Universitar român din Statele Unite: “Deindustrializarea României de după 1990 este un mit/ România a devenit, pentru nivelul ei economic, o formidabilă mașină industrială și de servicii”

productie, fabrica Sursa foto: Pexels

În ultimii 30 de ani, România a devenit, pentru nivelul ei economic, “o formidabilă mașină industrială și de servicii, arată Sorin Adam Matei, specialist in sociologia comunicatiilor si a culturii și profesor Purdue University în Statele Unite. Produsul Intern Brut a crescut de zece ori, de la 1200 to 12.000 de dolari pe cap de locuitor.

“Deindustrializarea României de după 1990 este un mit. Mai mult, când e adusă ca argument împotriva integrării în Uniunea Europeană, e o minciună interesată și putinistă. În ultimii 30 de ani, România a devenit, pentru nivelul ei economic, o formidabilă mașină industrială și de servicii. GDP (Produsul Brut) a crescut de ZECE (10) ORI, de la 1200 to 12,000 de dolari pe cap de locuitor”, scrie Matei, într-o postare pe Facebook.

Acesta prezintă și două grafice publicate pe site-ul universității Harvard, la secțiunea Atlasul economiei mondiale.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Exportul a crescut tot de zece ori, de la 10 la 100 de miliarde de dolari. “Creșterea s-a făcut prin adăugarea de sectoare complet noi și de unități ecnomice necunoscute în trecut. În timp ce agricultura și materiile prime au rămas aproape constante (în termeni relativi), intrând intr-un platou, sectoare cum ar fi producția de mașini, electronice, și servicii (în special IT) a crescut exploziv, urmând o curbă abruptă.
Această creștere se poate interpretata și din punctul de vedere al complexității coșului de exporturi, care pune România pe locul 21 în lume (din 133 de țări). În acest top, România este în frunte, lângă Israel, dar deasupra Danemarcei”, scrie Sorin Adam Matei.

Harvard, Atlasul economiei mondiale, Sorin Adam Matei, Facebook

 

“România este în topul țărilor cu exporturi diverse. La baza graficului se află țările care exportă unul sau două produse. Apropos, Rusia este undeva la mijloc, zeci de locuri sub România”, comentează profesorul.

Harvard, Atlasul economiei mondiale, Sorin Adam Matei, Facebook

 

Acesta menționează că România are unele carențe, mai ales în transporturi și infrastructură, “dar creșterea este spectaculoasă”, notează cercetătorul.

Datele centralizate de Harvard arată că România a exportat produse în valoare de 107 miliarde de dolari în 2019. “Exporturile au crescut cu o medie anuală de 3,6% în ultimii cinci ani, ceea ce a reprezentat un obstacol pentru creșterea economică generală, deoarece exporturile reprezintă un segment în scădere al economiei. Exporturile non-petrol au crescut cu 3,9% anual în ultimii cinci ani, depășind creșterea medie globală. Importurile au totalizat 113 miliarde USD în 2019, lăsând România cu un deficit comercial de bunuri și servicii”, arată datele “Atlasului” Harvard.

 

Grafic: atlas.cid.harvard.edu

Cercetările Growth Lab arată că țările ale căror exporturi sunt mai complexe decât se aștepta pentru nivelul veniturilor lor, cresc mai repede. “Prin urmare, creșterea poate fi determinat[ de un proces de diversificare a know-how-ului pentru a produce un set mai larg și din ce în ce mai complex de bunuri și servicii. Cele mai mari exporturi de mărfuri ale României sunt produse de complexitate mare și moderată, electronice și, respectiv, vehicule”, notează analiza Atlasului Harvard.

Amintim, în acest context, că datele publicate în martie de Eurostat arată că, în ceea ce priveşte PIB-ul per capita în 2021 (valoarea Produsului Intern Brut pe cap de locuitor exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard – PPS), România s-a situat la 73% din media Uniunii Europene, aproape de Portugalia care a fost la 74% din media UE, Ungaria, 76%, şi Polonia, 77%.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Hai ca nu suntem chiar imbecili toți, in zona de unde sunt eu, erau pe o raza de 5-10km fabrici cu mii și chiar 10000 angajați, în special în domeniul militar. Acum sunt cu câteva sute de angajați și clădirile în care se facea marea producție au ajuns ruine. “pentru nivelul ei economic”, da bastane, cand treci de la putere industriala la freacă menta, da, e bine pentru nivelul de freacă menta. Un articol de toată jena, sa va fie rușine. România are nevoie de reindustrializare rapida cu salarii decente pentru a reatrage populația plecata la spălat diverse în străinătate, dar cine sa o facă?

  2. Deindustrializarea Romaniei este o victorie. Romanii primesc vouchere alimentare de supravietuire. Nu-si mai pot plati facturile. In orase au aparut cartierele de favele precum in ghetourile mafiei braziliene.

  3. Tara Sfantului Asteapta. “Cine sa o faca ?” Nici USR-ul n-are suficient sange si le zic deja de ceva ani sa bage niste eritropoietina …

    In special Dl. Dacian Ciolos, desi domniei sale i-ar trebui niste HGH.

    Dl. Nicusor Dan s-a dovedit a fi un fatalau, asta dupa ce am strans semnaturi pt. domnia sa, ca sa migreze la PNL si nici macar nu-si apara ‘aproapele’, Dna. Clotilde Armand.

    Intr-adevar, ApF(USL) exista si este mai puternica ca niciodata, dar de cand a plecat dl. Crin Antonescu de la PNL(pt. ‘Semnatura Mistica’ — voiau sa mute Bugetarii pe Bursa(sa-i privatizeze…)) s-a retras si de PNL s-a ales total praful.

    PSD e PSD si va ramane PSD, ca oamenii au foamea-n gat …

    Concluzia : Poate ca ar trebui Privatizat Total si Statul … Sub Legile Finantelor, alea Europene(dar nu exclusiv!) ca-n SUA e Jale, cu conditia sa plateasca Dividente(“Imparteala”) Romanilor …

    Pana la urma mi se pare foarte corect : Faci Crowd Funding in loc sa iei taxe pt. Evaziune Fiscala(inca astept sa ne zica DNA Suma Totala — “Ciordeala 33”), le explici oamenilor de cati bani e nevoie pt. fiecare lipsa a lor … + pt. ‘shareholders'(platitorii de taxe…), continuarea e logica …

    Cine are nevoie de detalii, sa sune in NY la Doamna “Liberty”.

    Chiar nu inteleg de ce inca ne bazam pe sistemul legal al unui Imperiu Esuat(Imperiul Roman) in clar intreg sistemul are carente grave, aceleasi carente pt. care Imperiul Roman nu mai exista astazi …

    Tinand cont ca romanul Habar nu are ‘ce si de ce’ cu Imperiul Roman, mai avem cateva sute de ani pana se fac toate conexiunile …

  4. România a devenit doar un stat administrativ ; în ce constă industria? nici măcar agriculturanu mai produce la nivelul de dinainte de 1990; produsul intern brut este ridicat de cetățenii care muncesc în străinătate preponderent în UE și trimit bani în țară la familii; cei mai mulți bani sunt folosiți pentru întreținerea familiei și renovarea sau construirea de locuințe; dacă dl. profesor are dreptate de ce nivelul de trai al celor rămași în țară este foarte scăzut, banii abia acoperă utilitățile

  5. Profesorul ăsta universitar care spune că ca e foarte bine ca tara nu mai are industrie ,e ,un gunoi.Pai dacă e asa de bine de ce nu poate oamenii sa aibă un trai decent?Domnule profesor universitar, pai fa un sondaj?dute pe la oameni pe acasă și întreabă cum trăiesc?dacă as avea putere te-as baga vreo câțiva ani pe la pușcărie, gunoi infect care esti,propaganda americană

  6. Omule,
    Esti pe langa subiect!
    Nu intelegi ca toata mancarea se importa?
    Exportam grâu si importam cocă congetată!
    😲
    Nu intelegi ca nu se mai produc: tractoare, excavatare, autobuze, semanatori ?
    Nici macar cuie de sicriu!
    😡
    Nu intelegi ca nu mai sunt muncitori si nici fabrici?
    Acu sunt curieri, bagatori de marfa in raft sau plecati in afara!

    Toate crotoresele din fabrici vand in supermarket!
    Tara e de consumatori nu de producatori!
    😲
    Nu se produce plusvaloare iar industria care exista e sublima dar lipseste cu desavarsire.
    Industria si industrualizarea produc in orice tara dezvoltata 60 sau 70% din celebrul PIb.
    Aici industria contribuie la sfert!
    Despre ce vorbim?
    😡

  7. Pai domnul Sorim Adam Matei ar trebui sa traiasca in Romania, nu in SUA. PIB.ul nu exprima bogatia unei tari. Acesta a fost marit de 10 ori prin datorii, nu prin investitii. Domnul ar trebui sa vada in primul rand nivelul inflatiei din ani 90 corelat cu cel din prezent, nivelul datoriilor de atunci si prezent iar printr-o formula sa afle indicii reali. Nu suntem departe de anii 90. Suntem doar mai “bogati” din datoriile acumulate, iar nivelul investitiilor e minim.

  8. Asa e, usor cam smecher dl profesor. Nu vede diferenta dintre valoarea adaugata pe export si cea de import. Exportul masiv de lemn, petrol, cereale, oleaginoase etc, nu inseamna industrializare.

  9. A uitat dumnealui de inflatie. Pai dolarii aia in anii 90 cand exportam ce valoare aceau fata de acum ? De 20 ori mai mica, ca medie. Si nu vb doar ca s-au saracit oamenii, dar ca economie cat a crescut de la nivel 1945 pina in 1990 ? Sau doar din 1965 pina in 1990 si comparam asta cu cat a crescut din 90 pina in 2020 . Hai sa cedem cati mp de strazi s-au facyt, cate poduri, cata cale ferata, porturi, canale, centrale termo sau nuckeare, cate hidro cati mp de fabrici ? Cate noi locuri de munca ceeate, cu cat a crescut populatia ? Si ciobanu din varfu muntelui care creste oi stie ca ii creste afacerea daca in loc de 10 oi creste macar 12. Acum poate sa mai creasca schimband oile in unele care dau mai mult lapte, sau creandu-si conditii sa aiba mai usor grija de ele, sa le teansporte mai usor, sa-l coste mai putin mancarea pt ele. Dar asta se face doar daca creste nr de oi.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.