Apple și CEO-ul său, Tim Cook, traversează un „an prost, foarte prost”, marcat de amenințări semnificative din mai multe părți, transmite The Wall Street Journal.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Președintele Trump a intensificat recent cererile ca iPhone-urile pentru piața americană să fie fabricate în SUA, amenințând cu o taxă de 25% dacă gigantul nu se conformează. Laura Loomer, o activistă cu influență asupra liderului de la Casa Albă, arată că acesta nu este un moft trecător al lui Trump. Ea a scris pe X: „Trezește-te, Tim Cook”, indicând că Apple se află în vizorul președintelui.
Dincolo de presiunea politică, Apple se confruntă cu provocări din partea judecătorilor americani, a autorităților de reglementare globale și a legiuitorilor, care îi amenință marjele de profit substanțiale. De exemplu, o hotărâre judecătorească recentă a criticat decizia lui Cook de a ignora o ordonanță care obliga Apple să permită dezvoltatorilor de aplicații să ocolească taxele ridicate ale App Store, judecătorul afirmând că „Cook a ales prost”.
Autoritățile de reglementare din Uniunea Europeană fac presiuni pentru schimbări similare în străinătate, ceea ce ar putea crea un precedent la nivel mondial. În plus, procesele antitrust în curs împotriva Google ar putea pune în pericol suma estimată de 20 de miliarde de dolari pe care Apple o primește anual pentru că a făcut Google motorul de căutare implicit în programul de navigare pe internet Safari – o sursă de venit care este „practic profit pur”.
Legiuitorii amenință, de asemenea, cu adoptarea unei legislații care să impună verificarea vârstei utilizatorilor de aplicații, ceea ce ar putea avea un impact asupra cheltuielilor și implicării adolescenților.
Provocări în inovație și lanțul de aprovizionare
Între timp, în domeniul inovației, fostul guru al designului Apple, Jony Ive, s-a alăturat OpenAI pentru a dezvolta un „dispozitiv de nouă generație care să-i dezobișnuiască pe consumatori de ecrane”, cu obiectivul de a produce 100 de milioane de dispozitive „companion” cu AI. Această inițiativă, care provine din startup-ul „io” al lui Ive, achiziționat de OpenAI pentru 6,5 miliarde de dolari, urmărește „schimbarea paradigmei actuale a informaticii, în care oamenii se uită toată ziua la dreptunghiuri”.
Deși nu se așteaptă ca Apple să dezvăluie progrese semnificative în domeniul AI la următoarea conferință pentru dezvoltatori, Cook menționând că Siri personalizat nu este încă gata, strategia istorică a companiei a fost de „a aștepta și apoi a cuceri fiecare piață cu cele mai bune produse”. Rămâne de văzut dacă această abordare va avea succes în peisajul inteligenței artificiale în rapidă evoluție.
Poate că cea mai importantă provocare o reprezintă lanțul de aprovizionare al Apple, concentrat în principal în China. În ciuda insistenței lui Trump pentru un „iPhone fabricat în America” – care, potrivit experților, ar putea costa peste 3.000 de dolari – Apple mută în principal asamblarea finală în India pentru dispozitivele destinate pieței americane.
Cu toate acestea, multe componente provin în continuare din China. Deși acest lucru oferă o oarecare flexibilitate în ceea ce privește arbitrajul tarifar, administrația Trump face presiuni pentru creșterea producției de cipuri în SUA.
Cook se află, potrivit unor surse, angajat în negocieri pentru o „ofertă de pace” menită să-l calmeze pe președinte.