Inflația din Marea Britanie a crescut la un nou maxim al ultimilor 30 de ani, o majorare mai mare decât cea așteptată de analiști, agravând o presiune istorică asupra finanțelor gospodăriilor, scriu Reuters și Bloomberg.
Oficiul pentru Statistică din Marea Britanie a transmis că prețurile de consum au crescut cu 6,2% în februarie, după o creștere de 5,5% în ianuarie, cea mai mare rată de creștere din martie 1992.
Economiștii intervievați de Reuters se așteptau la o inflație de 5,9%, în timp ce cei chestionați de Bloomberg se așteptau la o inflație de 6%.
ONS a mai spus că prețurile de consum au crescut cu 0,8% în termeni lunari, marcând cea mai mare creștere din februarie din 2009.
Oficiul pentru Statistică a subliniat că cei mai mari factori ai creșterii prețurilor din februarie au fost scumpirile ce au avut loc la energie, unde facturile gospodăriilor au crescut cu aproape 25% față de acum un an, și scumpirea benzinei.
Statistica britanică a mai remarcat faptul că prețurile alimentelor cresc per total, spre deosebire de vremurile normale, când unele prețuri cresc de obicei, iar altele scad.
Inflația din Marea Britanie, care a crescut de la doar 0,4% când țara a fost în lockdown în urmă cu un an, a depășit prognozele în opt din ultimele 10 luni.
Yael Selfin, economist-șef la KPMG UK, susține că aceste cifre pun și mai multă presiune asupra Băncii Angliei pentru a continua să majoreze ratele dobânzilor, dar este încă probabil ca creșterea prețurilor să ajungă la un vârf în curând. Banca Angliei a majorat ratele dobânzilor de trei ori din decembrie și ar putea acționa din nou luna viitoare.
Banca centrală a Angliei anticipează un risc de inflație cu două cifre la sfârșitul acestui an.
Gospodăriile britanice au răspuns la prețurile mai mari schimbându-și comportamentul. Întrebați ce acțiuni întreprind, jumătate au spus că cheltuiesc mai puțin pe articole neesențiale, 37% consumau mai puțin gaz și electricitate acasă, 37% fac mai multe cumpărături și 30% cheltuiesc mai puțin pentru alimente și alte lucruri esențiale.
În timp ce consumatorii simt o presiune puternică asupra standardelor de trai, întreprinderile sunt, de asemenea, afectate de creșterea prețurilor la energie. La începutul lunii februarie 2022, 16% dintre întreprinderi au raportat că producția sau furnizorii lor au suferit de pe urma creșterilor recente ale prețurilor cu ridicata la gaze.