Aerostar a respins ieșirea Evergent Investments, fosta SIF Moldova, din acționariatul său

aerostar bacau - facebook 2 Sursa foto: Facebook/Aerostar Bacau

Consiliul de Administrație al Aerostar Bacău a respins ieșirea Evergent Investments din acționariatul său, lucru solicitat de fondul de investiții în urmă cu o săptămână.

Astfel, printr-un comunicat transmis Bursei de Valori București, “conducerea Aerostar informează piața cu privire la Decizia Consiliului de administrație nr. 1 din 20 martie 2025 in care, cu majoritate de voturi s-a decis respingerea cererii de retragere a acționarului EVERGENT Investments S.A. din calitatea de acționar formulata in temeiul art. 134 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 31/1990 privind societatile.”

Evergent Investments, fosta SIF Moldova, a anunțat în urmă cu o săptămână că a depus la sediul Aerostar SA în data de 13 martie 2025 declarația prin care își exercită dreptul legal de retragere din calitatea de acționar semnificativ și a solicitat cumpărarea integrală a pachetului de acțiuni care reprezintă 15,14% din capitalul social.

Analize Economedia

criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic

Declarația de retragere a fost formulată în temeiul art. 134 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 31/1990 privind societățile ca urmare a adoptării și publicării Hotărârii Adunării generale extraordinare a acționarilor nr. 23 din 12 decembrie 2024 prin care s-a decis schimbarea obiectului principal de activitate al Aerostar SA.

Prin depunerea declarației s-a declanșat procedura de retragere prin care s-a solicitat Aerostar SA:
– să cumpere toate acțiunile ARS deținute de EVERGENT Investments;
– să achite acțiunile în maxim 4 luni de la data depunerii declarației.

Acum, după ce solicitarea a fost respinsă, Aerostrar precizează că Adunarea Generală a Acționarilor a aprobat, cu majoritatea voturilor valabil exprimate, modificarea obiectului principal de activitate al societății, începând cu data de 01.01.2025, în cod CAEN 3031 – Fabricarea de aeronave si nave spațiale civile, ca urmare a intrării în vigoare a modificărilor aduse asupra codurilor CAEN prin Ordinul INS nr. 377/2024 privind actualizarea Clasificării activităților din economia națională – CAEN, publicat in Monitorul Oficial al României nr. 385 din 25.04.2024.

Modificarea codificarii obiectului principal de activitate a avut urmatoarele considerente:

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

– Vechiul cod „3030 – Fabricarea de aeronave si nave spatiale” nu se mai regaseste in clasificarea CAEN rev. 3 aplicabila incepand cu data de 01.01.2025, in locul acestuia fiind introduse doua noi coduri: „3031 – Fabricarea de aeronave si nave spatiale civile”, respectiv „3032 – Fabricarea de aeronave si nave spatiale militare”.

– Codul propus si adoptat reflecta aceeasi activitate principala „3031 – Fabricarea de aeronave si nave spatiale civile”.

“Mai explicit, in conditiile disparitiei vechiului cod 3030 din CAEN revizia 2 si impartirea acestuia in doua noi coduri 3031 si 3032 din CAEN revizia 3, s-a supus aprobarii adunarii generale a actionarilor adoptarea codului echivalent din noua revizie CAEN care corespunde aceleiasi activitati principale, astfel ca nu sunt incidente prevederile art. 134 alin. 1 lit. a) din Legea nr. 31/1990 privind societatile. Identificarea aceleiasi sintagme „Fabricarea de aeronave si nave spatiale” atat in codul din revizia CAEN anterioara, cat si in codul corespunzator din noua revizie CAEN vine sa intareasca faptul ca nu este vorba de nici o schimbare de activitate principală.”, mai precizează Aerostar.

De asemenea, Consiliul de Administrație al AEROSTAR S.A. se dezice de orice insinuare, respectiv acțiune, prin care Evergent Investments a indus pieței de capital ideea că AEROSTAR S.A. si-a schimbat activitatea care a consacrat-o si care i-a adus notorietatea și succesul în domeniul industriei aeronautice naționale si globale de care s-au bucurat toti acționarii societății proporțional cu numărul de acțiuni deținute, inclusiv Evergent Investments, pentru mai bine de 20 de ani.

Consiliul de administrație al AEROSTAR S.A. dă asigurari tuturor acționarilor societății, precum și partenerilor săi de afaceri și pieței de capital cu privire la menținerea tuturor angajamentelor, valorilor si obiectivelor companiei și continuarea acelorași direcții de afaceri cu menținerea nemodificata a activității principale, respectiv „Fabricarea de aeronave și nave spațiale”.

Independent de decizia adoptată, s-a luat la cunoștință si de faptul ca, potrivit art. 92 alin. 3 din Legea nr. 24/2017 astfel cum a fost modificata prin Legea nr. 11 din 3 martie 2025, in cazul oricărei societăți listate la BVB Bucuresti, chiar daca aceasta ar decide schimbarea activitatii principale (efectiv), prevederile art. 134 alin. 1 lit. a) din Legea nr. 31/1990 privind societățile nu ar fi aplicabile daca acțiunile sale ar fi menținute la tranzacționare pe piața reglementată.

 

Aerostar a încheiat anul 2024 cu un profit net de 95,7 mil. lei, în creştere cu 2,9% comparativ cu profitul net din 2023.

Societatea Aerostar a fost înfiinţată în anul 1953. Obiectul principal de activitate al societăţii este „Fabricarea de aeronave şi nave spaţiale civile” – cod 3031.

Acționarii semnificativi ai societății AEROSTAR S.A. sunt IAROM S.A. București (71,4990 %) și EVERGENT Investments S.A. Bacău (15,1487 %). Restul acțiunilor sunt deținute de persoane fizice și persoane juridice.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.