Criza energetică din Transnistria este una artificial creată de Rusia, care urmărește destabilizarea puterii de la Chișinău, în perspectiva alegerilor parlamentare din Republica Molodova, iar autoritățile de la Tiraspol sunt presate să facă acest joc, dovedind că nu sunt interesate, de fapt, de soluții concrete care există, în momentul de față, pentru suplinirea sistării gazului rusesc, susține istoricul Cosmin Popa, specializat pe problematica spațiului ex sovietic:
„De fapt, ceea ce se petrece în momentul de față în Transnistria nu este o criză energetică, în adevăratul sens al cuvântului, ci este o campanie propagandistică menită, în primul rând, să creeze dificultăți economice și sociale guvernului de la Chișinău, printr-o forțare a creșterii prețului la energie pe care cetățenii îl plătesc, astfel încât țara să fie destabilizată, din nou, în perspectiva alegerilor parlamentare. Vorbim de un montaj de imagine. Dacă Rusia ar fi vrut să aprovizioneze în continuare Transnistria, ar fi putut face asta pe traseul turcesc și o mare parte a cantiății deficitare ar fi putut fi astfel asigurată. Ceea ce ne spun, pe fond, autoritățile din Transnistria este că nu vor decât electricitate produsă pe baza gazului rusesc livrat ca și până acum, gratuit sau la prețuri modice. Pur și simplu acolo se joacă un scenariu în care se agită perspectiva crizei umanitare artificial construite, în care sunt ostatici locuitorii regiunii.”
„Suntem în mijlocul unei campanii deosebit de cinice a Rusiei, o campanie care își asumă chiar și riscul unor victime colaterale”
Rusia vrea, din nou, să se erijeze în salvatorul Transnistriei, dar dincolo de acest țel, miza din spatele acestor acțiuni este de a introduce regiunea separatistă în posibilele negocieri de pace cu Ucraina, mai spune Cosmin Popa:
„Primul obiectiv este destabilizarea economică și socială a Republicii Moldova în perspectiva alegerilor. Nu întâmplător, Vadim Krasnoselski (liderul autoproclamatei regiuni separatiste, n.r.) s-a întâlnit și cu delegația OSCE, unde a avut un singur mesaj, cel al Kremlinului, să se reia formatul de negociere 5+2. Dincolo de faptul că nimeni nu va relua aceste negocieri în momentul de față, miza este cu totul alta: să introducă situația specială a Transnistriei în pachetul de negocieri care se va forma în lunile următoare și care ar trebui să conducă, chipurile, la încetarea războiului din Ucraina. Autoritățile de la Tiraspol, în pofida poziției nuanțate, nu sunt niște autorități independente, nici măcar autonome. Deci dacă vorbim de un dialog politic între Tiraspol și Chișinău, nu va exista o apropiere între cele două maluri. Acolo este o presiune propagandistică care afectează în mod radical tiparele cognitive care repetă la nesfârșit că Moldova este vinovată de așa-zisa criză energetică.”
Pentru a contracara planurile Moscovei, Chișinăul, Bucureștiul și Kievul trebuie să ofere sprijin energetic Transnistriei și să să se implice în mod direct în limitarea efectelor economice și sociale ale crizei artificial create, susține istoricul:
„E nevoie de un pachet energetic care să vină atât din partea României cât și a Kievului care să conțină o ofertă de gaze naturale, Kievul are posibilitatea să facă asta, mai ales că nu e vorba de o cantitate imensă, fie prin rezervarea unor capacități pe traseul turcesc, fie prin furnizarea de cărbune ucrainean pentru centrala de la Cuciurgan, cărbune care este de foarte bună calitate și accesibil din punctul de vedere al costurilor de producție. Dar atâta vreme cât va fi nevoie de acordul explicit al autorităților de la Tiraspol, acest lucru va fi foarte greu de realizat, pentru că ele sunt presate de Kremlin să potențeze această mascaradă a crizei energetice care se transformă într-una umanitară.”
„Deicizia Ucrainei de a sista tranzitul de gaz rusesc pe teritoriul său, una dintre cele mai curajoase”
Cosmin Popa este de părere că Ucraina a procedat corect când a decis să nu mai permită tranzitarea pe teritoriul său a gazelor rusești. El mai arată că Moscova nu face decât să se folosească de moment pentru a destabiliza puterea pro europeană de la Chișinău:
„Această decizie a Ucrainei este poate una dintre cele mai inspirate și mai curajoase decizii politice care au fost luate și care sigur că a ajutat Ucraina să iasă din agenda politică dictată până acum din Rusia, într-o oarecare măsură. Iar planurile rusești nu au nimic de a face cu această decizie. Ele țin de încercarea care nu a fost niciodată întreruptă de destabilizare a Chișinăului la care se mai adaugă o chestiune foarte importantă pentru Moscova: că trebuie să transfere în realitățile, să zicem, post război din perioada următoare această problemă a Transnistriei. Transnistria controlată de Rusia trebuie să supraviețuiască încheierii unei păci sau armistițiu în Ucraina și trebuie să servească drept magnet de atragere a Republciii Moldova în sfera sa de influență.”