Bulgaria își face strategie pentru turismul de camping

rulota, autorulota, van Sursa foto Pixabay

Bulgaria este complet necunoscută ca destinaţie pentru turismul de camping, deşi oferă condiţii excelente şi are potenţialul de a dezvolta mai mult acest sector, a declarat vineri ministrul Turismului, Hristo Prodanov, transmite Agerpres, citând agenția BTA.

Prodanov a confirmat că se estimează că o strategie de dezvoltare a turismului de camping ar putea să fie finalizată în luna mai. În plus, specialiştii din minister lucrează şi la o legislaţie pentru reglementarea acestui tip de turism. Hristo Prodanov şi-a exprimat speranţa că până la finele lui 2022 vor fi reguli clare rezultate în urma cooperării cu toate părţile implicate din această industrie.

Vineri, ministrul bulgar al Turismului a inaugurat la Sofia un târg dedicat activităţilor outdoor, intitulat Camping & Caravaning Expo.

Analize Economedia

Întrebat de jurnalişti despre numărul de spaţii de campare din Bulgaria care sunt în linie cu cerinţele UE, Prodanov a spus că sunt doar 12 faţă de peste 8.000 în Franţa. Prodanov a subliniat că dezvoltarea turismului de camping poate da un impuls economiilor locale din regiunile relativ vulnerabile din Bulgaria, adăugând că acest tip de turism s-a dovedit unul deosebit de popular când au fost în vigoare restricţiile din pandemie.

Veselin Valev a subliniat că nicio instituţie din Bulgaria, nici măcar Poliţia Rutieră, nu ştie care este numărul exact de deţinători de rulote din Bulgaria, pentru că vehiculele lor nu sunt înregistrate ca o categorie separată de vehicule. Este posibil ca în Bulgaria să fie zeci de mii de rulote, a spus Valev, adăugând că numărul va creşte.

Datele citate de Veselin Valev arată că sunt aproximativ 130 de spaţii de campare în Bulgaria, iar numărul lor a crescut cu cel puţin 10 în fiecare an. Acest gen de spaţii sunt răspândire în întreaga ţară, dar aproximativ 40% sunt amplasate pe coasta Mării Negre. Cele mai populare destinaţii sunt zona de litoral, Veliko Tarnovo, sud-vestul Bulgariei, munţii Rhodope, Valea trandafirilor, văile de-a lungul râului Struma. În ultimii ani a început să fie dezvoltată ca destinaţie de camping şi coasta de-a lungul Dunării.

Zona de nord-est a Bulgariei, exceptând coasta Mării Negre, nu este încă dezvoltată ca destinaţie de camping şi oferă oportunităţi excelente în acest domeniu, a menţionat Veselin Valev. Potrivit acestuia, în termeni de investiţii, deschiderea unui spaţiu de camping este similară cu deschiderea unui hotel: trebuie să cumperi terenul, să construieşti facilităţi şi să soliciţi o autorizaţie.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: