Parcul eolian deținut de societatea de stat SAPE intră în reparații, după defecțiuni în lanț

Pe scurt

  • O firmă constățeană de mentenanță în eolian va remedia palele stricate ale moriștilor
  • Parcul eolian, achiziționat în 2015 și operaționalizat în 2017, a întâmpinat probleme în 2023
Articolul integral continuă mai jos
Parc eolian Sursa foto: Alive Wind Power One/ Vista Bank

Compania constănțeană de mentenanță parcuri eoliene Complex Wind Services a semnat un contract de 1,96 milioane lei cu societatea de stat SAPE (Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie, în subordinea Energiei),  pentru reparații la palele moriștilor de vânt Vestas de la parcul Curcubăta, din județul Alba, potrivit unui anunț din SICAP.

„Serviciile de reparații pale pentru turbinele eoliene VESTAS din componența CEE Curcubăta, necesare pentru asigurarea funcționării în condiții optime a palelor rotoarelor turbinelor Vestas V90 3MW, au ca scop reparația defectelor”, este descrierea sumară a lucrărilor de efectuat.

Acest parc fusese cumpărat de SAPE în 2015 și operaționalizat în 2017, însă s-a defectat în 2023. În anul 2023 (ianuarie-august), costurile de reparație și intervenții pentru remedierea defectelor în instalația de utilizare a CEE Curcubata, împărțite în contracte de reparații, lucrări auxiliare linii și echipamente electrice și intervenții de urgență s-au ridicat la suma de 898.913 lei, potrivit companiei Ministerului Energiei. Pe lângă aceste costuri, se adaugă și pierderile generate de imposibilitatea debitării energiei produse. În 2024, pentru că defecțiunile se țineau lanț, SAPE a decis contractarea unui studiu de fezabilitate pentru reparații generale. Ca urmare a acestui SF, s-a făcut licitația adjudecată acum de Complex Wind Services.

Centrala electrică eoliană Curcubăta Mare, cumpărată de Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE SA), are o capacitate instalată de 15 MW, cu funcţionare limitată la 11,5 MW. Parcul eolian de la Curcubăta Mare este amplasat în zona vârfului Bihor (Curcubăta Mare) din munţii Bihorului, în partea de nord-vest a judeţului Alba, pe teritoriul extravilan al comunei Avram Iancu, la altitudini cuprinse între 1560 metri şi 1850 metri.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

SAPE mai deţine un parc eolian, CEE Horia (jud. Constanţa), cu o capacitate de 7,5 MW, şi un parc fotovoltaic, Dârvari 1, în comuna Valea Călugărească, cu o capacitate de 5 MW.

Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie SA (SAPE) s-a înfiinţat în anul 2013, prin divizarea parţială a SC Electrica SA. SAPE a preluat toate drepturile şi obligaţiile din contractele de privatizare ale fostelor companii Electrica Banat, Electrica Dobrogea, Electrica Moldova, Electrica Oltenia şi Electrica Muntenia Sud. Cele mai importante participaţii ale SAPE, în prezent, sunt: Titan Power (67,3%), Indra Soluciones Tecnologias de la Informacion România (49%), PPC Energie (37%), Reţele Electrice Dobrogea (24,9%), Reţele Electrice Banat (24,87%), Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român (20%), PPC Energie Muntenia (10%) şi Reţele Electrice Muntenia (10%). SAPE SA are un capital social în valoare de 868.527.790 lei, împărţit pe acţiuni nominative, cu o valoare nominală de 10 lei fiecare. Actionar unic al este statul roman prin Ministerul Energiei.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.