Prosumatorii cu instalaţii de până la 200 kW vor fi compensaţi cantitativ până la 31 decembrie 2030

energie electrica, electricitate, curent, bec Sursa foto: Unsplash / Patrick Tomasso

Prosumatorii cu instalaţii de până la 200 kW vor fi compensaţi cantitativ până la 31 decembrie 2030, iar cei cu instalaţii între 200 şi 500 de kW vor vinde energia la preţul mediu din PZU, potrivit anunțului ANRE.

Astfel, potrivit noilor modificări, prosumatorii care deţin unităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu putere instalată de cel mult 400 kW pe loc de consum pot vinde energia electrică produsă şi livrată în reţeaua electrică furnizorilor de energie electrică cu care aceştia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, conform reglementărilor ANRE.

La solicitarea prosumatorilor care produc energie electrică în unităţi de producere a energiei electrice cu o putere instalată de până în 200 kW pe loc de consum, furnizorii de energie electrică cu care au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice sunt obligaţi să realizeze în factura prosumatorilor o compensare cantitativă ȋntre energia electrică produsă şi livrată ȋn reţea şi cea consumată şi să reporteze în facturile prosumatorilor diferența de energie electrică dintre cantitatea livrată şi cea consumată, în situaţia în care cantitatea de energie produsă şi livrată în reţea este mai mare decât cantitatea de energie electrică consumată, prosumatorii putând utiliza cantitatea de energie electrică reportată pe o perioadă de maximum 24 de luni de la data facturării.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

La solicitarea prosumatorilor care produc energie electrică în unităţi de producere a energiei cu o putere instalată între 200 kW şi 400 kW pe loc de consum şi cu care au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, furnizorii de energie electrică sunt obligaţi să achiziţioneze energia electrică produsă şi livrată la un preţ egal cu preţul mediu ponderat înregistrat în Piaţa pentru Ziua Următoare în luna în care a fost produsă energia respectivă şi să realizeze în factura prosumatorilor regularizarea financiară între energia electrică livrată şi energia electrică consumată din reţea.

Compensarea cantitativă a prosumatorilor cu instalaţii cu o putere de până în 200 kW pe loc de consum, va fi acordată până la data de 31 decembrie 2030, în contextul măsurilor şi acţiunilor legate de atingerea angajamentelor privind ponderea energiei din surse regenerabile în 2030 precizate în Planul Naţional Energie şi Schimbări Climatice, conform unei metodologii ANRE, iar după această perioadă prosumatorii respectivi pot vinde energia electrică produsă în condiţiile prevăzute pentru prosumatorii cu capacităţi instalate între 200 kW şi 400 kW, pe loc de consum.

Operatorii de distribuţie asigură achiziţionarea, montarea, sigilarea, verificarea, citirea şi, dacă este cazul, înlocuirea grupurilor de măsurare a energiei electrice produse, amplasate în instalaţiile utilizatorilor, conform reglementărilor ANRE.

Ce înseamnă compensarea prosumatorilor care au o putere instalată de până la 200 kW

Pentru prosumatorii care vor produce mai multă energie decât cea consumată, furnizorul care cumpără energia produsă în plus va trece în factură această diferență, pe care va fi obligat să o înapoieze prosumatorului, oricând în următorii doi ani.

Un prosumator obține de obicei energia destinată propriului consum prin panouri fotovoltaice, care ajung la un maxim de eficiență și producție vara, când soarele este mai puternic și sunt la un minim iarna, un anotimp noros.

Astfel, cel mai probabil că ei vor livra energie furnizorilor vara, când energia are de asemenea un preț scăzut, și vor avea nevoie iarna, când și energia este mai scumpă.

Expertul în energie Dumitru Chisăliță a explicat pentru Economedia că acest lucru va fi un avantaj pentru prosumator, dar pentru furnizori ar însemna costuri în plus cu echilibrarea sistemului, costuri pe care le-ar putea transfera consumatorilor.

„Ce produci în momentul de față poți să consumi până la doi ani. Furnizorul devine depozitarul tău și îți compensează energia la cantitate. Ca prosumator ești protejat de fluctuații. Însă ar putea aduce scumpiri la nivelul consumatorilor din rețeaua de energie, pentru că furnizorul trebuie să facă în mod permanent echilibrare. Înseamnă costuri pentru furnizor și automat pentru consumator, pentru că le furnizorii de obicei transferă aceste costuri”, a detaliat Chisăliță.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: