Liderul extremei drepte din România, câștigătorul răsunător al primului tur al alegerilor prezidențiale din țară, a declarat că s-a inspirat din președintele cu “drujbă” al Argentinei, atunci când a fost întrebat cum ar aborda problemele economice ale țării.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
George Simion, care, în calitate de lider al Alianței ultranaționaliste pentru Unirea Românilor, are șanse să câștige în turul doi cea mai înaltă funcție din România, a declarat că singurul răspuns la deficitul bugetar tot mai mare și la inflația persistentă este să reducă statul, la fel ca Javier Milei. Planul s-ar putea inspira și din controversatul Departament al Eficienței Guvernamentale al președintelui Donald Trump.
„Obiectivul meu principal atunci când vom putea prelua guvernul este reducerea birocrației, reducerea birocrației”, a declarat Simion într-un interviu acordat în biroul său la închiderea urnelor duminică. „Vom avea o administrație reformată, deoarece avem prea mulți oameni în sectorul public”, a spus el.
Comentariile oferă o idee despre modul în care puțin cunoscutul acolit al lui Trump ar exercita puterea în calitate de președinte ultranaționalist al statului membru NATO și al Uniunii Europei de Est, unde alegătorii s-au întors puternic împotriva establishmentului după decenii de corupție și sărăcie. Procesul de selecție a președintelui, care a durat luni de zile, a dus la cea mai mare criză politică a țării de la căderea regimului dictatorului Nicolae Ceaușescu în 1989, notează Bloomberg.
Publicația menționează și că piețele s-au prăbușit după primul rezultat, din cauza temerilor că o victorie a lui Simion ar putea pune capăt parcursului de decenii al României ca partener occidental de încredere și ar putea destabiliza țara de la Marea Neagră.
Premierul Marcel Ciolacu, declarând că coaliția sa nu mai are legitimitate, a demisionat. Turbulențele au agravat îngrijorarea cu privire la modul în care România va ține în frâu cel mai mare deficit bugetar din UE, în timp ce încearcă să se ferească de o retrogradare a ratingului de credit la categoria „junk”.
“Simion și-a câștigat reputația de comunicator abil pe social media. Cu o diplomă de masterat în istorie și vorbind fluent mai multe limbi străine, bărbatul în vârstă de 38 de ani nu s-ar potrivi în mod natural unui profil de agitator, dar a avut probleme cu legea și episoade publice care au devenit conflictuale.
În calitate de deputat, și-a câștigat notorietatea prin încăierări și schimburi de replici cu membrii parlamentului, inclusiv un incident în care a apucat cu forța un ministru în timp ce vorbea în camera inferioară. Mai recent, el a fost anchetat pentru incitare după ce a cerut ca judecătorii să fie „jupuiți în piața publică””, arată analiza publicației.
“Duminică, la sediul partidului, un briefing preelectoral a fost supravegheat de un grup de bărbați tatuați, cu ochelari de soare, care stăteau sub o galerie sinistră de eroi naționaliști inscripționați pe un banner supradimensionat. Unul dintre aceștia era Vlad Țepeș, domnitorul din secolul al XV-lea și figura de inspirație pentru Dracula, care și-a consolidat puterea printr-o epurare brutală a dușmanilor săi”, mai descrie Bloomberg.
Simion și-a început cariera politică ca student naționalist care cerea reunificarea cu Moldova, fosta republică sovietică de limbă română care a fost separată de țară în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. El s-a lăudat cu o campanie de graffiti în care a mâzgălit „Basarabia este România” – o referire la teritoriul moldovenesc – pe clădiri publice. I s-a interzis intrarea în Moldova, precum și în Ucraina, din cauza revendicărilor sale teritoriale.
Sondajele au arătat că Simion se va confrunta cu un adversar “mai formidabil”, primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, care s-a clasat pe un îndepărtat al doilea loc, dar este, de asemenea, văzut de români ca un outsider politic, în al doilea tur de scrutin din 18 mai. Dan, matematician și activist, a declarat că el și Simion s-au cunoscut în urmă cu 20 de ani, când au protestat față de distrugerea clădirilor antebelice din București. Dar s-au înstrăinat.
„Mi se pare că, de câțiva ani, domnul Simion joacă un rol”, a declarat Dan luni la postul B1. „Nu mai este o persoană cu care se poate discuta același lucru și în privat și în public”.
Marele câștigător
Alegerile din această lună sunt a doua încercare de a alege un președinte, după victoria șocantă de anul trecut a unei alte figuri de extremă dreapta, Călin Georgescu. Oficialii de securitate au indicat interferențe externe din partea Kremlinului, declanșând o decizie a Înaltei Curți de a anula concursul. Vicepreședintele american JD Vance a subliniat anularea într-un discurs susținut în februarie la Conferința de securitate de la Munchen, numind-o o intruziune în democrația românească.
Lui Georgescu i s-a interzis să candideze la alegerile repetate, permițându-i lui Simion să intre în breșă, în ciuda dușmăniei dintre cei doi, pentru a prelua steagul extremei drepte. El a sfârșit prin a obține 3,9 milioane de voturi, aproape de două ori mai multe decât Georgescu.
În calitate de șef de stat, Simion ar avea o putere limitată de a promulga schimbări economice. Dar când vine vorba de rezolvarea problemelor economice ale României, el și-a exprimat dorința de a viza ceea ce MAGA ar numi „statul administrativ”, notează Bloomberg.
În interviu, Simion a declarat că va apela la instrumentele „Milei și ale școlii austriece de economie” pentru a viza „administrația locală și națională”. El a declarat că România are aproximativ 3 300 de primari – un număr mai mare decât cel din Polonia, o țară cu o populație de aproximativ două ori mai mare decât România – și că va reduce acest număr la jumătate.
Pro-Meloni, anti-Orban
În timp ce a încercat să schițeze o schimbare geopolitică dramatică pentru România, după trei decenii și jumătate de integrare constantă în instituțiile occidentale, alianțele sale nu oferă întotdeauna o imagine clară a agendei sale.
În afară de predilecția pentru Trump și Milei, premierul italian Giorgia Meloni – un alt lider al dreptei, chiar dacă nu este un reformator fiscal angajat – este un aliat al său. Dar are puține afinități cu cel mai proeminent perturbator al UE, premierul ungar Viktor Orban, care se consideră reprezentantul etnicilor maghiari din Transilvania, o regiune care a fost în mâinile României încă de la Tratatul de la Trianon din 1920.
În ziua alegerilor, Simion a adunat reporterii internaționali la intrarea sudică a Palatului Parlamentului, vasta clădire comandată de Ceaușescu care domină centrul capitalei României.
Acolo, el s-a inspirat în mare măsură din manualul lui Trump, lansând o serie de acuzații cu privire la presupuse nereguli la vot, inclusiv ceea ce el a numit milioane de persoane decedate pe listele electorale, fără a furniza dovezi.
Dar paralelele MAGA au și limite. Chiar dacă a cerut oprirea ajutorului militar pentru Ucraina – făcând o distincție clară de Meloni – l-a denunțat și pe Vladimir Putin drept criminal de război. Și în timp ce alte națiuni est-europene se pregătesc pentru potențiala retragere a trupelor americane, Simion a susținut prezența NATO ca un bastion împotriva agresiunii ruse, notează analiza.
Puterea SUA este „scutul pentru suveranitatea și stabilitatea noastră în Europa de Est”, a declarat liderul AUR.
Pentru Radu Magdin, analist politic și director al Smartlink Communications, schimbarea de formă a lui Simion se potrivește cu o cale ambițioasă spre putere. „El pare mai mult un pragmatic decât un credincios, gata să se adapteze pentru a supraviețui și a prospera”, a spus Magdin.