De la 1 ianuarie, odată cu oprirea tranzitului de gaz prin Ucraina, Republica Moldova a devenit total dependentă de România în a-și asigura necesarul pentru această resursă energetică. Se vede, din datele interactive Transgaz, cum peste 5 milioane de metri cubi zilnic trec pe sub Prut către vecini (prin gazoductul Iași – Ungheni) – practic tot necesarul Moldovei.
Este cel mai mare nivel al exporturilor de gaz către vecini din istorie și dă măsura dependenței energetice a moldovenilor de noi, cu atât mai mult cu cât și rețeaua de transport gaz din vecini este operată tot de o companie românească – Transgaz.
Aflăm acum, din piață, și detaliile din spatele acestui export. Anume, cele 5,1 milioane metri cubi care trec zilnic dinspre România către Moldova se împart aproximativ egal între gaz de producție internă, atât al Petrom cât și al Romgaz, cât și extracție de gaz din depozitele românești pe care compania de stat la Chișinău, Energocom, l-a stocat în precedentul sezon cald.
Din datele prezentate zilele trecute de ministrul Energiei din România, Sebastian Burduja, moldovenii stocaseră la noi 70 de milioane de metri cubi, echivalent a două săptămâni de consum la nivelul întregii țări. O bună parte din acest gaz a fost deja extras și dus în Moldova, acum baza în vecini fiind gazul românesc de la Petrom și Romgaz.
„Mai au ceva gaz la noi, pe care îl scot acum. Mai au și în Ucraina, acolo au stocat ceva mai mult”, au spus sursele, pentru Economedia.
Ca să comparăm situațiile, putem să spunem că România avea stocat, pentru acest sezon, peste 3 miliarde metri cubi, care acoperă, pentru tot sezonul rece (patru luni), jumătate din necesarul zilnic de consum. Se adaugă producția internă, care asigură și ea 30-40% din necesar, și importul via Bulgaria.
De precizat, gazul românesc acoperă în mare parte consumul populațiilor și instituțiilor publice din Moldova. El nu ajunge la termocentrala Cuciugan din Transnistria și nici la consumatori industriali, pentru că aceștia nu prea există la vecini.
România încă poate susține cu gaz și electricitate Republica Moldova, pentru că avem deocamdată consumuri interne mici, datorate Sărbătorilor și vremii calde. Însă SEN și SNT ar fi puse sub o presiune imensă dacă revenirea oamenilor la serviciu se va suprapune cu o vreme geroasă, un fapt pe care Economedia.ro l-a mai relatat și care este evidențiat ca atare și într-un document guvernamental.