și de pe locul 7 la începutul anului 2024  și s-a strecurat chiar în fața Spaniei. Cea de a treia poziție este ocupată de Spania. România se clasează pe locul 39, relatează Euronews.

Compania evaluează 199 de țări din întreaga lume și își bazează rezultatele pe factori precum: accesul fără viză, vizele electronice și mobilitatea globală. Apoi aceasta utilizează propriul Scor de Semnificație a Destinației (DSS) pentru a atribui o valoare unică fiecărui pașaport. Cu ajutorul acestui sistem, VisaGuide.World a constatat că pașaportul din Singapore este oficial cel mai puternic pașaport din întreaga lume – cu un scor de 91,27 din 100 posibile în decembrie 2024. Finlanda se află pe locul al doilea, cu un scor de 90,88, urmată îndeaproape de Spania, al cărei scor este de 90,87.

Urmează în topul celor mai puternice pașapoarte Danemarca și Italia, cu scoruri de 90,63 și, respectiv, 90,58. Țările din Europa sunt prezente în general în top 10, excepție făcând Japonia care se clasează pe locul 8 cu un scor de 90,47.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Malta este pe locul 6, Franța pe 7, Austria pe 9 și Ungaria pe 10. Ele completează top 10 cu scoruri de 90,55, respectiv 90,53, respectiv 90,44, respectiv 90,28. Pe ultima poziție respectiv pe 199 fiind depășită de Afganistan care a ocupat anul trecut ultima poziție. Cetățenii Somaliei pot călători fără viză în doar 11 țări, au nevoie de o viză electronică pentru 22 de țări și tnu pot călători deloc fără viză în 169 de țări.

Deținătorii de pașaport din România

România clasată pe poziția 39 a atins un scor de 86,47.

Din luna decembrie 2024, deținătorii de pașaport din România beneficiază de acces fără viză în 146 de țări și teritorii, iar acest lucru le oferă o mobilitate globală extinsă.

În prezent, cetățenii României pot călători fără viză în 146 de țări, au nevoie de eVisa pentru 25 de țări și trebuie să solicite o viză pentru a vizita alte 24 de țări.

Metodele folosite de VisaGuide.World pentru a stabili clasamentul

Publicat de patru ori pe an, clasamentul VisaGuide.World al pașapoartelor examinează numărul de destinații la care posesorii de pașapoarte pot avea acces fără viză. De exemplu Indexul pașapoartelor  realizat de Henley, considerată de obicei autoritatea în domeniu, adoptă o abordare similară, dar nu a publicat încă clasamentul pentru acest trimestru. VisaGuide.World ia în considerare și alți factori și a creat DSS-ul său pentru fiecare destinație de călătorie.

Acest punctaj ia în considerare tipul de politică de intrare pe care fiecare țară o aplică pe un pașaport individual. Aceasta cuprinde intrarea fără viză, autorizația electronică de călătorie (ETA), viza la sosire, vizele e-Visas aprobate de ambasade, călătoriile fără pașaport sau interdicția de intrare.

Acest lucru înseamnă că următorul clasament ar putea arăta foarte diferit, deoarece țările din Schengen introduc Sistemul de intrare/ieșire (EES) și exonerarea de obligația de a deține viză ETIAS pentru unele țări din afara UE, iar Regatul Unit își lansează ETA.

De asemenea, DSS acordă puncte pentru PIB-ul țării, puterea globală și dezvoltarea turismului.

Totuși, nu toate criteriile sale sunt considerate egale. Accesul fără viză într-o țară cu un DSS ridicat aduce unui pașaport mai multe puncte în indice decât intrarea într-o țară cu un scor scăzut. Faptul că VisaGuide.World nu specifică DSS-ul fiecărei țări înseamnă că și alți factori pot afecta rezultatul indicelui.

De ce a urcat Finlanda în clasamentul pașapoartelor?

Finlanda a reușit să depățească Spania datorită faptului că deținătorii de pașapoarte pot călători fără pașaport către un număr mai mare de destinații – 45 față de 43.

Toate țările europene din top 20 au un număr mare de destinații de călătorie fără pașaport, spre deosebire de Singapore și Japonia, datorită existenței Uniunii Europene și a zonei Schengen.

Pentru acești cetățeni, este posibil să călătorească doar cu o carte de identitate, ceea ce simplifică libertatea de circulație.

Deținătorii de pașapoarte spaniole au văzut, de asemenea, o reducere a locurilor în care pot călători fără viză, de la 160 de țări și teritorii la doar 107.

Cu toate acestea, pare să fie o scădere generalizată. Deținătorii de pașapoarte din Singapore puteau vizita anterior 164 de locuri fără viză, însă în prezent acest lucru se aplică doar la 160.

Deși clasamentul nu precizează în mod explicit de ce se întâmplă acest lucru, cifra se modifică în mod regulat din cauza schimbării relațiilor diplomatice, a politicilor reciproce în materie de vize și a stabilității politice și economice a țărilor și teritoriilor din întreaga lume.

Clasamentul este realizat de VisaGuide.World  care este considerat unul dintre cele mai fiabile din cadrul industriei de turism.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: