Inflația din SUA a ajuns în februarie la cea mai ridicată creștere anuală din ultimii 40 de ani

SUA, statele unite, america Sursa foto: Unsplash Nik Shuliahin

Preţurile de consum în SUA au continuat avansul în februarie, ajungând la cea mai ridicată creştere anuală din ultimii 40 de ani, iar analiştii se aşteaptă ca tendinţa să continue în următoarele luni, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia a majorat preţurile petrolului şi ale altor materii prime, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Indicele preţurilor de consum, un indicator urmărit cu atenţie de Rezerva Federală (Fed), a urcat la 7,9% în februarie, cel mai semnificativ avans anual din ianuarie 1982, după o creştere de până la 7,5% în ianuarie. Este a şasea lună în care indicele depăşeşte 6%.

Inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a urcat la 6,5% în februarie, cea mai mare creştere din august 1982, după un avans de până la 6% în ianuarie, a anunţat joi Departamentul american al Comerţului.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Este cea mai recentă dovadă că americanii se confruntă cu o creştere semnificativă a preţurilor, fenomen care probabil se va înrăutăţi în urma invaziei Ucrainei de către Rusia.

Cheltuielile robuste de consum, combinate cu deficitul de forţă de muncă şi perturbările din lanţurile de aprovizionare, au dus la cel mai ridicat nivel al inflaţiei din ultimele patru decenii, o povară pentru gospodăriile din SUA, care sunt afectate de costurile ridicate ale alimentelor, combustibililor şi chiriilor.

Analiştii se aşteaptă ca rata inflaţiei să rămână la un nivel ridicat şi posibil să accelereze în următoarele luni, în special dacă vor fi perturbate exporturile de gaze şi de petrol în urma invaziei.

Potrivit noilor prognoze economice prezentate de Fed, inflaţia va urca la 2,6% anul acesta, mai mult decât avansul de 2,2% prognozat în septembrie, dar ulterior va scădea la 2,3% în 2023 şi 2,1% în 2024.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: