De la anunțul că Greenbrier a decis închiderea fabricii Astra Rail de la Arad, lăsând fără locuri de muncă circa 700 angajați, sindicatul a avut întâlniri cu conducerea companiei, în vederea obținerii unor compensații satisfăcătoare, scrie Special Arad.
În paralel au avut loc și întâlniri între Prefectura Arad și companie, respectiv între mai multe autorități locale, în cadrul Comisiei de Dialog Social, pentru a identifica soluții de sprijin pentru muncitori. Momentan, după primul rând de negocieri dintre sindicat și conducerea firmei au rezultat salarii compensatorii diferite, în funcție de vechimea fiecărui angajat.
Greenbrier România a luat decizia de a închide fabrica din Arad în 7 aprilie, începând în acea zi procedura de concediere colectivă la AJOFM Arad pentru 699 persoane. Compania a motivat decizia prin prisma provocărilor din industrie, a creșterii costurilor operaționale și a problemelor logistice generate de vechimea unității și amplasarea urbană. Decizia companiei a fost influențată și de posibila anulare a unei comenzi din SUA, afectată de taxe vamale mai mari.
Ciprian Pele, liderul de sindicat de la Astra Rail Greenbrier, a declarat pentru Special Arad că personalul cu o vechime de peste 8 ani va primi cea mai mare compensație salarială. El a menționat însă că nu s-a semnat încă nimic, negocierile urmând să continue după această perioadă de concedii.
„Încă nu e definitiv. Suntem în concediu săptămâna aceasta. Am primit o ofertă pentru cei cu vechime între 0 și 5 ani de salarii compensatorii conform contractului colectiv de muncă (2 salarii, n.red.), pentru cei între 6 și 7 ani 3 salarii, iar cei cu vechime de 8 ani 6 salarii. După perioada de concediu, din 28 încolo, mai urmează o întâlnire, dar încă nu s-a programat o dată exactă”, a spus liderul de sindicat.
După vestea închiderii fabricii, mai mult de 10 firme din Arad și Timișoara au făcut vizite la fața locului, pentru a discuta cu muncitorii posibilitatea de angajare, însă momentan nu s-a semnat vreo angajare concretă.
„Ceva concret nu știu. Fiecare și-a lăsat CV-ul, dar din câte știu la nimeni nu e încă nimic sigur”, a spus Ciprian Pele, adăugând că situația cea mai delicată este în cazul angajaților care sunt soț și soție, care la momentul încetării contractului nu vor avea venituri din altă parte.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Decizia Greenbrier de a închide Astra Rail a fost anunțată ieri, 7 aprilie, compania americană invocând „provocările dificile și accelerate de pe piața locală”. Astfel, a fost depusă la AJOFM procedura de concediere colectivă. Din totalul de 777 angajați, 699 vor rămâne fără loc de muncă.
„Această decizie a fost influențată de mai mulți factori, printre care presiunile tot mai puternice de la nivelul industriei de profil, costurile operaționale în creștere prin comparație cu celelalte fabrici, dar și constrângerile logistice legate de vechimea unității și de mediul urban”, arată un comunicat de presă al companiei.
Greenbier susține că va coopera îndeaproape cu sindicatele și comunitatea locală pentru a oferi sprijin angajaților afectați, pe parcursul acestui proces de tranziție. „Se vor depune toate eforturile pentru asistența colegilor afectați, atât prin suport de consiliere profesională, cât și prin onorarea contribuțiilor pentru toți colegii a căror muncă a fost esențială de-a lungul anilor”, mai arată reprezentanții.
Greenbrier România transmite însă că va continua să își consolideze operațiunile de producție la fabricile din Caracal și Drobeta Turnu Severin, unde grupul american are încă 1.400 de angajați.
Astra Rail Industries, producător de vehicule feroviare, a fost înființată în 2002, ca International Railway Systems, parte a activelor europene Trinity Industries. Zece ani mai târziu, în 2012, cele trei unități de producție din Arad, Caracal și Drobeta Turnu Severin au fost regrupate sub numele de Astra Rail Industries.
În 2016, a fost formată o societate mixtă, între gigantul american The Greenbrier Companies și Astra Rail, deținută în proporție de 75% de Greenbrier. Tranzacția a fost evaluată la peste 60 milioane de euro. Noua companie a fost numită Greenbrier-Astra Rail.
Grupul american Greenbrier a încheiat anul 2023 cu venituri de aproape 4 miliarde de dolari.
Greenbrier România SA a raportat afaceri de 1,22 miliarde de lei (creștere de 48%) și un profit net de 71,6 milioane de lei (creștere de 2.460%), la 2.246 angajați (creștere de 12%).