Protestul de cinci zile din luna ianaurie al angajaților de la Societatea de Transport București (STB) a cauzat companiei pierderi de peste 15 milioane de lei, din cauză că nu au fost efectuați kilometrii prevăzuți în programul de transport, nu au fost îndepliniți indicatorii de performanță și au fost compensați călătorii afectați, arată un document obținut de Economedia.
Angajații STB au refuzat să iasă pe traseu în perioada 20-24 ianuarie, cerând negocierea unui nou contract colectiv de muncă, ce ar asigura o creștere salarială de minim 10%. Protestul a cauzat aglomerație la metrou și scumpiri ale mijloacelor de transport alternativ, dar și pierderi societății.
Potrivit documentului obținut de Economedia, au fost raportate pierderi de 12,2 milioane de lei din neefectuarea kilometrilor prevăzuți în programul de transport, în perioada 20-24 ianuarie.
În plus, pentru neîndeplinirea indicatorilor de performanță conform Contractului de Delegare a Gestiunii Serviciului de Transport Public de Călători, au fost raportate pierderi de 2,16 milioane lei.
Totodată, pentru prelungirea valabilității titlurilor de călătorie valabile în perioada menționată și care nu au putut fi utilizate de călători, STB contabilizează o pierdere de 1,17 milioane de lei. La acestea se pot adăuga sumele la care societatea poate fi obligată la plată pentru cheltuielile în plus suportate de călătorii care dețineau un titlu de călătorie valabil și care au fost nevoiți să folosească mijloace de transport (UBER, BOLT, taxi, etc.).
„În aceste condiții, pierderea suportată de societate și care poate fi cuantificată în acest moment este de cca.15.546.401,58 lei”, arată documentul.
STB SA mai precizează că a decis în Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor să achiziționeze un serviciu de audit extern pentru cuantificarea prejudiciului material și de imagine al companiei pe perioada grevei ilegale.
Totodată, compania susține că „pentru orice alte prejudicii suplimentare dovedite, cauzate de încălcarea oricăror altor obligații stabilite în Contract, Partea în culpă este obligată la daune-interese, potrivit principiului reparării integrale a prejudiciului”.
STB mai transmite că „entitățile societății vor întreprinde toate demersurile necesare pentru identificarea tuturor prejudiciilor suferite de societate și, în funcție de atribuții vor propune măsuri de recuperare a acestora”.
Context. Angajaţii STB au intrat în grevă generală în data de 20 ianuarie, acuzând că revendicările lor privind creşterile salariale nu au fost soluţionate, însă au cerut şi demisia directorului general al societăţii. Reprezentanţii Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti au susţinut în repetate rânduri că nu este vorba de o grevă ci de o încetare voluntară a lucrului de către salariaţii de la STB SA şi au transmis că nu a iniţiat şi nu a organizat prezentul protest. Tribunalul Bucureşti a decis ulterior că greva declanşată de angajaţii Societăţii de Transport Bucureşti (STB) este ilegală. Cu toate acestea, doar o parte din angajați au reluat atunci lucrul. Șoferii care au ieșit ar fi fost în continuare amenințați de protestatari. Directorul general Adrian Criț a spus că prejudiciul va fi recuperat în instanță de la organizatorii grevei declarate ilegală de Tribunalul București. Municipalitatea a depus plângeri penale împotriva liderilor de sindicat care ar sta în spatele protestului.