PNRR-ul care ar fi trebuit să ridice România începe să îngrijoreze primarii din județul Sibiu: „Noi o să avem o problemă serioasă” / „O dăm de gard de fiecare dată”

Construcții facilități fiscale scutiere sursa foto: Facebook/ FMI

Lansat ca un program care, pe lângă bani, va aduce reforme profunde în România, Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) riscă să afecteze grav localități din județul Sibiu, avertizează primarii: proiectele care nu vor fi finalizate în următoarele 14 luni nu vor fi păsuite, iar Guvernul a transmis că nici nu va aloca fonduri, primăriile fiind cele care trebuie să aducă banii necesari închiderii proiectelor, scrie Turnul Sfatului.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Prima care a atras atenția asupra faptului că proiectele din PNRR riscă să afecteze serios echilibrul bugetelor locale a fost Astrid Fodor, primarul Sibiului.

„Nu se vor prelungi termenele PNRR, deși cu toții am sperat la acest lucru. În următorul ciclu de finanțare european, sumele vor fi mult mai mici decât cele cu care ne-am obișnuit, deci nu va mai fi o abundență de fonduri. Trebuie să avem grijă ce se va întâmpla cu bugetul local”, a declarat Astrid Fodor în conferința de presă de la finele lunii aprilie.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Primarul Sibiului a adus în discuție o chestiune mult mai spinoasă: conform regulilor PNRR, pentru a fi decontate integral, proiectele trebuie finalizate până în august 2026, inclusiv. În cazul în care nu se respectă acest termen, fie trebuie returnate fondurile nerambursabile, fie proiectele trebuie finalizate din fonduri proprii. Iar aceste „fonduri proprii” nu vor veni de la Guvern, au fost anunțați primarii. „Chiar dacă vor fi mici întârzieri, nu va putea fi primăria responsabilă, se va vedea cine este responsabil. Dacă citiți PNRR, vedeți cine va trebui să plătească penalitățile, în speță Guvernul României, pentru că nu noi suntem de vină pentru întârzieri”, a adăugat Astrid Fodor.

Valentin Ivan, primarul comunei Sadu, totodată președinte al filialei sibiene a Asociației comunelor și orașelor din România, este și membru al comitetului de monitorizare a implementării PNRR.

„Problema cea mai mare este că statul nu a închis cererea de plată numărul trei, iar pentru cererea de plată numărul patru avem jaloane care nu au fost îndeplinite și nici nu văd o rezolvare rapidă. Există riscul ca țara noastră să intre pe sume penalizatoare foarte mari”, avertizează Valentin Ivan, arătând că întârzierile din PNRR sunt exclusiv din cauza autorităților centrale.

El spune că termenul de implementare a modificărilor asumate prin PNRR de 31 mai 2026 e prea scurt.

”Un termen despre care am fost de atâtea ori avertizați de Comisia Europeană, dar noi se pare că o dăm de gard de aproape fiecare dată”, completează primarul.

 

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.