Salonul Auto de la Shanghai, deschis miercuri, vine pe fondul incertitudinilor majore din industria auto privind modul în care războiul comercial SUA-China ar putea afecta cererea şi lanţurile de aprovizionare, în condiţiile în care peste 100 de modele sunt lansate pe o piaţă deja aglomerată, cu mai mulţi învinşi decât învingători, transmite Reuters, transmite Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Saloanele auto din China au devenit locul de lansare al vehiculelor electrice (EV) mai ieftine şi cu performanţe mai bune, sporind încrederea mărcilor locale în cea mai mare piaţă auto din lume.

Decizia administraţiei Trump de a impune taxe vamale de 145% la importurile din China, măsurile de retorsiune ale Beijingului şi restricţiilor comerciale au determinat analiştii să-şi înrăutăţească previziunile privind vânzările auto pe plan global şi forţează producătorii auto şi furnizorii lor să se confrunte cu noi riscuri.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

O coaliţie de grupuri din industria auto a SUA a trimis o scrisoare preşedintelui Trump în care solicită renunţarea la taxele vamale de 25% la toate componentele auto importate, avertizând că, în caz contrar, vor scădea vânzările şi vor creşte preţurile. 

În primele prezentări ale producătorilor auto Shanghai accentul s-a pus pe siguranţă şi planurile pentru o rapidă extindere a portofoliului de vehicule electrice, de către firme ca Volkswagen şi Nio, fără discuţii referitoare la incertitudinile economice.

Cererea de maşini în China a crescut anul acesta, în pofida războiului comercial. În primele trei luni din acest an, vânzările auto pe piaţa chineză au crescut cu 12,5%, pe fondul avansului înregistrat de cei mai mari producători auto chinezi, BYD şi Geely. Dar există şi semne de îngrijorare. China este cel mai mare exportator auto mondial în funcţie de volum, iar analiştii se aşteaptă ca politicile administraţiei Trump să pună presiune pe producătorii auto chinezi, în condiţiile în care economia statului asiatic ar putea fi afectată de războiul comercial.

Piaţa auto extrem de competitivă din China rămâne un câmp minat pentru mărcile străine. În primele trei luni din acest an, vânzările Honda şi Nissan au scăzut cu 34% şi, respectiv, 28%. Volkswagen, odată ce mai bine vândută marcă de automobile din China, a raportat un declin al vânzărilor de 6%.

Peste 70 de mărci auto din China şi din afara ţării vor prezenta săptămâna aceasta peste 100 de modele noi sau actualizate.

Mai puţin de 10% din cele peste 160 de mărci auto care concurează în China au o cotă de piaţă mai mare de 2%, conform datelor Jato Dynamics.Majoritatea încă înregistrează pierderi. Printre câştigători sunt BYD, Chery, Geely, Leapmotor şi Li Auto.