Casa de avocatură Țuca Zbârcea & Asociații a anunțat vineri că a obținut o hotărâre de impact major la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, care înlătură de la aplicare întreaga Ordonanță de Urgență nr. 25/2021 privind excluderea de la procedurile de achiziție publică a operatorilor economici din statele terțe față de Uniunea Europeană. Practic, prin această decizie, companii din afara UE, inclusiv din țări precum China, vor putea participa din nou la licitațiile publice din România.
Țuca Zbârcea & Asociații a obținut din partea Curții de Justiție a Uniunii Europene o hotărâre prin care se recunoaște lipsa de efecte a actelor legislative ale unui Stat Membru de excludere a operatorilor economici din țări non-UE.
Într-o procedură de achiziție publică cu o valoare de aproximativ 750 de milioane de euro, Țuca Zbârcea & Asociații a reprezentat o asociere dintre o societate română și o companie non – UE, care a fost exclusă imediat ulterior adoptării de către Guvernul României a Ordonanței de Urgență nr. 25/2021. Acest act cu valoare de lege a impus sancțiunea îndepărtării din procedură pentru toți operatorii din țări non-UE care nu au încheiat un acord de acces liber la piață cu Uniunea Europeană.
Mai exact, clientul în cauză este asocierea CRRC Qingdao Sifang – Astra Vagoane Călători, care a participat la o licitație pentru 20 de trenuri inter-regionale organizată de Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF).
Avocații Țuca Zbârcea & Asociații au contestat temeiul aplicării sancțiunii excluderii față de asocierea dintre compania română și cea non-UE și au obținut, în primăvara anului 2022, sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene cu o serie de întrebări care priveau conformitatea cu dreptul Uniunii a regulii noi de excludere instituite de Statul Român.
La aproape exact trei ani de la momentul sesizării, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis – prin Hotărârea pronunțată la 13 martie 2025 în cauza C-266/22 – că dreptul primar al Uniunii se opune actului unui Stat Membru de a adopta o legislație națională de excludere a unui operator dintr-o țară terță care nu a încheiat un acord de acces liber pe piață, câtă vreme un astfel de act cade în competența exclusivă a Uniunii. Așa fiind, „legislația națională în discuție în litigiul principal care impune autorității contractante să excludă acești operatori economici nu putea fi aplicată.” (paragraful nr. 64 al Deciziei).
În consecință, hotărârea înlătură expres de la aplicare un act legislativ al Statului Român – Ordonanță de Urgență nr. 25/2021, în baza principiului preeminenței dreptului Uniunii raportat la competență exclusivă a acesteia în domeniul politicii comerciale comune, conform art. 3 alin. (1) lit. e) din TFUE. Principiul hotărârii devine aplicabil ori de câte ori un Stat Membru ar fi adoptat sau adoptă o legislație națională de excludere, câtă vreme “nu există nicio dispoziție de drept al Uniunii care să impună admiterea […] sau excluderea operatorilor economici dintr-o țară terță” (paragraful nr. 64 al Deciziei).
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Pe durata întregii dispute naționale și a procedurii din fața Curții de Justiție, apărarea și reprezentarea asocierii reclamante a fost asigurată de Dan Cristea, avocat asociat al Țuca Zbârcea & Asociații, sprijinit de Șerban Sârbu, avocat senior colaborator.
„Implicațiile acestei decizii a CJUE mi se par extrem de ample și imposibil de sumarizat în câteva fraze, întrucât decizia interpretativă dintr-o trimitere preliminară nu se aplică doar la cazul particular în care a fost ridicată, ci pentru absolut toate raporturile juridice similare în care un operator economic ar fi fost exclus în temeiul unui act legislativ național. Este important, totodată, că Decizia este tranșantă și nu lasă vreun loc de interpretare în privința inaplicabilității legii naționale care a condus la excluderea clientului nostru dintr-o procedură de asemenea valoare”, a declarat Dan Cristea.
Context. În 2021, statul român a stabilit că la licitații vor putea participa doar operatori economici dintr-un stat membru al Uniunii Europene, al Spațiului Economic European (SEE), din țări terțe care au semnat și ratificat Acordul privind Achizițiile Publice (AAP), din țări terțe care se află în proces de aderare la Uniunea Europeană sau din țări terțe care nu au semnat AAP, dar care sunt semnatare ale altor acorduri internaționale prin care UE este obligată să acorde accesul liber la piață în domeniul achizițiilor publice și în cadrul domeniului de aplicare. UE a încheiat un acord privind achizițiile publice cu 19 state terțe, printre care SUA, Canada, Australia, Japonia, Israel și Moldova, dar China nu este parte semnatară.
Așadar, China nu se regăsește în niciuna dintre aceste categorii, drept urmare nu va putea participa la licitațiile din țara noastră.
Ordonanța de urgență prin care statul interzice accesul companiilor din China la licitațiile publice pentru proiecte de infrastructură din România a fost publicată în aprilie 2021 în Monitorul Oficial.
Guvernul explica că unul din motivele pentru care ia această decizie este că în ultimii ani „s-a constatat o creștere a numărului de ofertanți din spațiul extracomunitar la procedurile de achiziții publice, care oferă garanții reduse cu privire la respectarea unor cerințe, cum ar fi: standardele de calitate certificate, standardele de mediu și dezvoltare durabilă, cerințe legate de condiții de muncă și protecție socială, politici concurențiale”.
În iulie 2021, fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, anunţa că, în cel mult două luni, urma să fie semnat un contract de achiziţie pentru 20 de trenuri noi, moderne, de ultimă generaţie, cu opţiune de a cumpăra încă 17. Potrivit acestuia, contractul urma să fie semnat cu singura companie rămasă în cursă după excluderea chinezilor (Alstom – n.r.). Drulă preciza atunci că firmele din China nu mai au dreptul să participe, după OUG emisă de Guvern, la proceduri de achiziţie publică din România.
Contractul a fost semnat ulterior cu competitorul Alstom pe 25 martie 2022. Livrarea primei rame urma să aibă loc la finalul anului 2023, pachetul complet de 37 de rame urmând a fi livrat până la finalul anului 2024, anunța ARF la momentul semnării contractului. Primul tren din cele 37 din comanda către Alstom a intrat în circulație cu călători în noiembrie 2024.