Dacă Europa ar fi puternică, ar putea riposta dur la orice act de intimidare din partea lui Donald Trump, potrivit unei analize realizate de Reuters și redactată de jurnalistul Hugo Dixon, strănepotul fostului prim-ministru britanic, Winston Churchill. Bruxelles-ul și Regatul Unit ar fi în măsură să aplice taxe pe importurile americane în locul oricăror taxe aplicate asupra bunurilor lor. Acestea ar putea adăuga taxe suplimentare asupra comerțului cu emisii mari de carbon pentru a-l pedepsi pe noul președinte american pentru retragerea din tratatul de la Paris cu privirte la schimbările climatice.
În acest scenariu, Europa ar putea impozita multinaționalele americane, pentru că Trump a respins un acord global care stabilește o taxă minimă pentru întreprinderi. Europa ar putea amenda companiile Big Tech care abuzează de puterea lor pentru a bloca piața sau pentru a interveni în politica europeană.
Astfel, potrivit analizei Reuters, Europa ar putea chiar găsi o cauză comună cu China în ceea ce privește comerțul și energia verde, în contextul asta ar putea acționa împotriva Americii.
Dar, în prezent, Europa este destul de slabă din punct de vedere economic și militar, notează jurnalistul. Liderii Germaniei și Franței, Olaf Scholz și Emmanuel Macron, sunt, după spusele lui Hugo Dixon, „rațe șchioape”, iar tot mai mulți dintre politicienii de extremă dreaptă din regiune devin din ce în ce mai puternici și se opun UE.
Iar dat fiind războilul dintre Rusia și Ucraina, pentru moment, Europa nu se poate lipsi de protecția militară a lui Trump. Dacă ar lua măsuri pe care noul președinte le consideră agresive, acesta ar putea submina securitatea blocului european.
Europa are nevoie de NATO
Dacă Trump ar înceta să sprijine Ucraina, Europa nu poate proteja Kievul de una singură. Iar dacă Rusia câştigă războiul, restul Europei va fi vulnerabil și supus la intimidările Rusiei.
Aşadar, potrivit analizei lui Hugo Dixon, Europa ar face o greșeală în cazul în care l-ar antagoniza pe Trump, iar calea mai potrivită ar fi să facă demersurile necesare pentru a încheia acorduri cu el și în același timp să își consolideze forțele.
Dacă Europa ar fi fost vulnerabilă doar din punct de vedere economic, ar fi putut să îi ţină piept lui Trump, mai arată analiza publicată de Reuters. Dar nu a reuşit să investească suficient în apărare după ce Rusia a ocupat Crimeea acum 11 ani. Brexitul a slăbit şi mai mult Uniunea Europeană, iar acest lucru a făcut și mai dificilă colaborarea cu Marea Britanie. Aceasta fiind considerată probabil cea mai puternică putere militară din Europa de Vest alături de UE.
Cu toate acestea, Europa ar putea să ajungă la o înțelegere cu Trump și să îi comunice că va găsi bani pentru a cumpăra arme americane pentru Ucraina, potrivit şefului NATO, Mark Rutte, care a declarat săptămâna trecută că asta e ceea ce va face Europa.
Analiza lui Hugo Dixon arată că, raportat la constrângerile bugetare, cea mai uşoară sursă de finanţare ar putea fi mobilizarea activelor ruseşti în valoare de 300 de miliarde de dolari, dintre care cea mai mare parte se află în Europa, pentru sprijinirea Ucrainei, iar dacă regiunea nu ar dori să confiște rezervele, ar putea solicita un împrumut de reparaţie.
De asemenea, Europa ar putea să își crească cheltuieli de apărare undeva la 3% din producţia economică şi să folosească o parte din bani pentru a cumpăra arme americane.
După spusele lui Trump, membrii NATO ar trebui să crească cheltuielile la 5% faţă de obiectivul actual de 2%. Hugo Dixon crede că țările UE ar putea împrumuta împreună o parte din banii suplimentari și chiar să îi solicite Marii Britanii să participe.
De asemenea, Europa ar putea să reducă importurile rămase de gaz rusesc şi să intensifice achiziţiile de gaz natural lichefiat din SUA pentru a compensa diferenţa.
Toate aceste măsuri ar contribui la soluţionarea deficitului comercial cu UE de care se plânge Trump, care a atins 214 miliarde de dolari în primele 11 luni ale anului trecut, susține Hugo Dixon.
În schimb, blocul comunitar ar putea cere ca Statele Unite să nu impună tarife la exporturile europene şi nici să nu forţeze Ucraina să încheie un acord de pace prost. În acelaşi timp, Kievul ar fi mai puternic, datorită armelor suplimentare, iar Moscova ar fi mai slabă din cauza reducerii exporturilor de gaze.
Unii politicieni europeni, în special francezi, se opun folosirii banilor europeni pentru a cumpăra arme din alte părţi. Dar industria europeană de armament este prea mică pentru a satisface atât nevoile proprii, cât şi pe cele ale Ucrainei – şi nu există timp de pierdut.
Desigur, Europa trebuie să îşi consolideze propria aprovizionare cu arme. Ar trebui să se gândească la achiziţii imediate din Statele Unite, ca măsură provizorie – singurul impediment fiind că şi jucătorii americani au capacităţi limitate. Europa ar putea chiar să cumpere ca bloc, a sugerat săptămâna trecută Friedrich Merz, candidatul principal la funcţia de cancelar în alegerile germane de luna viitoare.
Europa va trebui, de asemenea, să evite noi conflicte cu americanii. Unele dintre cele mai dificile vor fi în domeniul tehnologiei, deoarece Trump este foarte apropiat de miliardarii din acest sector, în frunte cu Elon Musk de la X şi Mark Zuckerberg de la Meta Platforms.
Arta va fi ca UE să evite un dezastru masiv, rămânând fidelă principiilor sale fundamentale, arată analiza. Uneori, abordarea corectă va fi aceea de a câștiga timp. La urma urmei, există o șansă ca președintele SUA să se îndepărteze în cele din urmă de „frații din tehnologie”.
Trump a declarat săptămâna trecută că UE nu ar trebui să amendeze Apple, Google şi Facebook. Blocul îşi reevalua deja investigaţiile pentru a stabili dacă giganţii tehnologici abuzează de puterea lor de piaţă, potrivit unui articol de la Financial Times.
Cu toate acestea, Bruxelles-ul a declarat ulterior că revenirea lui Trump nu afectează angajamentul său de punere în aplicare a legilor.
Între timp, companiile de tehnologie au obiectat că noua legislație a UE privind gestionarea riscurilor generate de inteligența artificială este prea dură. UE ar putea face dintr-o necesitate o virtute și să adopte o abordare mai ușoară. Fostul bancher central Mario Draghi a pledat deja în acest sens, ca parte a unui plan de competitivitate solicitat de UE.
Pe de altă parte, blocul ar putea să trebuiască să riște să provoace furia lui Trump din cauza susținerii de către Musk a politicienilor europeni de extremă dreaptă, deoarece acest lucru ar putea submina democrația. Comisia Europeană ia în considerare extinderea unei investigații pentru a stabili dacă X a încălcat normele blocului privind conținutul online, a raportat Bloomberg.
Dar, în general, Europa va avea de câștigat dacă adoptă o strategie de așteptare. Pentru început, ar putea folosi acest răgaz pentru a pune la punct o strategie de apărare adecvată. Ucraina ar putea fi în măsură să negocieze un acord decent de încetare a focului cu Rusia, ceea ce ar diminua presiunea asupra Europei. Iar dacă republicanii pierd teren în alegerile pentru Congres de anul viitor, Trump va fi mai puțin în măsură să își exercite influența.
Dar, pentru moment, Europa trebuie să joace frumos cu Trump. Acestea sunt costurile slăbiciunii, conchide Dixon.