În 2025, datoria publică rămâne o problemă presantă pentru multe țări, guvernele din întreaga lume traversând provocări fiscale în urma pandemiei, instabilității geopolitice și încetinirii economice, scrie Visual Capitalist.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Publicația a întocmit clasamentul pentru 186 de țări în funcție de raportul datorie/PIB, un parametru-cheie utilizat pentru a evalua cât de mare este datoria unui guvern în raport cu producția sa economică.

Datele provin din World Economic Outlook al FMI, ediția din aprilie 2025.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

Țările cu cel mai ridicat raport datorie/PIB

Economiile avansate au, în general, datorii mai mari decât celelalte, cu un raport mediu datorie/PIB de 110%, comparativ cu aproximativ 74% pentru economiile emergente și în curs de dezvoltare.

Sudanul se află în fruntea listei, cu o datorie publică de 252% din PIB, determinată de un conflict prelungit și de provocări economice grave. Țara africană a detronat Japonia din poziția de țară cu cel mai ridicat raport datorie/PIB în 2023, același an în care a izbucnit războiul civil din Sudan.

Sursa foto: Visual Capitalist

Japonia are cea mai mare povară a datoriei dintre țările dezvoltate, cu 235% din PIB, deficitele fiscale persistente și îmbătrânirea populației contribuind la creșterea datoriei sale. Alături de Japonia, Singapore (175%), Bahrain (141%) și Italia (137%) se numără printre cele mai îndatorate țări dezvoltate.

Statele Unite au, de asemenea, un raport datorie/PIB ridicat, de 123%, reflectând anii de cheltuieli deficitare și politicile de stimulare pe scară largă ca răspuns la crizele economice recente, precum pandemia.

Între timp, Germania are cea mai mică datorie dintre țările G7, de 65% din PIB, și se estimează că aceasta va scădea la 58% până în 2029. România este pe locul 72 în acest clasament, cu o datorie de 62% din PIB.

Impactul unor niveluri ridicate ale datoriei

Nivelurile ridicate ale datoriei publice sunt, de obicei, rezultatul mai multor factori, inclusiv politicile monetare agresive, relaxarea cantitativă, creșterea economică lentă sau negativă și nevoile de cheltuieli publice.

De obicei, raportul datorie/PIB crește după perioade de recesiune sau șocuri economice, cum ar fi criza financiară din 2008 și pandemia COVID-19, când guvernele utilizează stimulente fiscale pentru a îmbunătăți sănătatea economică.

Deși datoria poate fi utilă pentru a face față recesiunilor economice, datoria persistentă și excesivă implică riscuri pe termen lung. Printre acestea se numără o creștere mai lentă a PIB-ului, deprecierea monedei și, în cazuri extreme, incapacitatea de plată a datoriilor suverane, care necesită salvări conduse de FMI.

Cu toate acestea, unele țări, precum Japonia și SUA, emit datorii în propriile lor monede și dispun de flexibilitate în gestionarea gradului de îndatorare prin tipărirea de mai mulți bani. Cu toate acestea, chiar și aceste țări se confruntă cu creșterea costurilor dobânzilor pe măsură ce nivelul datoriilor crește.