România, printre ţările UE cu cel mai mare deficit guvernamental în trimestrul al treilea din 2024 / Clasamentul este condus de Bulgaria

bani, lei, economie, finante, deficit, inflatie Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Deficitul guvernamental ajustat sezonier a scăzut, atât în Uniunea Europeană cât şi în zona euro, în trimestrul al treilea al anului trecut comparativ cu trimestrul al doilea, însă tendinţa a fost inversă în România, unde deficitul a înregistrat un avans de 1,3 la sută, arată datele publicate miercuri de Eurostat, transmite Agerpres.

În timp ce, în Uniunea Europeană, deficitul guvernamental ajustat sezonier a scăzut, de la 3,3% din PIB în trimestrul al doilea până la 2,9% din PIB în trimestrul al treilea, în România deficitul a crescut de la 7,3% din PIB în trimestrul al doilea, până la 8,6% din PIB în trimestrul al treilea.

Datele provizorii ale Eurostat arată că topul ţărilor membre cu cele mai mari deficite guvernamentale este condus de Bulgaria, cu un minus de 8,7% din PIB, urmată de România, 8,6% din PIB, şi Polonia, 6,7% din PIB.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

La polul opus este Irlanda, ţară care în trimestrul al treilea al anului trecut a înregistrat un excedent guvernamental de 14,5% din PIB, în creştere cu 11,7 puncte procentuale comparativ cu situaţia din trimestrul al doilea.

Eurostat a publicat miercuri şi datele referitoare la datoria publică a ţărilor membre în trimestrul al treilea. Conform acestor date, raportul datorie-PIB a rămas nemodificat în zona euro la 88,2%, comparativ cu trimestrul al doilea, iar în UE a rămas nemodificat la 81,6%.

În rândul statelor membre însă, de la un trimestru la altul, 13 state membre au înregistrat o creştere a raportului datorie-PIB, cele mai mari creşteri fiind înregistrate în Bulgaria, 2,4 puncte procentuale, şi România, creştere de 2 puncte procentuale.

La finele celui de al treilea trimestru al anului trecut, ţările membre cu cea mai mică pondere în PIB a datoriei guvernamentale erau: Estonia (24%), Bulgaria (24,6%) şi Luxemburg (26,6%). La polul opus, ţările membre cu cea mai mare pondere în PIB a datoriei guvernamentale erau Grecia (158,2%), Italia (136,3%) şi Franţa (113,8%)

În ceea ce priveşte România, datele Eurostat arată că datoria guvernamentală a urcat până la 916,4 miliarde lei, sau 53,1% din PIB, în trimestrul al treilea al anului trecut, de la 860,3 miliarde lei, sau 51,1% din PIB, în trimestrul precedent.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.