O soluție ca startup-urile din România să reziste și să se dezvolte este educația antreprenorială la o vârstă fragedă, afirmă Sorin Maxim, director general al „Agenției pentru Dezvoltare Regionala Regiunea Vest”, într-un interviu pentru Economedia.
În acest fel, competențele tinerilor s-ar dezvolta și ar duce antreprenoriatul la un alt nivel. O altă soluție este colaborarea dintre mediul de afaceri și mediul academic, spune el.
„Nu e o problemă neapărat de bani. România chiar are foarte mulți bani pe zona de antreprenorială, din PNRR, parțial din bani privați, parțial din programele regionale. Cred că este mai important să ne uităm la o educare a antreprenorilor înainte de a le da resurse”, afirmă Sorin Maxim.
O problemă pe care el o ridică este neutilizarea tehnologiei de către companii, multe ajungând să nu producă destul și să nu reziste pe piață.
„Sunt multe companii românești care încă n-au ajuns să acceseze tehnologii, precum tehnologii de producție, la expertiză de producție, la, să spunem, inovare de producție, la inovare de proces, la a folosi și a utiliza tehnologia, pe care o cumpără, la potențial maxim”, afirmă Sorin Maxim.
Directorul general ADR Vest este de părere că economia funcționează mult mai bine dacă fiecare regiune se concentrează pe activitatea proprie, pentru că ajută la orientarea către nișele economice.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
„Economia este foarte eterogenă și depinde de mulți factori din exterior, care nu sunt, să spunem, în proximitate. Și atunci e bine să lași fiecare zonă și să o potențezi cu ceea ce poate ea mai bine”, spune acesta.
Printre sectoarele care s-au dezvoltat foarte mult în zona de vest, au fost enumerate automotive și agricultura.
Sorin Maxim a prezentat, săptămâna trecută, în cadrul evenimentului de lansare a hub-ului EIT România de către Institutul European de Inovație și Tehnologie (EIT), lansarea unui program de inovare în mobilitate urbană din vestul României.
Programul va fi lansat prin parteneriat cu EIT Urban Mobility și are ca scop, în prima etapă, să sprijine ideile noi și extinderea startup-urilor existente cu un fond de 400.00 de euro, mentorat și un eveniment Demo Day. A doua etapă constă în conectarea startup-urilor cu orașele și companiile din regiune, respectiv acordarea de granturi suplimentare de 400.000 de euro, pentru implementarea soluțiilor inovatoare, potrivit site-ului ADR VEST.