VIDEO Sute de maşini, camioane şi motociclete la mitingul auto pentru Autostrăzile Moldovei

Miting autostrazi Moldova 1

Câteva sute de persoane, conducători auto, şoferi de camioane, dar şi motociclişti participă astăzi la un miting auto pentru „susţinerea Autostrăzilor Moldovei, A7 şi A8”, după ce Ministerul Proiectelor Europene a anunțat, vag, că „anumite secțiuni” din cele două autostrăzi vor fi incluse pentru finanțare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Organizatorul mitingului auto este Asociaţia civică Împreună pentru Moldova (n.r. Împreună pentru Moldova este şi partid politic). Locaţia de la Cristeşti, simbolic aleasă, este la intersecţia Autostrăzii A7 – „Autostrada Moldovei” cu A8 – „Autostrada Unirii” (primul drum de mare viteză cu Lege în Parlament).

Protestatarii sunt din județe precum Iași, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Botoșani și Vaslui. De exemplu, din Suceava au ajuns la protest peste 60 de tiruri, iar din municipiul Iași o coloană de peste 100 de mașini.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Una dintre solicitările protestatarilor constă într-o întâlnire cu președintele Klaus Iohannis și prim-ministrul Florin Cîțu, în termen de 7 zile. Manifestanții au dat citire și unui manifest („Proclamația de la Cristești”) în care și-au exprimat revendicările.

Liderii organizațiilor spun că, în prezent, există mai multe pericole care ar putea determina blocarea construirii autostrăzilor A7 și A8, piedici care au la bază atât nefinanțarea obiectivelor de investiții, cât și „proasta gestionare a contractelor de realizare a studiilor de fezabilitate aflate acum în derulare”.

„Lipsa unei finanțări predictibile, clare și cu sursă precisă a acestor autostrăzi vitale poate fi văzută ca o nouă amăgire pe care acest Guvern o livrează moldovenilor”, se arată într-un comunicat comun al celor două ONG-uri.

Printre altele, activiștii acuză ritmul în care au loc lucrările de foraj pe autostrada A8, respectiv pe sectorul montan (Tg Neamț – Tg Mureș) în cazul căruia studiul de fezabilitate ar urma să fie predat în vara acestui an. Pe harta interactivă a autostrăzilor, dezvoltată de Centrul de Studii Tehnice Rutiere și Informatică (CESTRIN), se arată că stadiul fizic pentru realizarea documentației tehnice este de 52%.

Printre oamenii de afaceri care și-au arătat sprijinul pentru protest se numără Marian Berdan (Grupul Electra), Lucian Grecu (Hotel Unirea), Dorin Cristea (Romsoft), Tiberiu Stoian (Grupul Exonia), Ion Marian Pascal (Grupul Romil) și Sandra Grădinariu (Grupul Sandra Auto).

Sursa foto: Împreună pentru A8

Principalele revendicări ale protestatarilor vizează finanțarea prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) a tronsoanelor de autostradă din A8 și A7, după cum urmează: Tg. Mureș – Miercurea Nirajului (A8) – Tg Neamț – Motca (A8) – Tg. Frumos  – Lețcani (A8) – Centura de Nord a Iașului (A8) – Focșani – Bacău (A7) – Bacău – Pașcani (A7). De asemenea, ei solicită continuarea traseului A7 de la Pașcani spre Siret, via Suceava, tot la regim de autostradă.

„Presiunea publică trebuie să continue până la finalizarea acestor lucrări, ce vor deveni noile magistrale ale dezvoltării zonei”, au mai precizat reprezentanții organizațiilor implicate în protest.

Cătălin Urtoi, vicepreşedintele Asociaţiei ÎpM şi fost consilier onorific al ministrului Transporturilor, în mandatul ministrului Lucian Bode, a atras anterior atenția că PNRR prezentat de Guvern include doar „anumite secţiuni” din Autostrăzile Moldovei.

Dincolo de susţinerea pentru dezvoltarea infrastructurii de transport din Moldova, acţiunea este şi un nou semnal de alarmă faţă de întârzierile repetate în construcția autostrăzilor Moldovei.

Situaţia Autostrăzilor A7 şi A8

Dacă pentru Autostrada A7 Ploieşti – Buzău – Bacău – Paşcani finanţarea prin PNRR are şanse destul de mari pentru că cel puţin primele două tronsoane pot fi scoase la licitaţie pentru execuţie până la sfârşitul anului, pentru A8 Autostrada Unirii Târgu Mureş – Iaşi – Ungheni situaţia este mult mai complicată. Varianta finală propusă la finanţare prin PNRR menţionează „anumite secţiuni”, cel mai probabil fiind vorba despre capetele Târgu Mureş – Miercurea Nirajului şi Târgu Neamţ – Moţca unde documentaţiile tehnice sunt mai avansate şi ar putea fi lansată licitaţia pentru execuţie (n.r. Asociaţia ÎpM a cerut şi includerea segmentului Târgu Frumos – Leţcani, cel mai aglomerat sector de drum din Moldova).

În schimb, pentru tronsonul Târgu Neamţ – Iaşi – Ungheni (aproximativ 100 km.), Compania de Drumuri a semnat, joi, contractul pentru proiectare completă, ceea ce înseamnă că toată Autostrada „Unirii” este în procedura de realizare a documentaţiei tehnice (Studiu de Fezabilitate şi Proiect Tehnic).

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a cerut proiectantului să prioritizeze sectorul dintre Târgu Frumos și Lețcani: „Astăzi, la semnarea care a avut loc la sediul CNAIR, i-am cerut proiectantului să prioritizeze tronsonul dintre Târgu Frumos și Lețcani. Moldova a așteptat suficient ca să aibă drumuri moderne. Pentru mine atât A8, cât și A7 sunt priorități și facem toate eforturile împreună cu echipa din minister și CNAIR ca să devină realitate în teren cât mai repede”, a scris ministrul pe pagina de Facebook.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Sunt curios cate asememea mitinguri de protest s-au făcut de către asociația asta pentru Moldova, pe vremea lui Dragnea și a celebrei guvernări Dăncilă !
    Si dacă s-au făcut(!) care au fost rezultatele ?!

    • Și la actualele mitinguri știți cumva carelor fi rezultatele ? Pentru cei dispuși sa înțeleagă, despre construcția unei autostrăzi se poate vorbi când exista proiect aprobat, finanțarea aprobată și stabilit executantul prin licitație. Pana atunci putem avea mitinguri inutile și o gargara politizată, care nu duc la nici un rezultat.

    • Eu întreb, în peste 30 de ani de la revoluție, de câte ori și pe ce sume și-au vândut voturilor PSD-ului? Sume, mai degrabă produse precum zahăr, ulei, făină etc, în sacoșe roșii cu 3 trandafiri.

        • Pune mâna pe dex și lasă figurile astea de f***u cu diplomă. În altă ordine de idei, cât timp sunteți aproape de ruși (curând și cu ei la graniță), nu mai visați voi la vreo autostradă… Draga Iuropă vă vrea pe post de tampon, nimic mai mult, zonă de luptă ca să-și apere kurul gras pe seama fraierilor din est. Deci, lasciati ogni speranza….
          Apropo, v-a ajuns cu useriștii? Că am impresia că v-ați luat plăcuța suedeză peste bot înapoi…

  2. M..DA CE MAI DE AUTOSTRĂZI VOR CONSTRUI “DEȘTEPȚII” ĂȘTIA….MARI CUNOSCĂTORI DE ENGLEZA!!

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.