Inflația din Marea Britanie a ajuns la maximul ultimilor 30 de ani

londra, marea britanie, uk, brexit Sursa foto: Pixabay

Inflația din Marea Britanie a crescut la un nou maxim al ultimilor 30 de ani, o majorare mai mare decât cea așteptată de analiști, agravând o presiune istorică asupra finanțelor gospodăriilor, scriu Reuters și Bloomberg.

Oficiul pentru Statistică din Marea Britanie a transmis că prețurile de consum au crescut cu 6,2% în februarie, după o creștere de 5,5% în ianuarie, cea mai mare rată de creștere din martie 1992.

Economiștii intervievați de Reuters se așteptau la o inflație de 5,9%, în timp ce cei chestionați de Bloomberg se așteptau la o inflație de 6%.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

ONS a mai spus că prețurile de consum au crescut cu 0,8% în termeni lunari, marcând cea mai mare creștere din februarie din 2009.

Oficiul pentru Statistică a subliniat că cei mai mari factori ai creșterii prețurilor din februarie au fost scumpirile ce au avut loc la energie, unde facturile gospodăriilor au crescut cu aproape 25% față de acum un an, și scumpirea benzinei.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Statistica britanică a mai remarcat faptul că prețurile alimentelor cresc per total, spre deosebire de vremurile normale, când unele prețuri cresc de obicei, iar altele scad.

Inflația din Marea Britanie, care a crescut de la doar 0,4% când țara a fost în lockdown în urmă cu un an, a depășit prognozele în opt din ultimele 10 luni.

Yael Selfin, economist-șef la KPMG UK, susține că aceste cifre pun și mai multă presiune asupra Băncii Angliei pentru a continua să majoreze ratele dobânzilor, dar este încă probabil ca creșterea prețurilor să ajungă la un vârf în curând. Banca Angliei a majorat ratele dobânzilor de trei ori din decembrie și ar putea acționa din nou luna viitoare.

Banca centrală a Angliei anticipează un risc de inflație cu două cifre la sfârșitul acestui an.

Gospodăriile britanice au răspuns la prețurile mai mari schimbându-și comportamentul. Întrebați ce acțiuni întreprind, jumătate au spus că cheltuiesc mai puțin pe articole neesențiale, 37% consumau mai puțin gaz și electricitate acasă, 37% fac mai multe cumpărături și 30% cheltuiesc mai puțin pentru alimente și alte lucruri esențiale.

În timp ce consumatorii simt o presiune puternică asupra standardelor de trai, întreprinderile sunt, de asemenea, afectate de creșterea prețurilor la energie. La începutul lunii februarie 2022, 16% dintre întreprinderi au raportat că producția sau furnizorii lor au suferit de pe urma creșterilor recente ale prețurilor cu ridicata la gaze.