Comisia Europeană a prezentat miercuri o propunere legislativă ce ar obliga statele membre să se asigure că până la 1 noiembrie acest an au minimum 80% din depozitele de gaze naturale plin, urmând ca ținta să ajungă la 90% în anii următori, potrivit unui comunicat de presă al executivului european.
Propunerea urmează să intre în circuitul decizional din Consiliul UE și Parlamentul European. Ea are rolul de a se asigura că statele membre își fac din timp achizițiile pentru iarna viitoare, având în vedere criza prețurilor la energie și războiul pornit de Rusia în Ucraina.
Propunerea legislativă prevede că statele membre trebuie să raporteze lunar la Comisia Europeană gradul de umplere a depozitelor de gaze naturale. Cu câteva zile în urmă, Guvernul Ciucă a adoptat o ordonanță de urgență care prevede că furnizorii de gaze naturale au obligația de a constitui în depozite un stoc minim de 30% din cantitatea de gaze naturale necesară consumului clienților finali din portofoliu.
Comisia Europeană a mai anunțat că e gata să preia rolul de a face achiziții de gaze naturale la comun pentru statele membre, un rol pe care l-a avut și în perioada pandemiei de coronavirus, când a negociat și cumpărat vaccinuri la comun. Decizia ar urma să fie luată la Consiliul European din 25 martie, potrivit comunicatului Comisiei.
În ceea ce privește criza facturilor la energia electrică, Comisia Europeană a evitat adoptarea unei propuneri legislative, preferând să trimită Consiliului European mai multe opțiuni.