Rusia se confruntă cu cea mai profundă contracție economică din aproape trei decenii, pe măsură ce presiunea sancțiunilor impuse de SUA și aliații săi crește, potrivit unei prognoze interne a Ministerului de Finanțe, citată de Bloomberg.
Produsul intern brut va scădea probabil cu până la 12% în acest an, mai profund decât scăderea de 8% preconizată de Ministerul Economiei, potrivit unor surse apropiate citate de Bloomberg. Guvernul rus nu a publicat o prognoză publică de la invazia Ucrainei.
Ministerul de Finanțe a emis marți o declarație în care a spus că raportul este inexact. „Pregătirea prognozelor macroeconomice oficiale nu intră sub autoritatea Ministerului de Finanțe”, a spus acesta, menționând că „se așteaptă ca măsurile luate de guvern și de Banca Rusiei să permită atenuarea în mare măsură a consecințelor negative ale sancțiunilor și să asigure o dezvoltare economică stabilă.”
O contracție de 12% ar fi similară cu situația de la începutul anilor 1990, când economia Rusiei din epoca sovietică a trecut forțat spre capitalism, cu o contracție nemaivăzută din timpul războiului.
„Principalele influențe negative sunt embargoul asupra petrolului, renunțarea de către UE la gazul rusesc, împreună cu mai multe plecări din rândul companiilor străine”, a declarat Natalia Lavrova, economist șef la BCS Financial Group din Moscova. „Toate acestea se vor extinde probabil treptat, cu multe reportări negative în 2023”, spune ea.
Excluzând acești factori și doar pe baza sancțiunilor actuale, ea prognozează o contracție a economiei ruse de 10,8% în 2022 și de aproximativ 5% în 2023.
Banca Rusiei a declarat pe 29 aprilie că se așteaptă la o contracție între 8% și 10% în acest an. Fondul Monetar Internațional a estimat o scădere de 8,5%, în timp ce un sondaj Bloomberg printre economiști a constatat o scădere medie de 10,3%.
Dacă prognoza Ministerului de Finanțe se dovedește corectă, aceasta ar șterge aproximativ un deceniu de creștere economică, potrivit unei persoane familiarizate cu prognozele.
Incertitudinea cu privire la perspective rămâne foarte mare pe măsură ce războiul continuă, iar SUA și aliații săi discută despre noi sancțiuni, inclusiv asupra exporturilor cheie precum petrolul, au spus sursele.