Un bărbat în lumea cosmeticii: de la pensat la produse de regenerare. Darius Stănese, fondator iBrows: Ce mă apasă pe mine sunt taxele la stat și social media

Darius Stănese, Oana Manițiu, Provocări de Antreprenor Sursa foto: Colaj Economedia

Darius Stănese a creat un business de pensare naturală, într-o perioadă în care, pentru bărbați, acest serviciu încă era un tabu, iar tehnicile clasice de pensat erau predate în România doar la un nivel de bază. Între timp, a ajuns să creeze propria linie de produse pentru regenerarea părului și reconstrucția sprâncenelor naturale. Cele mai mari provocări pe care le întâmpină în momentul de faţă sunt birocraţia şi algoritmii de pe social media. 

Darius Stănese povestește în noul episod din seria Economedia „Provocări de Antreprenor” despre cum a transformat o pasiune într-un brand de referință în industria de înfrumusețare din România: iBrows – studio de pensat şi linie de produse -, ca urmare a faptului că, de 20 de ani încoace, Darius a despicat pensatul într-o mie de bucăţi.

Faptul că s-a dedicat unui domeniu predominant feminin e, de la bun început, ceva neobişnuit: „Sunt un bărbat care pensează, asta este specializarea mea de bază. Am venit la București să învăț să pensez, am urmat șase luni curs de cosmetică prin care am făcut tratamente, am epilat, m-am chinuit efectiv într-o grupă numai de fete ca să ajung la finalul cursului la modulul de pensat și să fiu foarte dezamăgit că nu ne învățau nimic, nu aveau ce să ne învețe. Ca urmare, Darius şi-a dezvoltat propriul curs şi propria afacere: Cursul pe care l-am scris de la zero este un curs inventat de mine (…). Sunt pur și simplu informații pe care i l-am desprins din practica mea de zi cu zi”. 

Drept urmare, încercarea sa din 2021 de a introduce pe piaţă primul serviciu de pensare special pentru bărbaţi din România a fost inovativă: „Era un studio creat chiar în interiorul unui barber shop, pentru că am văzut că este această nevoie în România. E o diferență majoră între pensatul feminin și pensatul masculin: la bărbaţi nu trebuie să se vadă că eşti pensat”

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Proiectul nu a avut, însă, rezultatele aşteptate, pentru că era și prea devreme, ținând cont de maturitatea pieței: „Sunt două categorii mari și late de bărbați: bărbații care nu se pensează deloc și bărbații care se pensează prea mult. Bărbații nu reușesc să găsească deocamdată calea de mijloc prin care doar să arate îngrijit”, a explicat Darius Stănese, accentuând faptul că „în România să te pensezi înseamnă să fii gay”, o stigmatizare peste care încă nu am reuşit să trecem. Darius îşi doreşte să reia această iniţiativă la un moment mai potrivit.  

De la un serviciu de cosmetică, Darius Stănese a ajuns în cele din urmă să creeze produse dedicate regenerării sprâncenelor naturale, îngrijirii scalpului şi stimulării creşterii părului, alături de un gel de fixare pentru sprâncene. „Ce pot să mai fac în plus? Cum ar fi să creez un produs pentru regenerarea sprâncenelor?”, a fost întrebarea care a declanșat această inițiativă. 

Și, chiar dacă alegerea a implicat costuri de producţie foarte mari, Darius Stănese a ales să îşi bazeze produsele pe ingrediente active naturale în concentraţii foarte mari, importate din cinci ţări din Uniunea Europeană. 

Aceste produse sunt disponibile acum la scară largă, în rețele precum Douglas și Farmacia Tei, pe eMAG şi în anumite clinici dermatologice. 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Totuși, linia de cosmetice a venit cu noi provocări. Serviciul de producţie este externalizat, pentru că, după cum mărturiseşte Darius, „nu se poate produce totul în România, pentru că nu se produc ingrediente la noi, nu se produc ambalaje şi poţi să-ți faci doar branding, îmbuteliere și un basic așa de producție”. Folosirea ingredientelor active în concentraţii foarte mari generează costuri suplimentare, fapt ce afectează rentabilitatea afacerii într-o industrie la fel de competitivă cum e cea a produselor cosmetice: „Singurul avantaj pe care îl avem în fața concurenței sunt rezultatele, pentru că n-avem brand mai mare decât ei, n-avem bani mai mulți de publicitate decât ei, n-avem nume mai puternic decât ei, n-avem practic nimic mai puternic decât ei: doar rezultatele, rezultatele pe care ne bazăm. În acelaşi timp, e foarte greu să menții un un preț competitiv pe piață și un standard de calitate când tu ai cele mai scumpe ingrediente și cele mai mari concentrații.” 

Profitabilitatea reiese din vânzări foarte mari care, în acest moment, sunt greu (spre imposibil) de realizat fără o prezenţă puternică pe social media, una din provocările principale ale afacerii. 

Alte provocări sunt și ele destul de prezente. „Ce mă apasă pe mine în momentul de față sunt taxele la stat și social media”, a accentuat Darius Stănese în interviul pentru Economedia. El a explicat că, în momentul de faţă, algoritmii unor giganţi precum Meta şi Google „sabotează” prezenţa online a micilor afaceri, prin diminuarea reach-ului în momentul în care recunosc o marcă de produse, respectiv prin fixarea unor costuri de tranzacţie neprofitabile. Nici apelul la influenceri nu este cea mai eficientă soluţie pentru business-urile mici, din cauza resurselor semnificativ mai mari pe care principalele branduri le pot investi în contractarea unor astfel de servicii. 

„O altă provocare majoră pe care cred că o mulți antreprenori, mai ales antreprenori la început de drum, este comparația pe social media, pentru că pe social media sunt foarte mulți oameni care prezintă un stil de viață și un succes aparent greu de atins. Chiar este greu de atins și puțini îl au cu adevărat”, a continuat Darius.  

Tehnologizarea aduce provocări şi de altă natură: discordanţe între realitatea tranzacţiilor virtuale şi reglementările în vigoare. Darius a dat exemplul registrului de casă. Întrebat, în timpul unui control, de ce nu bat nimic pe casă, fondatorul iBrows a explicat: „Pentru că nu vindem nimic cash, că totul se plătește online. Noi nu vindem produse acolo, n-avem magazin de vânzare la noi în studio să vindem produse cash. Totul se plătește online. Oamenii își fac comenzile, inclusiv programările, se fac și se plătesc în avans”. Taxarea, alături de legislaţia veche, descurajează, în viziunea lui Darius, multe dintre afacerile mici şi mijlocii. „Noi funcționăm pe niște legi foarte vechi.Tu nu ai timp să faci toate chestiile astea. Ție ți-ar trebui un om pentru fiecare”, a accentuat Darius Stănese. 

Însă Darius Stănese afirmă că va continua să dezvolte afacerea şi să aducă noutate în lumea pensatului clasic şi al produselor cosmetice de regenerare: „M-am întrebat tot timpul ce pot să fac mai mult, ce pot să aduc în plus în acest serviciu, cum pot să-l fac diferit (…), dorindu-mi să ofer cea mai bună calitate clienţilor mei”. Astfel, la finalul zilei, indiferent de provocări, Darius consideră că „e cea mai proastă idee să renunți. La un moment dat va ieși. E pur și simplu matematic.” 

Acest interviu a fost transcris cu Vatis Tech.


Un singur lucru este sigur când te vei apuca de antreprenoriat: că te vei lovi de provocări numeroase și surprinzătoare. Prin seria „Provocări de antreprenor”, Economedia își propune să descopere care sunt principalele provocări cu care se confruntă antreprenorii români și cum reușesc să le transforme într-o oportunitate de creștere, dezvoltare și inovare.


Urmărește episoadele anterioare:

VIDEO Mit versus realitate în viața de antreprenor. Daniel Georgescu, dMonitor: „E mai puțin despre spotlight și mult mai mult despre munca din spate”

VIDEO Provocări de antreprenor. dMonitor ajută companiile să își cunoască rapid clienții riscanți

Flori Sauvage a introdus sustenabilitatea în arta florală. Alexa Petre, cofondatoare: „Antreprenoriatul nu se învață teoretic, ci piața îți va da o notă bună sau nu”

Loopple.AI – platforma prin care îţi poţi crea un website în mai puţin de 30 de secunde / Fredy, cofondator: „Principalul factor diferențiator este că nu ai nevoie de niciun fel de cunoștință tehnică”

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.