Întreaga regiune a Balcanilor și țările din fostul bloc sovietic și-au văzut PIB-ul pe cap de locuitor crescând cu 25-50% din 2014, arată Visual Capitalist. Singura țară din Europa de Vest care a înregistrat o schimbare atât de mare este Irlanda.
Datele provin de la Eurostat. În afară de Irlanda (+75%), majoritatea țărilor europene cu cele mai mari creșteri ale PIB-ului real pe cap de locuitor se găsesc în Europa de Est și de Sud.
Polonia a fost mult timp copilul de pe afiș al Europei. De la căderea zidului Berlinului, a înregistrat o creștere economică neîntreruptă timp de 28 de ani consecutivi până în 2020.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Această creștere a fost accelerată de aderarea la UE în 2004, devenind o țară cu venituri ridicate la doar 15 ani după ce fusese clasificată ca țară cu venituri medii.
Polonia a acordat prioritate instituțiilor puternice, ceea ce a atras ulterior investiții europene care i-au creat facilități de producție. Ca urmare, salariile au crescut, nivelul de trai s-a îmbunătățit, iar economia a crescut.
Cu toate acestea, dependența Poloniei de Germania – cel mai mare partener comercial al său – a evidențiat lacune în creșterea sa economică, notează Visual Capitalist.
România ocupă locul 6 în acest clasament, cu o creștere de 44% a PIB pe cap de locuitor în perioada 2014-2024. Creșterea reală a PIB pe cap de locuitor este măsurate cu cifre ajustate la inflație și exprimate în euro la nivelul anului 2020.
Clasament: Creșterea PIB real pe cap de locuitor, pe țări europene
