VIDEO Economist de Nobel, despre cum ar trebui să răspundă UE în războiul comercial lansat de SUA. Joseph Stiglitz, în România: “Europenii dezbat dacă să fie concilianți sau să fie duri. Cred că trebuie să fii dur, Trump respectă doar oamenii care îi țin piept”

Joseph Stiglitz DHC la UBB Cluj Sursa foto: Emil Boc/ Facebook

Uniunea Europeană ar trebui să pregătească un răspuns dur la tarifele comerciale ale președintelui american Donald Trump,  consideră Joseph Stiglitz, profesor la Columbia University din New York, laureat al Premiului Nobel pentru Economie în anul 2001. Acesta s-a aflat joi la Cluj, unde a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) la propunerea Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC). Într-o discuție cu reprezentanții presei, acesta a vorbit și despre situația economiei globale și despre cum ar putea Uniunea Europeană să răspundă în războiul comercial.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Montaj: Denis Nistor

“Cred că e un consens larg că, în ceea ce privește situația economiei globale, lucrurile sunt fragile și sunt așa mai ales din cauza perturbărilor din regimul tarifelor, cauzate în special de tarifele masive ale lui Donald Trump și din cauza războiului comercial”, a spus Stiglitz, care a subliniat că trăim într-o lume cu multe incertitudini.

“Sunt pesimist în ceea ce privește economia SUA, efectele adverse asupra economiei vor fi puternice, din cauza incertitudinilor, încrederea consumatorilor a scăzut, investițiile sunt practic paralizate pentru că nimeni nu știe la ce să se aștepte, avem concedieri masive, toate acestea duc spre o economie mai slabă”, a spus profesorul, care a subliniat că administrația Trump a adus multă incertitudine în piețe și în economie.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Pe de altă parte, UE ar fi într-o poziție mai bună.

“Cred că Europa ar putea fi într-o poziție mai bună datorită angajamentului, susținut și de Germania, pentru reînarmarea UE. UE a realizat că nu se poate baza pe SUA, e nevoie să iei o poziție mai activă”, a spus economistul.

Acesta a subliniat că într-un război comercial “toată lumea pierde” și a criticat dur politicile președintelui american.

“Premisele economice ale lui Trump sunt greșite, iar noi (SUA, n.red.) vom pierde cel mai mult. El credea că Statele Unite dețin atu-urile în războiul cu China, ceea ce e greșit. China deține cărțile bune. Bunurile pe care China le importă din SUA le poate lua și din alte părți, însă ceea ce importă SUA din China nu are alternative”, a spus Stiglitz.

Răspunzând la o întrebare lansată de Economedia, acesta a oferit și perspectiva sa în ceea ce privește răspunsul pe care UE ar trebui să îl aibă în acest război comercial.

“Europenii dezbat dacă să fie concilianți sau să fie duri. Cred, din observațiile mele despre Trump, că trebuie să fii dur. El respectă doar oamenii care îi țin piept. Universitățile învață asta. Harvard a acceptat niște condiții, apoi condițiile s-au schimbat, Europa va învăța acealași lucru – dacă cedezi, mâine va cere mai mult. Le cere țărilor să renunțe la taxele digitale. Cine să determine ce taxe să se impună în UE? SUA sau țările UE? Pentru mine, răspunsul e evident. Taxele voastre trebuie să țină de deciziile voaste. Nu poți să îl lași pe acest om care nu crede în principiile statului de drept, în dreptate să dicteze. Va dicta să renunți la Digital Services Act, la Digital Markets Act, la regulile de protecția a datelor. Nu puteți lăsa SUA să dicteze politicile locale. Dacă asta înseamnă că veți avea mai mult conflict, trebuie să fiți pregătiți!”, a spus Stiglitz.

Acesta a mai subliniat că Uniunea Europeană, ca economie, are resursele necesare pentru a crea propria cerere și ofertă.

Joseph Stiglitz, Doctor Honoris Causa la UBB, în România

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a decernat joi, la propunerea Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC),  titlul de Doctor Honoris Causa profesorului Joseph E. Stiglitz, de la Columbia University, New York.
Acesta a fost laureat al Premiului Nobel pentru Economie în anul 2001 ( Premiul Sveriges Riksbank în științe economice în memoria lui Alfred Nobel). Profesorul Joseph E. Stiglitz este unul dintre cei mai importanți specialiști la nivel mondial, fiind recunoscut internațional pentru contribuțiile sale în domeniul economiei și al politicilor publice, fiind, de asemenea, copreședintele Grupului de experți la nivel înalt pentru măsurarea performanței economice și a progresului social la OCDE și economist șef al Institutului Roosevelt și a fost vicepreședinte și economist șef al Băncii Mondiale, dar și președinte al Consiliului Consilierilor Economici din SUA.

În anul 2011, prof. Joseph E. Stiglitz a fost numit de revista Time drept unul dintre cei mai influenți 100 de oameni din lume, cercetările sale analizând distribuția veniturilor, schimbările climatice, guvernanța corporativă, politicile publice, macroeconomia și globalizarea.

Laudatio a fost prezentată de Dan Lazăr, prorectorul UBB pentru finanțare, digitalizare și relația cu studenții.

Citește și:

VIDEO Profesorul Joseph Stiglitz, laureat al Premiului Nobel pentru Economie, în România, despre alternativa la austeritate. “Ceea ce trebuie să faci este să te gândești la cum poți să dezvolți economia și să crești exporturile”

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.